Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

Tisk

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se oblibě poměrně úzké skupiny diváků, musím uznat, že se velice povedl.



Hastrman ukazuje malebné detaily z přírody a ze života na venkově na počátku 19. století. Nelze si nevšimnout střetu dvou výrazných vlivů, které zasahují do života obyvatel celé vesnice. Na jedné straně stojí křesťanství, Boží vůle, pokora a pevná víra bez zásahu lidské ruky, na straně druhé pohanství a obětní rituály za účelem získat pro člověka to, co potřebuje ke svému šťastnému a spokojenému životu, jako například dobrou úrodu nebo déšť. Pohanství je zobrazeno ve své čisté podobě jako spojení obyvatel vesnice s přírodou a slavení různých svátků.

Postavu hastrmana, barona Johanna Salmona de Cause, si zahrál Karel Dobrý, který předvedl skvělé emoce, roli jeho sluhy ztvárnil vynikající Jiří Lábus. V roli nádherné a sečtělé Katynky Kolářové - osudové ženy, zhmotnění všech hříchů a tajných snů mužů ve vsi včetně hastrmana a faráře, se představila charismatická Simona Zmrzlá, která byla navzdory svému civilnímu příjmení žhavá až moc. Ve filmu si také několikrát zazpívala. Výraznou rolí byl také farář v podání Jana Kolaříka.

Příběh je dramatický, místy až hororový, přesto tím není ubráno na celkově laděné ponuře romantické atmosféře, ve které si lze jen libovat. Dojem mi občas jen kazí některé dialogy, které mi zrovna moc 19. století nepřipomínají. Některé okamžiky filmu jsou až tragikomické, přesto v nich nacházím tragickou hloubku, velkou emotivitu a slabost lidského pokolení.

Ústředním motivem filmu je lidská touha, která je věčná a nevyhýbá se ani nelidským netvorům prožívajícím silné lidské emoce, ani služebníkům Božím. Zkrotit ji je věru nelehké a vlastně tak nějak úplně marné. Závěr filmu byl pro mě silným okamžikem pochopení hlubokého smyslu celého filmu.

Knihu Miloše Urbana jsem nečetla, nemám tedy s čím porovnávat, přesto hodnotím film velmi dobře.

Hastrman

Romantický / Thriller

Česko, 2018, 100 min

Režie: Ondřej Havelka
Předloha: Miloš Urban (kniha)
Scénář: Ondřej Havelka, Petr Hudský
Kamera: Diviš Marek
Hudba: Petr Wajsar
Hrají: Karel Dobrý, Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Jan Kolařík, Jiří Maryško, David Novotný, Norbert Lichý, Vladimír Polívka, Vojtěch Hrabák, Andrea Berecková, Jan Komínek, Anna Kratochvílová, Ivan Sochor

Hodnocení: 90 %

hastrman-finalni-trailer

Foto: Kinobox.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá z profesí mě obohacuje něčím jiným

archiv Jana ChládkovámZpěvačka, rozhlasová moderátorka a dramaturgyně Jana Chládková je velkou milovnicí zvířat, ráda cestuje a v roce 2023 vydala své třetí CD. Přiznává, že práce v rozhlase je také jejím velkým ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Scooby-Doo v celovečerním animáku


Scoob perexScooby-Doo a jeho přátelé se dočkali prvního celovečerního animovaného dobrodružství, které na český trh přináší společnost Magic Box. Členové Záhad s.r.o. by se rádi posunuli dál a zača...


Literatura

Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel pro opravdové nadšence do Hvězdných válek

star wars encyklopedie 200V nakladatelství CPress vyšla další kniha určená fanouškům fenoménu Hvězdných válek – Star Wars. Například po Atlasu bytostí a tvorů je tu Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel.

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...