Filmová sezona začíná

Filmová sezona začíná

Tisk

Filmova sezona perexV první polovině letošního října se v Praze doslova souběžně odehrají dvě filmové přehlídky: jednak LA PELÍCULA (ve dnech 6. – 8. 10.) zaměřená na španělsky mluvené filmy, jednak BE2CAN (ve dnech 5. – 12. 10.) přibližující díla promítaná a nejlépe též oceněná na třech prestižních festivalech – v Benátkách, Berlíně a Cannes.


Drásavá minulost poznamenává lidské osudy

La Película - to španělsky znamená „film“ nebo „filmový pás“ - je sice omezená jen na několik děl (jak u nás uvedených, tak dosud neznámých), ale přesto zpřístupní důležité tituly, které loni nebo letos vznikly. Netýkají se přitom jen španělského prostředí, ale všímají si i dění v Latinské Americe, neboť i tam (s výjimkou Brazílie) se mluví španělsky. Do programu je zařadilo pražské kino Světozor.

Filmova sezona 2

Ze snímků již známých i tuzemskému publiku stojí za povšimnutí Film roku, který s notnou jízlivostí, se zřetelnou ironickou nadsázkou poodhaluje zákulisí filmového podnikání a ukazuje, jak se připravuje a natáčí prestižní filmový projekt. Půtky mezi ambiciózní režisérkou a dvěma znesvářenými hereckými hvězdami jsou natolik osvěžující a zábavné, až přestává vadit, že ze vznikajícího díla nespatříme ani jediný okamžik. Z navozovaného kontextu si však každý divák sám může učinit představu, o jaké srdcervoucí drama se jedná. Další položkou, právě nachystanou do českých kin, je satira Dobrý šéf, který řeší zaměstnanecké poměry. Ředitel prosperujícího podniku sice o své zaměstnance až otcovsky pečuje, ale přesto jeho počínání skrývá až podvodnické pozadí. Dobrý šéf triumfoval při udělování španělských cen Goya – získal je ve všech nejdůležitějších kategoriích.

Z dalších titulů bych upozornil na dva, které se dotýkají stále aktuálních bolestí a nezhojených jizev. Drama Jednoho roku, jedné noci se dotýká traumat lidí, kteří přežili vražedné řádění islámských teroristů (jmenovitě v pařížském Bataclanu) – a po zbytek života se budou muset vyrovnávat s tímto hrůzným zážitkem. Politický thriller A přišli v noci… se inspiroval – stejně jako řada dalších filmů, které v minulých desetiletích vznikly – masakry páchanými polovojenskými jednotkami zvanými „eskadry smrti“, které v brutálních diktaturách střední a Jižní Ameriky likvidovali každého, koho byť jen podezíraly z podpory opozičních hnutí – ať již to bylo civilní obyvatelstvo nebo (jako v tomto případě) kněží, jezuitští pedagogové na vysoké škole v San Salvadoru.

Filmova sezona 1

Filmy z prestižních festivalů

Přehlídka Be2Can předkládá daleko širší nabídku: jednak trvá déle, jednak obsadila vícero pražských i mimopražských kin. Také zde nalezneme tituly již nachystané do tuzemských: třeba Blízko, citlivě vyprávějící o důvěrném přátelství mezi dvěma dospívajícími chlapci, které škodolibé posměšky okolí nejen rozdělí, ale hlavně zraní. Přidat lze jiný ceněný titul Událost, sdělující, že ani ve Francii ve svobodomyslných 60. let nebyl potrat vnímán nijak příznivě. Také Alcarràs řeší problém související se svědomím a ziskuchtivostí – jedná se v něm o stále hmatatelnější hrozbu, že bude vykácen rozlehlý pozemek osázený broskvoněmi. Podobné záležitosti však lidstvo provázejí odedávna, jak naznačuje třeba dávná Čechovova hra Višňový sad.

Filmova sezona 3

Ze snímků, které zdejší distribuci nejspíš minou, upozorním aspoň na Krvavé pomeranče, hořkou, ba šokující satiru o stavu nynější „civilizované“ společnosti, rozvinutou do několika vzájemně nesouvisejících minipříběhů. Čínský snímek V prach se obrátíš přibližuje osudy manželské dvojice outsiderů, ztracených v prostředí zaostalého zemědělského venkova, kteří přesto dosáhnou vzájemného pochopení. Evropský koprodukční thriller Svatý pavouk se sice odehrává v Íránu, ale sotva lze očekávat, že by se tam někdy uváděl – zpodobňuje totiž sériového vraha, jenž zabíjel prostitutky, a proto si u leckterých náboženských skupin získal obdiv coby hrdinný čistitel společenského odpadu. A příznivce spikleneckých teorií o zavraždění amerického prezidenta Kennedyho jistě potěší Oliver Stone, jenž se tři desetiletí po své proslavené hrané rekonstrukci JFK znovu vrací k tomuto tématu, tentokrát v dokumentu JFK – návrat: Za zrcadlem, kde si jako průvodce vybral Whoopi Goldbergovou a Donada Sutherlanda.

Kino Světozor - Program třísálového artového kina v samém srdci Prahy (kinosvetozor.cz)
BE2CAN | Ochutnejte atmosféru filmových festivalů

( 0 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dasha & Epoque Quartet a jejich album Ellaboration, to je jako diamant vybroušený do dokonalosti

dasha200Ellaboration je název nového alba zpěvačky Dashy a smyčcového Epoque Quartetu, který vydali u Supraphonu před koncem minulého roku. Jeho základ tvoří písně z repertoáru americké jazzové zpěvačky Elly Fitzgerald, které protagonisté rozvedli, tedy elaborova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Život v extrému. Do kin míří celovečerní dokument Karlos o gladiátorovi Vémolovi

Karlos - TEASER PLAKÁT

Dvojice režisérů Michal Samir a Šimon Šafránek právě dokončuje celovečerní dokument o jednom z fenoménů dneška Karlosovi Vémolovi. Film s výmluvným názvem Karlos má ambici odhalit, jaký...


Literatura

Jaro někdy znamená smrt

200litRomán Jarní mrtví je zcela fiktivní. Jakákoliv souvislost se skutečnými osobami či událostmi je pouze náhodná. Nechť mi čtenáři laskavě prominou určité nepřesnosti v zeměpisných údajích.

...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Best of DAFilms 2023: Nejlepší hrané a dokumentární filmy uvedené letos online

BestofDAF 23Streamovací portál DAFilms uvádí svůj tradiční předvánoční program Best of DAFilms. Jeho kurátoři vybrali TOP 25 z českých i zahraničních snímků, které dafilms.cz uvedl v roce 2023. Do výběru se dostaly divácky nejsl...