V Hroznatíně si připomněli 120. výročí narození Ludvíka Svobody

V Hroznatíně si připomněli 120. výročí narození Ludvíka Svobody

Tisk

hrozn200Květiny a věnce posely prostor u pamětního kamene armádního generála a někdejšího prezidenta Československa Ludvíka Svobody (25. 11. 1895 Hroznatín-20. 9. 1979 Praha), který bojoval v obou světových válkách. Deska se nachází v jeho rodišti – obci Hroznatín na Vysočině, odhalena byla v roce 2013. Letošní vzpomínkové shromáždění se uskutečnilo k 120. výročí jeho narození.

 


Slavnostního aktu se zúčastnila i generálova dcera Zoe Klusáková, které bude zanedlouho 90 let, a pravnuk Miroslav. Klusáková apelovala, aby se nezapomínalo ani na spolubojovníky jejího otce. Akci uspořádaly Společnost Ludvíka Svobody, Klub českého pohraničí, Kraj Vysočina, Klub českých turistů z Trnavy a obec Hroznatín. Přijelo mnoho jejich členů, někteří zástupci k přítomným, kterých bylo kolem tisíce, promluvili. Shromáždění se zúčastnili například i poslankyně Marta Semelová (KSČM) nebo Nikola Čech z Levé perspektivy.

Slavnostní dopoledne mělo i oficiální punc: na jejím začátku přelétly nad pietním místem dva gripeny, nechyběli zástupci armády. Přišli i místní, autobusy dopravily veřejnost z celé republiky. V rámci shromáždění promluvil i primátor slovenského města Svidník Jan Holodňák. Řekl, že ve Svidníku si generála Svobody považují, armádnímu sboru, kterému velel, vděčí za osvobození v roce 1945. Ve Svidníku je socha Ludvíka Svobody (jediná na území Česka a Slovenska), jeho jméno nesou nemocnice i škola. Svoboda je čestným občanem města. 

Památku udržují i v Hroznatíně, kde žije něco přes stovku obyvatel: rodný dům je opečovávaný, pamětní kámen Svobody je i na pohledech, Svobodu zachycuje také výstava, kterou obec pod vedením starostky Jany Uchytilové uspořádala v prostorách radnice k 650. výročí vzniku Hroznatína, který letos získal i svůj znak a vlajku – jsou na nich hrozny. V sousedním Rudíkově je škola Ludvíka Svobody, kterou navštěvují právě i děti z Hroznatína. Přítomní si mohli prohlédnout i rodný dům Ludvíka Svobody, a aby byla při počasí pod nulou pohoda se vším všudy, přichystány byly chlebíčky, bagetky, sladkosti či horký čaj.


Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Siri Pettersen, autorkou trilogie Havraní kruhy

Siri PettersenSiri Pettesen je norská spisovatelka a designérka, známa především díky své populární trilogii Havraní kruhy, která žne úspěchy i v České republice. Jak se cítila, když svou knihu držela poprvé v rukou? A je nějaká z jejich postav i...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se naši předkové bavili u piva?

PrahaUpiva perexPití piva i hostinské podniky v Praze mají bohatou tradici; její počátek sahá až do raného středověku. Zlatou dobou těchto kulturních fenoménů bylo období od počátku 19. století do meziválečných let.

Z archivu...


Literatura

Máte chuť na historickou fantasy detektivku?

ztraty nalezy perPrvní díl dobrodružné série Třináctý odstavec s podtitulem Ztráty a nálezy spatřil nedávno i českou krajinu. Jedná se o literaturu pro mládež, ale v knize nalezneme i mnoho odkazů na další žánry. A o čem teda příběh třináctiletého J...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...