Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Tisk

Na počátku byla kniha, alespoň co se týče tohoto filmu. Napsal ji americký spisovatel Seth Grahame-Smith, který se dostal do povědomí již předcházejícím dílem Pýcha a předsudek a Zombíci. Nyní, na základě jeho předlohy, přichází do kin snímek Abraham Lincoln – Lovec upírů.

 

 

Film nás provádí životem Abrahama Lincolna v poněkud netradiční formě. Děj začíná smrtí jeho matky, kterou zabije upír a místní podnikatel Jack Barts.  V té době mladý Abraham se rozhodne pro pomstu, při které málem přijde o život. Na poslední chvíli ho zachraňuje lovec upírů Henry Sturges, který se rozhodne vzít mladíka k sobě a naučit ho zabíjet upíry. Ten je však naplněn především touhou po pomstě. Jeho zbraní se mu stává sekyrka, především díky jeho předchozímu zaměstnání dřevorubce. Po výcviku odchází plnit úkoly svého učitele a zjišťuje, že existence upírů je svázána s otrokářským Jihem. Otroci jsou zde lehce přístupným jídlem pro krvelačné bestie. Potkává přítele Willa a i přes varování Sturgese se zamilovává do Mary Toddové. Následuje souboj s jeho úhlavním nepřítel Jackem Bartsem a prvním upírem a vůdcem celého klanu Adamem, který se ho nejdříve snaží získat na svou stranu. To se však nestane a film proto vyvrcholí jejich střetem.

Knižní předloha se stala velmi úspěšnou, těžko posoudit, jak dopadne její filmová adaptace. Režisér Timur Bekmambetov, který má na svém kontě i úspěšný Wanted, se pokusil o akční podívanou na základě historického podkladu. V jeho práci mu pomáhal Tim Burton, kterého taktéž scénář zaujal. Celý motiv je už trochu ohraný. Hlavnímu hrdinovi zabijí některého z jeho blízkých, proto se rozhodne pro pomstu. V té mu pomáhá jeho učitel a nakonec vše dobře dopadne. To už tu bylo opravdu mnohokrát. Výkon Benjamina Walkera v hlavní roli však rozhodně stojí za povšimnutí. Tento mladý, neznámý herec zazářil především na Broadwayské scéně, zahrál si i v Eastwoodově válečném dramatu Vlajky našich otců. Dodal své postavě lidskost a obdivuhodně ztvárnil slavného státníka.

alt

Plusem se staly akční scény, i když jsou někdy mírně přehnané a chaotické. Boj s upíry v Adamově vile, s Jackem, nebo bitvy Občanské války jsou protkané zajímavými efekty, které má na svědomí Weta Digital (Avatar, Zrození planety opic). Některé ze scén se odehrávají v Kazachstánu a vznikaly za spolupráce s Igorem Tsayem a jeho hereckou školou bojových umění. Většina filmu se však natáčela v historické části New Orleans.

alt


Celkově se může film zdát jako mírná slátanina. Přesto má své silné okamžiky a výkony herců se dají řadit k těm lepším. Jestliže nemáte rádi mystifikaci a smyšlené historické skutečnosti, raději na film nechoďte. Jste příznivci akčních snímků, rádi se u nich občas zasmějete a nehledáte jen dokonalost? Vám by se mohl tento film líbit. Zřejmě se nestane kasovním trhákem ani kultovní záležitostí, ale rozhodně bych ho předem neodepisoval. Na druhou stranu nepatří k filmům, které bych musel vidět dvakrát. Přesto si přichystejte učebnice historie, dřevené kolíky nebo česnek a připravte se zběsilou upíří honičku.

alt

Abraham Lincoln: Lovec upírů / Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Žánr: Horor / Thriller / Fantasy
Původ: USA
Režie: Timur Bekmambetov
Scénář: Podle knihy Setha Grahame-Smithe
Hrají: Benjamin Walker, Anthony Mackie, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead, Jimmi Simpson, Erin Wasson, Robin McLeavy, Alan Tudyk, Rufus Sewell, Marton Csokas, Joseph Mawle, Laura Cayouette, John Rothman
Stopáž: 105 minut
Česká premiéra: 19.7.2012
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

11. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

11 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...


Literatura

Nudíte se? Místo pořízení mývala si zahrajte nějakou hru

hry-proti-nude 200Příhodně v době, kdy je spousta lidí doma, vyšla v nakladatelství Kazda kniha Hry proti nudě obsahující 101 her, se kterými bude všední den o něco veselejší.

 

...

Divadlo

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymí...

Film

Best of DAFilms 2023: Nejlepší hrané a dokumentární filmy uvedené letos online

BestofDAF 23Streamovací portál DAFilms uvádí svůj tradiční předvánoční program Best of DAFilms. Jeho kurátoři vybrali TOP 25 z českých i zahraničních snímků, které dafilms.cz uvedl v roce 2023. Do výběru se dostaly divácky nejsl...