Jak přemýšlet o dějinách, lidu a lidech

Jak přemýšlet o dějinách, lidu a lidech

Tisk

o-dejinach-lidu-a-lidech perexJe jistě chvályhodné, že vycházejí výbory nejdůležitějších (přirozeně že kratších) textů, jaké sepsali naši přední historici – a netýká se to jen Josefa Pekaře, jedné ze zakladatelských osobností, od jejíhož narození zanedlouho uplyne rovných 150 let, ale třeba také dosud žijících Jaroslava Čechury, Petra Čorneje, Eduarda Maura, Františka Šmahela a dalších. Nyní k nim přibyl FRANTIŠEK KUTNAR (1903-1983).

 


V nakladatelství Pavel Mervart vyšla kniha nazvaná O dějinách, lidu a lidech, která sesbírala Kutnarovy drobnější práce, zpravidla dnes obtížně dostupné, často otištěné jen časopisecky, nebo dokonce neznámé, vyzdvižené z pozůstalosti. Více než dvacet statí pokrývá širokou škálu témat, kterými se Kutnar zabýval. K tomu přistupují jak tři závěrečné vzpomínkové črty (ať již u příležitosti životního výročí nebo skonu), tak úvodní zamyšlení nad jeho životní dráhou i odkazem.

František Kutnar jako člověk věrný svým zásadám
Pod zajisté Pekařovým vlivem se orientoval na zejména hospodářské dějiny, průkopnicky studoval poddanskou vesnici, avšak zabýval se v širším náhledu obrozeneckou dobou a v posledku se věnoval i pojetí a úkolům samotného dějepisectví. Snažil se přiblížit mentalitu minulých epoch a využíval to mu nejmodernějších metodologických nástrojů, jaké nabídla třeba sociologie. Celé jeho bádání přitom vychází z principů strukturalismu, který odmítne zavrhnout a z něhož průběžně čerpá po celý svůj život – však také kvůli tomu několik let nesměl vyučovat.

o-dejinach-lidu-a-lidech obalka 1

Sborník Kutnarových textů, k vydání připravených Magdalénou Pokornou a Zdeňkem Benešem, je rozčleněn do tří oddílů. První nazvaný O dějinách obsahuje práce věnované metodice a úkolům dějinnému bádání: všímá si nejen struktury historického faktu a jeho prezentace, ale také samotného písemného pojednání, když zkoumá postavení slova a věty v historické práci. Dotýká se historického názvosloví, zvažuje dosah regionální události v celospolečenském kontextu.

Věrnost svědomí nad vším
V oddílu O lidu se věnuje tváři české vesnice – jak je ostatně pojmenována i jedna z jeho nejslavnějších úvah, poprvé publikovaná za německé okupace (a podruhé až v této knize). Obírá se sociologií venkova, opakovaně se vrací k odkazu písmáků, vesnických samouků s literárním nadáním, kteří si vytrvale zapisovali dění kolem sebe. Ostatně milčickému rychtáři Vavákovi a jeho obsáhlým Pamětem (jejich vydání tiskem trvalo doslova celé století!) zasvětil celou monografii, o vydání vzpomínek sedláka Dlaska, jiného význačného písmáka, se pak osobně zasloužil. Bohužel nejen tyto práce jsou kvůli nadměrnému rozsahu vynechány – stejně jako objevné Malé dějiny brambor, které se sice dočkaly dvou vydání, ale stejně jsou nyní už nesehnatelné.

o-dejinach-lidu-a-lidech obalka 2

Třetí oddíl zahrnuje portréty významných i méně známých osobností – vedle osvícenských historiků dnes víceméně neznámých (Ignác Cornova, Mikuláš Adaukt Voight) jej přitahoval zejména František Palacký coby zakladatel českého dějepisectví. Probíral jeho pojetí společnosti, národa a státu, dovozoval politické smýšlení, zkoumal jeho podíl na novodobém českém nacionalismu. Také můžeme obhlédnout, jak postihl myšlenkový obzor svého vrstevníka, historika Zdeňka Kalisty.

Kutnarova pojednání se vyznačují přesnými, výstižnými formulacemi a postřehy, vyhýbá se používání zbytečné slovní vaty, nezaklíná se právě módními či závaznými koncepty (např. marx-leninismem), ačkoli je musel zohlednit. Stačí nahlédnout do dvou svazků Přehledných dějin českého a slovenského dějepisectví, které svědčí o tlacích normalizačního období. Stále si zůstává vědom svého venkovského původu, až citově podložené provázanosti s vesnicí - a je na to hrdý. Minulost venkova pro něho není odtažitým předmětem výzkumu, nýbrž živoucím důkazem sepětí dřívějška s dneškem. Ostatně o tom všem pojednává i ve své autobiografii Děkuji životu, vydané teprve před několika lety.

o-dejinach-lidu-a-lidech obalka

František Kutnar: O dějinách, lidu a lidech
K vydání připravili Magdaléna Pokorná a Zdeněk Beneš
Vydalo nakladatelství Pavel Mervart, Červený Kostelec 2019. 396 stran

Hodnocení: 90 %

www.pavelmervart.cz/kniha/o-dejinach-lidu-a-lidech-635/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

VÁNOCE VE VÁNOČNÍM DOMĚ

Vanocni dum 200Vánoce, to jsou rozzářené oči dětí, radosti z dárků a přání, aby tyto svátky byly každý den. Jedna malá holčička si tohle přání odnesla i do dospělosti a také si ho sama splnila.

...

Z archivu...


Literatura

Město dívek je knížka pro ženy, které potřebují relax s pěkným příběhem

Město dívekNakladatelství Jota vydalo pěkný ženský román Město dívek, jehož děj nás zavede do období 2. světové války. Autorka Elisabeth Gilbertová přibližuje neradostné období, které si však dívky umí i přesto hezky užít. Začtěte se a zapomeňte na vlast...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Nakladatelství Argo se představuje

argo-logoNakladatelství Argo nabízí knihy velice různorodé, vedle divácky atraktivního čtiva (kde nechybí ani comics) vydává i výsostně odborné publikace, které se týkají dějin – ať již zkoumají takříkajíc jejich každodennost, skryté tend...