Pátrání po vzniku unikátních daguerrotypií z ústeckého muzea

Pátrání po vzniku unikátních daguerrotypií z ústeckého muzea

Tisk

daguer perex7. ledna uplynulo 181 let od doby, kdy Louis-Jacques-Mandé Daguerre vynalezl společně s Josephem Nicéphorem Niépcem daguerrotypii. Jedná se o fotografický proces, jehož základem byla vysoce vyleštěná kovová deska, tenká vrstva stříbra na měděném podkladě. Její jedinečnost byla v tom, že byla vytvořena přímou expozicí ve fotografickém přístroji. Pracovali na tomto vynálezu dlouhých 23 let a poprvé jej představil na setkání Académii des sciences roku 1839 v Paříži.

Za nejstarší dochovaný snímek u nás je považována Pošta v Litomyšli z roku 1840 od českého autora. Tři unikátní daguerrotypie z poloviny 19. století vystavovali v průběhu ledna také v ústeckém muzeu. 

Daguerrotypie se používala přibližně 15 let a existuje ve třech provedeních. Evropská se zavěšovala na zeď, angloamerická se nosila v podobě medailonku a stereoskopická, kdy dva různé snímky vyvolávaly optický dojem prostoru.

Na zámku ve Velkém Březně u Ústí nad Labem lze příležitostně vidět rodinu hraběte Karla Chotka vyobrazenou na fotografii zhotovenou právě daguerrotypií. Podle deníku hraběte byla zhotovena 4.11.1839, což bylo několik měsíců od doby, kdy Francouzská akademie věd tento patent darovala (19.8.1839 ) celému světu, bez nároku na odměnu. Brzy se rozšířila po celém světě, i když byla drahá, náročná a i velmi nepohodlná pro zobrazující se osoby, které musely dlouhou dobu sedět bez hnutí. Každý snímek byl originál a hledaly se cesty, jak tento způsob fotografování stále vylepšovat.

daguer 001

Ústecké muzeum postupně prezentovalo nedávno nalezené unikátní daguerrotypie ze své sbírky z poloviny 19. století jako exponát měsíce. A jsou to snímky velmi záhadné, protože se neví, jak se do muzea vůbec dostaly, odkud pochází, ani kdo je na nich vyobrazen, či kdo to byl. Ví se jen, že nepochází z Ústí, jsou angloamerického typu a vznikly někdy kolem roku 1845. Jsou tak vzácné, že si nikdo netroufne je rozložit a hledat eventuálního zhotovitele. I když snímky ocení hlavně milovníci fotografické historie, přece jen stálo za to je vidět, a zamyslet se nad záhadou, kdo na snímku je a jak se mohly do muzea dostat. Rozhodně to nebyli žádní chudáci. 

daguer 003

Možná pro někoho budou vodítkem údaje, které muzeum z nálezů vytěžilo
1. Dvojportrét muže a ženy, šestinová deska 7,2x8,1 cm, datace 1845-1850, angloamerický typ.
2.Portrét muže text Johan Krezinger Grossvete der Frau Maria Niederdöfer geb(orene)Schlegel.Dauerotypiert von A.Francke Schwednitz, osminová deska 5,4,x8,1 cm, datace 1847-1855, evropský typ.
3. Portrét muže, šestinová deska 7,2x8,1 cm, datace 1845-1850, angloamerický typ.

Ústecké muzeum se těší i na výsledky vašeho bádání.

Foto: ústecké muzeum a autorka
www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ženy gangsterů a zločinci, které milovaly

gangsterkaFascinuje vás svět zločinu? Máte rádi detektivky a životopisy? Pak si přečtěte knížku Ženy gangsterů, kterou vydalo nakladatelství Albatros Media. Je o krásných, silných a hlavně odvážných ženách, které milovaly zločince ve 30. letech 20. století.

 

...

Z archivu...


Literatura

Byla to tichá dívka – nevraživost mezi sestrami skončí vraždou. Kdo je ovšem vrahem?

Ticha divkaRose a Bel jsou dvojčata, ale nemohou snad už být odlišnější - liší se vzhledem i povahou. Po tragické smrti jejich matky se opuštěných děvčat ujme babička, matka jejich otce, kterou několik let neviděly. Důvodem bylo,...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...