Darren Purchese vás přesvědčí, že toust není nikdy nuda

Darren Purchese vás přesvědčí, že toust není nikdy nuda

Tisk

sefkuchari miluji tousty 200V nakladatelství Metafora vydali kuchařku s názvem Šéfkuchaři také milují tousty, fungující jako šéfkuchařův průvodce světem moderních toustů. Rozhodně se nenechte odradit tím, že je autor cukrář a toust „jen“ obyčejné jídlo…

 

 

Osobně jsem totiž k této knize přistupovala s malou nedůvěrou – nebyla jsem si jistá, kolik toustů může taková kniha obsáhnout a bála jsem se, aby nešlo o nějakých deset tuctových receptů, jak je dnes v některých kuchařských knihách běžné. Pak jsem si řekla, že se inspirace především na léto hodí, do knihy se pustila a musím se omluvit za křivdění. Jedná se totiž o moc pěknou a velmi dobře a logicky poskládanou kuchařku, která ani zdaleka není jen o toustech.

Po předmluvě a úvodu o tom, proč tousty následují kapitoly Začínáme, Panini gril, Gril, Toustovač, Pánev, Závěr plný sladkých dobrot. Ke konci nechybí pár řádků o druzích sýrů, vysvětlivky, rejstřík, poděkování a informace o autorovi s názvem Kdo je Darren?

V úvodní kapitola Začínáme čeká čtenáře několik základních receptů, které se pak hojně objevují u jednotlivých toustů. Namátkou se jedná například o zálivky, majonézu, harissu, různé omáčky nebo třeba nakládaná hořčičná semínka a opečený bůček v sójovém karamelu. Daren Purchese v sobě nezapře cukráře, takže nechybí ani třeba karamelový krém, vanilkové třešně nebo krém z bílé čokolády.

Recepty na nejrůznější sendviče jsou originální, rozmanité a hlavně lákavé. Jak jsem psala, obsahují předem připravené a popsané ingredience s důrazem na to, že domácí omáčky jsou mnohem lepší než ty kupované. Ve většině případů tousty neslouží jako svačinky, ale jako regulérní hlavní chody, které rozhodně zasytí. U každého receptu najdou čtenáři krátký úvod, zdůrazněné přehledné údaje o množství, použitém pečivu a době a způsobu přípravy, dále seznam surovin a jednoduchý postup. Nechybí ani různé tipy zaměřené na použité suroviny.

Mě nejvíce zaujaly recepty v úvodu jako Reuben sendvič: ementál, pastrami, kysané zelí, dresink tisíc ostrovů, nakládané okurky a bramborové lupínky, další Gorgonzola, dýně, slanina s javorovým sirupem, karamelizovaná cibule a javorový sirup nebo Vánoční sendvič s krocaním masem, sýrem brie, brusinkami, slaninou a nádivkou. A pak taky sladké pochoutky jako například Kávovy toust s banánem, ořechovou směsí a jogurtem nebo Vafle s hořkou čokoládou a pomerančovým marshamallow.

Šéfkuchaři také milují tousty má také velmi zajímavou typografii, která působí chlapsky a představuje pro mě protipól vymazlených kuchařek různých blogerek. Úvodní recepty jsou na černém podkladu a v dalších částech knihy mají černý podklad zase fotografie. Ty jsou však dokonalé, plné lesku a přímo z nich číší ta křupavost!

Pokud vám leží ve skříni nevyužitý toustovač nebo panini gril, nebo nedáte dopustit na tousty a sendviče, tak si tuto knihu prostě musíte koupit! Je plná velmi zajímavých receptů, které přímo lákají k vyzkoušení (a snězení).

Darren Purchese je šéfcukrář, který rád mlsá a má talent pro kulinářské umění. Pracuje se svou ženou v Burch and Purchcese Sweet Studio v Melbourne a je také porotcem v australském pořadu MasterChef. K jeho dalším knihám patří: Sweet Studio - The Art of Divine Desserts (2012) a Lamingtons & Lemon Tart (2016).

sefkuchari miluji tousty

Šéfkuchaři také milují tousty
Autor: Darren Purchese
Překlad: Eva Fuková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 176
Hodnocení: 92 %

http://www.metafora.cz/cz/produkt/sefkuchari-take-miluji-tousty.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav básně nerecituje, on je vypráví

kumpáni perexV lednu 2006 hrál Honza Paulík na jedné vernisáži v kladenském zámku na kytaru, přišel za ním recitátor Václav Fikrle a řekl mu: „Prosím vás, do toho vašeho hraní bych si uměl představit, že bych něco povídal.“ ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Působivá zpověď novodobých zámeckých pánů

aby po nas neco zustalo 200Prožít život na zámku, to je krásná pohádková představa, ovšem dost vzdálená realitě. Jsou však mezi námi lidé, kteří se rozhodli splnit si tento romantický sen, nezalekli se výzvy a pořídili si zámek. Tedy většino...

Z archivu...


Literatura

Vyšly Pohádky k neuvěření

Pohadky k neuvereni 200Nejsou pohádky jako pohádky. Když je píše člověk moudrý, nadaný smyslem pro humor a nadsázku, člověk znalý jejich pravidel a současně odhodlaný je porušovat, zpravidla se urodí možná sice nenápadné, alem přece jen zjevné...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

Letní filmová škola zveřejnila denní program. Dalším hostem festivalu bude Lav Diaz

LFS23 newsletter – 2 (2)Hostem 49. Letní filmové školy Uherské Hradiště bude filipínský režisér, držitel Zlatého lva z Benátek Lav Diaz, který převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. V rámci doprovodného programu vystoupí Davi...