Historická romance Pomsta vypráví příběh mladé ženy z řad nižší šlechty

Historická romance Pomsta vypráví příběh mladé ženy z řad nižší šlechty

Tisk

pomsta foto perexCo všechno může způsobit touha po pomstě? Může vzít to nejcennější – lidský život. Mohl by snad díky ní vzniknout život nový? Možná… Anně zasáhne do života zcela nečekaně a nezvratně změní její osud. POMSTA, historická romance z konce 15. století, vypráví příběh života mladé ženy z řad nižší šlechty poznamenaný láskou, nenávistí, nadějí i smrtí.

Objevit knihu, která bude pojednávat o husitských bitvách nebo o postavení vyznavačů utrakvismu v katolické Evropě není tak těžké. Ale knih, které líčí běžný život v českém království druhé poloviny patnáctého století, není zase tolik. A těch, které byste nejraději zhltli na jeden zátah, už vůbec ne, tvrdí první recenzenti a oceňují nejen zajímavý příběh, ale i styl ani ne čtyřicetileté autorky Moniky Alžběty Svobodové.

Anna z Vraného přijíždí na panství pana Hynka nedaleko Kutných Hor, kde se má uskutečnit jejich domluvený sňatek. Najít si cestu ke staršímu muži není pro Annu lehké, přesto se i přes všechny nesnáze snaží získat jeho náklonnost. S ubíhajícími měsíci však ztrácí iluze o šťastném životě, a když se objeví černá smrt, rozplývají se úplně. Často prchá před Hynkovou blízkostí a jedna taková vyjížďka na koni se jí stane osudnou. Její život se obrací naruby. Nalezne díky tomu Anna po čem touží, nebo zažije ještě větší zklamání?

Pomsta foto 1

O autorce

Monika Alžběta Svobodová se narodila v roce 1982 v Kutné Hoře, asi právě proto děj svého románu Pomsta zacílila právě do těchto míst. Už na gymnáziu si zamilovala literaturu, a tak vznikaly první básně a povídky.
Jak život šel, od knih jí to pracovně zaválo do velkého korporátu. Až na mateřské s dětmi se ke svému koníčku vrátila. A i když se třemi malými dětmi příliš času není, vznikají první pohádky a romány pro ženy.
V roce 2021 vyšla v nakladatelství Rubico pohádková kniha Jak je to doopravdy s počasím, přičemž na podzim téhož roku vychází historická romance Pomsta, pražské nakladatelství Petrklíč.

Na příští rok je v edičním plánu nakladatelství Rubico zařazeno pokračování pohádkové knihy pro děti, téma zatím nebudeme prozrazovat. Nakladatelství Triton vydá dvě mini pohádky Jak se chtěl modřín stát vánočním stromkem a Jak se dal kapřík Karlík na modlení. Ostatní romány a pohádky zatím netrpělivě čekají v šuplíku.

pomsta foto 2
Foto archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hamletem jsem prožil neskutečně krásné chvíle od prvního dne, říká herec Petr Kubes

kubes perexNa jevišti Moravského divadla v Olomouci patří Petr Kubes k nejvytíženějším hercům. V této sezóně se objevuje hned v několika titulech, vedle komedií a muzikálu Šakalí léta jsou to také dvě Shakespearovy hry - Hamlet, kde hraje titulní roli, a B...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zpívání v nás uvolňuje hormon štěstí – serotonin

Zpivani perexZpívání a hudbu vnímáme už odmala. Nejprve nám mámy, tátové, babičky nebo dědové zpívají lidové písničky, čímž získáváme vztah k rodnému jazyku, zemi i kultuře. Pak se učíme hrát na hudební nástroj nebo nám proniká pod kůži, jak to jde spoluž...

Z archivu...


Literatura

Biologie víry - a genetické nebe se kácí!

BiologieViry perexTaké žijete v přesvědčení, že vaše genetická výbava je prostě pevně dána, dispozice k různým nemocem jsou již od narození zapsány ve vaší DNA a že to, co vás v životě potkává nemůžete ovlivnit? V tom případě vás myšlenky a fakta uvede...

Divadlo

Inscenace 1000 tváří Adiny přináší dobovou atmosféru a přitažlivý pohled za kulisy

adina200Jeden barvitý život přinesla v živých barvách premiéra nové hry Daniely Sodomové. Inscenace, jejíž režisérkou a choreografkou je Adéla Stodolová, nese název 1000 tváří Adiny, což mnohé napovídá. Samozřejmě že jde o filmovou hvězdu Adinu Mandlovou. A není ...

Film

Zastav se a nepřežiješ: honička plná adrenalinu

zastav a neprezijesFilm Zastav se a nepřežiješ (2006) je originální honička plná adrenalinu. Jde v ní totiž o to, aby měl hlavní hrdina neustále zaděláno na problém, jinak mu selže tělo a zemře.

...