Pánové a gentlemani: mužská móda a elegance za první republiky

Pánové a gentlemani: mužská móda a elegance za první republiky

Tisk

panove a gentlemani-big (2)Nakladatelství Dauphin vydalo půvabnou knížečku Michaely Šetlíkové o pánské módě v době zhruba před sto lety. Knížka je plná dobových fotografií a dýchne na vás kouzelná atmosféra doby, kdy se žilo jinak a kdy muži vypadali jako skuteční gentlemani.

Knížka je veskrze historická, proto velice zaujme i milovníky historie a ty, kdož mají rádi právě období první republiky. Autorka se zaměřuje na popis tehdejší pánské módy, ale i celkově životního stylu, dozvíte se spoustu zajímavých informací o tom, co se nosilo na jakou příležitost, jak trávili pánové svůj volný čas, jaké se preferovaly látky a materiály oděvů, jaká byla v té době funkčnost oděvů, co se nosilo v jakém ročním období, jaké se nosily pánské plavky, jak se oblékalo na svatbu, jak žili svobodní muži nebo jakou módou tehdy byly lázně a pobyt na slunci. Nechybí ani popis tehdejších zvyklostí, hobby, kavárny, společenský tanec, kulečník, letní večery, šachy a karetní hry, tenis, cestování nebo náhled na to, co bylo v módě a jaká postava se vlastně preferovala.

Michaela Šetlíková tak připravila působivý průvodce mužským světem v době před sto lety, a to se vším všudy. Knížku doplňuje množství dobových fotografií a obrázků, které dokreslují atmosféru doby i to, jak tehdy muži vypadali a jak chodili oblékaní. Knihu považuji za skvělý nápad, je moc zajímavá a rozhodně se mi líbila.

O autorce:

Michaela Šetlíková pochází z rodiny s dlouholetou kulturní tradicí. Móda a životní styl byly součástí její výchovy a výrazně ji ovlivnily a ovlivňují stále. V letech 1990–1996 žila částečně v USA, ve Washingtonu D. C. a v N. Y .C, kde patřila k diplomatickému sboru, pracovala na poli kulturním, a mohla tak porovnávat různé životní styly a získávat vhled do jiné kultury. Ve Spojených státech pracovala mj. na State Departmentu, Washington, D. C., ale především ve Smithsonian Institutu, kde se podílela na akcích v sekci „cestujících výstav“. Spolupracovala i se soukromými galeriemi, třeba s Guggenheimovým muzeem v New Yorku. V Čechách pracovala v 80. letech v Uměleckoprůmyslovém muzeu v oddělení textilu, což jí umožnilo nahlédnout do dobových materiálů. Její zájem je v této oblasti spíše antropologického rázu. Vývoj oděvu, jímž se zabývala ve své doktorandské práci, ji zajímá z hlediska kulturně-historického a sociálního. Píše úvodní slova k výstavám, scénáře ke kulturním pořadům atd. V současné době spolupracuje s galeriemi a s aukčními domy, kde vykonává kurátorsko-konzultantskou činnost. Přednáší na FF UK. V současnosti žije a pracuje v Praze.

panove a gentlemani-big

Název: Pánové a gentlemani: mužská móda a elegance za první republiky
Autor: Michaela Šetlíková
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2023
Počet stran: 128

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-393-7.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Učitel potřebuje znát kulturu země, odkud dítě s jiným mateřským jazykem přichází

skolstvi 200Ze 450 dětí je v jedné z pražských základních škol 80 dětí s odlišným mateřským jazykem. Na jednu třídu tak připadá 8 dětí cizinců. Dětí, jejichž mateřským jazykem není čeština, přibývá i v dalších školách. Potřebují pomocnou ruku! Podle pražské...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vychází Rytmus roku – nástěnný průvodce jednotlivými měsíci v roce

Rytmus roku 200Pokud jste se také nadchli knihou Rytmus roku a přejete si přenést její myšlenky do praxe a používat v kuchyni i domácí lékárně naše nejběžnější sezónní plody, lokální superpotraviny a léčivé byliny, pak vám měsíční přehledy v nástěnném p...

Z archivu...


Literatura

Královna šťastných katastrof

kralovna stastnych katastrof200Nakladatelství Metafora vydalo v červnu romantický příběh Královna šťastných katastrof od Dylan Newtonové. Jak skončí setkání rozevláté organizátorky svateb a obletovaného autora hororů? No hádejte!

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Přehlídka Be2Can otevírá náruč

be2can perexČesko-slovenská distribuční firma Film Europe (která navíc provozuje i několik placených televizních kanálů) pořádá každoročně přehlídku svých filmů, posbíraných z nejprestižnějších filmových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. K tomu odk...