Božena. Román o první české spisovatelce, která se stala legendou

Božena. Román o první české spisovatelce, která se stala legendou

Tisk

big bozena-roman-o-prvni-ceske-spisovat-750-499484 (2)Vzpomínáte si na seriál o Boženě Němcové, který zaujal diváky České televize? V hlavní roli jste mohli vidět nejprve Annu Kameníkovou, a později Aňu Geislerovou. Právě tento příběh si můžete přečíst v knize Hany Wlodarczykové nazvané Božena, kterou v roce 2022 vydalo nakladatelství Prostor.

Kdo už seriál viděl, nic ho nepřekvapí. Knížka je příjemným zpestřením dlouhých zimních večerů, skvělým čtením pro dychtivé ženy a osoby milující historii. Tento román se velice dobře čte, pobaví, rozpláče a zaujme. Tak, jako mě zaujal seriál, který jsem sledovala s nadšením, tak musím i doporučit tuto knihu, která by neměla chybět ve vaší knihovně. Je to zkrátka trochu jiný pohled na Boženu Němcovou… Kniha je obsáhlá, má pěknou obálku a moc se mi líbí i matná fotografie na vnitřní straně obálky knihy, kde je Božena na stromě a Josef na koni – jde o záběr ze seriálu.

O čem kniha je

Jaká ve skutečnosti byla první dáma české literatury? Román na motivy úspěšné televizní minisérie oceněné Českým lvem představuje jinou Boženu Němcovou, než jakou známe ze školních učebnic. Hlavní linii tvoří vášnivý a v mnohém nešťastný vztah talentované a svobodomyslné ženy s o patnáct let starším úředníkem Josefem Němcem. Kniha nabourává černobílé vnímání Boženy jako oběti a jejího muže coby tyrana. Autenticky líčí Boženin milostný život, který byl z pohledu veřejnosti v polovině 19. století společensky nepřijatelný. Obrazu skutečné Boženy Němcové však neškodí. Podává zprávu o touze citlivé a inteligentní ženy po svobodě a po dokonalé a ničím neomezované lásce za časů rakouské monarchie.

Příběh je zabydlen reálnými postavami vlasteneckých buditelů – spisovatelů, novinářů, lékařů, kněží – i obyčejných lidí a přelévá se z měšťanských salonů v Praze či Litomyšli do divoké šumavské a slovenské přírody či do bukolické krajiny Ratibořic a České Skalice. Krásně ilustruje, za jakých okolností některé texty Boženy Němcové vznikaly, např. její pohádky, Babička, Obrazy z okolí domažlického… Čtenáře přitom napadne, co všechno mohla mimořádně nadaná a neohrožená žena dokázat za příznivějších životních podmínek a kdyby už v 41 letech nepodlehla vážné nemoci.

O autorce

Hana Wlodarczyková pochází z Bystřice nad Pernštejnem. V devadesátých letech absolvovala katedru scenáristiky a dramaturgie na FAMU. Od té doby pracovala a stále pracuje jako dramaturgyně na mnoha televizních projektech, seriálech a filmech (např. cyklus TV filmů Nevinné lži, seriál Most! ad.) Je spoluautorkou celovečerního filmu Zloději zelených koní a minisérie Jitřní záře. Jako scenáristka se spolu s Martinou Komárkovou podílela na vzniku úspěšné minisérie Božena, která byla nominována na Prix Europa 2021, získala Zlatého ledňáčka od mezinárodní poroty na festivalu Finále Plzeň a v roce 2022 byla oceněna Českým lvem za nejlepší televizní film nebo minisérii. Na základě dlouholeté práce na scénářích k této minisérii vznikla stejnojmenná kniha.

big bozena-roman-o-prvni-ceske-spisovat-750-499484

Název: Božena
Autor: Hana Wlodarczyková
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2022
Počet stran: 408
Hodnocení: 90 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/bozena.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Zelníčková: Arakaini pokračují ve svém Tour a opět si sebou vzali Anacreon

Anacreon turné Zelnickova perexBýt stálicí na hudební scéně pětatřicet let, to už něco znamená. Kapela Arakain takovou stálicí bezesporu je. U příležitosti tohoto výročí chystá koncertní turné po republice. Kluci chystají celkem třicet k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Připravte se na porod s chytrou knihou

PnP perexKniha Příprava na porod od kolektivu autorů je sice poněkud odbornějšího rázu, ale to nic nemění na tom, že přináší cenné informace nejen budoucím porodním asistentkám, ale především nastávajícím maminkám. Kromě zajímavostí z historie v ní najdet...

Z archivu...


Literatura

Albatros Media představilo novinky pro nadcházející období

big noc-bSt-364296 200Nakladatelství Albatros představilo na tiskové konferenci v pražské kavárně Louvre své novinky a oznámilo několik zajímavých zahraničních spisovatelů, kteří navštíví v letošním roce Českou republiku. Na konci článku ...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývo...

Film

Začne další ročník FEBIOFESTU

FebiofestUž po šestadvacáté si diváci v Praze (a následně v dalších čtrnácti městech naší republiky) mohou vychutnat olbřímí přehlídku filmů nazvanou FEBIOFEST, spíše jen z prestižních důvodů opatřenou soutěží prvotin, aby se mohla honosněji zvát festivalem....