Belgravia potěší milovníky Panství Downton

Belgravia potěší milovníky Panství Downton

Tisk

BelgraviaRomán Belgravia, který vydalo nakladatelství Jota je knižní předlohou stejnojmenného britského seriálu od tvůrce Panství Downton, herce Juliana Fellowese. Své dílo poprvé vydal v roce 2016, šestidílný seriál natočil režisér John Alexander v roce 2020. Máte se na co těšit!

O čem kniha je

Vydejte se do světa britské aristokracie 19. století! Poznejte její lesk i odvrácenou stranu, přepych panského života vykreslený do posledního detailu vévodkyniných šatů a účesu stejně jako neurvalost hráčských doupat a přístavních krčem. Historický román, vztahové drama a detektivní thriller, to vše je Belgravia, klenot z pera autora seriálu Panství Downton a filmu Gosford Park.

Sophia a Edmund spolu protančili celý večer. Bál u vévodkyně z Richmondu však přeruší špatná zpráva: Napoleon Bonaparte se blíží a britské vojsko se mu musí postavit. Mladým milencům se v té chvíli obrátí život vzhůru nohama. Co se té noci odehrálo? Ať už to bylo cokoli, i po pětadvaceti letech, kdy začne tajemství vyplouvat na povrch, nedá jistým členům vyšší společnosti spát.

Julian Fellowes, autor Panství Downton a dalších oceňovaných scénářů, nás zve do Londýna 19. století mezi společenskou smetánku. Rodiny z nejvyšší aristokracie, které nemají své bohatství a tituly komu odkázat; rodiny sice urozené, ale bohaté jen potomstvem, které musí ve sňatku hledat zajištění; a rodiny nově zbohatlých podnikatelů, toužící po vzestupu mezi šlechtu, která na ně hledí skrz prsty. Osudy, vztahy a intriky všech se protnou v paláci na Belgravském náměstí, v přepychových salonech panstva i skromných komůrkách služebnictva. Toto vše Fellowes důvěrně zná a vykresluje před čtenáři do nejmenších detailů.

Na své si přijdou ti, které přitahuje líc i rub životního stylu britské aristokracie, především však všichni milovníci dobrých příběhů. Společně budeme držet palce sympatickým hrdinům, aby úspěšně zdolali nástrahy společenských konvencí, překazili zákeřné spiknutí a dočkali se štěstí, které může mít velmi překvapivou podobu.

Napsali o knize

„Příběh plný života se odvíjí s napínavostí thrilleru... Chytrá četba, která vtáhne čtenáře do děje a brilantně evokuje dávno minulou dobu.“
Fanny Blake, Woman & Home

„Belgravia je hravá jízda na Fellowesovo oblíbené téma: společenské vrstvy... Pravděpodobně pobaví mnoho lidí.“
Sunday Times

„Parádní začátek s milostným románkem napříč společenskými vrstvami. Úchvatný čtenářský zážitek jedenadvacátého století, který navazuje na literární tradici románů vydávaných na pokračování... Úžasný nový příběh.“
Mail on Sunday

„Julian Fellowes vrací do života příběhy vydávané na pokračování... Tento historický román odehrávající se v londýnských palácích čtyřicátých let devatenáctého století je plný tajemství.“
Good Housekeeping

„Průlomové dílo.“
Telegraph

„Jednoduše báječné čtení. Fellowes je jako obvykle vtipný a dokáže dokonale zachytit všechny ty starší, kultivované dámy z vyšších vrstev... Moderní klasika, která uspokojí všechny fanoušky Panství Downton.“
Daily Express

Kdo je Julian Fellowes

Když se řekne Julian Fellowes, miliony fanoušků vykřiknou: „Panství Downton!“ a další si vybaví scénáristického Oscara za film Gosford Park. Fellowes, narozený r. 1949 v rodině britského diplomata v Egyptě, ale začínal před kamerou. Jako herec se objevil mimo jiné v bondovce Zítřek nikdy neumírá, především však ve filmech Červený bedrník nebo Jana Eyrová. Seriál Panství Downton, natáčený britskou televizní společností ITV v letech 2010–2015, získal vedle jiných ocenění 16 cen Emmy, tři Zlaté glóby a hlavně nespočetná srdce příznivců po celém světě včetně Česka. Vedle televizních a filmových scénářů vytvořil Fellowes i tři divadelní muzikály.

Romantické příběhy publikoval už v 70. letech, tehdy ovšem používal pseudonym Rebecca Grevilleová. Pod vlastním jménem debutoval r. 2004 románem Snobové (2004) ze světa soudobé britské šlechty. Po knize Past Imperfect (2009) přichází r. 2016 vydání Belgravie na pokračování pro mobilní aplikace; r. 2020 Fellowes tento román adaptoval jako televizní seriál. Ve své tvorbě maximálně dbá na autenticitu a spolupracuje s historiky, aby jeho díla co nejpřesněji vystihovala období, do něhož jsou situována.

V roce 2011 byl povýšen do šlechtického stavu, stal se doživotním baronem ze Západního Staffordu a členem britské Sněmovny lordů. Kromě umělecké a politické dráhy se věnuje práci v mnoha dobročinných organizacích. Se svou ženou Emmou Kitchenerovou má syna Peregrina.

Ukázka z knihy

Ten výdaj byl nepříjemný, ale když později odpoledne ležel nahý a uspokojený na posteli, byl nucen připustit, že Susan za to stojí. Zřídka narazil na tak vášnivou milenku. Většina žen, se kterými spal, ho otravovala neustálými obavami o možné početí a nevyhnutelný skandál, který by to s sebou neslo, ale zdálo se, že Susan Trenchardovou takové starosti netrápí. Byla poddajná a ke všemu ochotná, a to se Johnovi velmi líbilo.

(...)

Susan tušila, že nadešel čas nějaké žádosti, možná o laskavost, možná nějaký rozkaz. Už ho znala. Znala jeho sobectví. Znala jeho nenasytnost. A přesto, když byla na cestě sem, cítila, jak jí srdce buší v hrudi. Nebyla si jistá, jestli je to láska anebo chtíč, ale bylo to mnohem víc, než kdy cítila s Oliverem. A tak čekala na rozkazy. Vyhoví mu, když to bude v její moci.

Pozoroval ji. „Musím si dát pozor. Začínám tě mít rád.”

Hodnocení knihy

Kniha je obsáhlá, ale pokud si najdete čas a ponoříte se do té správné aristokratické atmosféry, bude vás bavit. Pokud patříte mezi milovníky Panství Downton jako já, určitě vás ani tento příběh nezklame.

Belgravia

Název: Belgravia
Autor: Julian Fellowes
Překlad: Simoneta Dembická
Žánr: román
Počet stran: 446
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/belgravia


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Žádná z filmových rolí Lídy Baarové nebyla tak dramatická jako její vlastní život

Baarova perexVe třicátých letech minulého století byla ve světě filmu fenoménem, avšak její sláva prvorepublikové hvězdy netrvala dlouho. Lída Baarová musela nejdřív pryč z Německa a posléze i z tehdejšího Československa. Filmovala pak v Itálii, poté se vě...


Literatura

Postapo z válkou zničeného Ruska

Stanoviště 200Autor kultovního Metra Dmitry Glukhovsky přichází s další knihou Na stráži. Jedná se o první díl série Stanoviště, která v mnohém připomíná i jeho předchozí tvorbu.

...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...