Masopust na Veselém kopci

Masopust na Veselém kopci

Tisk

masopust perTak jako každý rok i letos mohli návštěvníci prožít jednu z nejkrásnějších tradic - Masopust. Veselý kopec přivítal stovky příznivců české kultury. Nabídl tradiční pochoutky a nechyběl ani průvod masek s lidovou hudbou.

 

 

 

Období Masopustu, které začíná po svátku Tří králů, bylo vždy typické zabíjačkou a sousedskými zábavami. I to mělo na Veselém kopci své místo. V hospůdce Na Vejměnku se připravovali tradiční zabíjačkové pochoutky, a to přímo před očima přítomných návštěvníků.

Masopustní průvod vycházel už časně ráno. Za zvuků muziky obešel domy ve vesnici, kde zahrkal, zatancoval, zazpíval a popřál tak bohatou úrodu na nadcházející rok. Kominíci pro štěstí ozdobili každého, koho potkali. Od 10 hodin se už scházeli na Veselém kopci, kde zpříjemňují den návštěvníkům a slavnostně tak zahájili celou akci. Pravidelně obcházeli celý areál, zpívali, radovali se a děvčata oblečená do dobových krojů rozdávala tradiční chléb se sádlem.

masopust 1

Na závěr celého dne, kdy jste si kromě Masopustu mohli obejít všechny domy a potěšit se tak krásou minulé doby, se konal tradiční obyčej s názvem kobyla. Masky se sešli na jednom místě, postavily se do kruhu, v jehož prostředku stojí kobyla a přečtou mu testament se všemi hříchy, kterých se v minulém roce dopustil. Jako obvykle text reagoval na společenskou situaci v zemi i na několik drobností ve vesnici. Potom se kobyla svalila k zemi, jedna z maškar ji dala napít alkoholu, takže opět vstávala a připojila se k veselému tanci.

Po průvodu a obyčeji následovala taneční zábava. Celý den na vás ze všech stran dýchají ozvěny minulé doby, a kdo nezažil, měl by si na příští rok zatrhnout datum v kalendáři!

masopust 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herečka Veronika Kubařová: „Všechny role jsou jako moje děti“

200rozMladičkou Veroniku Kubařovou můžete znát z především z nejen teenagerovských filmů Rafťáci, Ženy v pokušení, Můj vysvlečenej deník či Lidice. Momentálně však tvrdě zkouší v Městských divadlech pražských Markétu. Kterou? Lazarovou! Její premiéra proběhne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Za vůní kávy do Frýdku-Místku

kava 20Dokážete si den představit bez šálku lahodné kávy? Pokud ne, možná byste se v těchto dnech měli vypravit do Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku.

...

Z archivu...


Literatura

Unikátní publikace, která není k mání všude: Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje

Slovo pameti 200K 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje vydalo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti publikaci Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje. Publikace ...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...