Pivařka - ryze český projekt

Pivařka - ryze český projekt

Tisk

Pivarka perexPivařka je ryze český, v našich poměrech unikátní projekt. Tři nadšenci do domácího vaření piva se jednoho dne rozhodli, že osloví ostatní domavarníky, vyberou od nich ty nejlepší a nejověřenější receptury a vydají je. 

 

 

Podařilo se shromáždit stovku zcela unikátních receptů. Kniha je opatřena i kapitolami o historii vaření a hlavně odborným a rozsáhlým úvodem do domácího pivovarství.

Všechny recepty jsou optimalizovány na stejné množství piva a počítají s dostupností vstupních surovin na českém trhu. A malý bonus – domavarníci mají i vlastní etikety a speciální názvy pro své produkty.

Pivařka tak otevírá zcela nový a netušený svět chutí a vůní; a v nejednom z nás jistě vyvolá i touhu experimentovat.

Pivo a tradiční česká kuchyně

Pivo se používalo v české kuchyni od pradávna. Byly to především známé pivní polévky, o nichž se tvrdilo, že posilují lidi zesláblé po nemoci.

Pivo je již tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení nebo grilování vepřového a hovězího masa. Je skvělé při dušení masa v guláších. Při přípravě masa drůbežího se používá pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete.

Pivarka2

Pivo činí maso křehčím; stává se tak dobrým pomocníkem při marinování například zvěřiny. Pokud pivo použijeme na podlití, platí pravidlo, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť. 

Jestliže pivo použijeme do těsta při pečení pečiva, to pak získá jemnější texturu a křupavější kůrku.

Kdo je patronem českých pivovarníků a pivařů

Kníže Václav hraje v národní historii mimořádnou roli. Rychle se šířící svatováclavská úcta dala podobu přemyslovské i lucemburské moci, jako k zemskému patronu se k němu obracejí i naši současníci. Skutečného Václava už dnes jde odlišit od jeho legendické až mytické podoby, které se mu dostalo v průběhu historie. A jako jsou křesťanští světci často specializováni na pomoc určitým profesím, není tomu jinak ani u prvního českého světce. Svatý Václav je mimo jiné patronem sládků a českého piva.

Dej Bůh štěstí.

O knize a autorovi  

Název knihy Pivařka vznikl spojením slov pivní a kuchařka. Velkoformátová, bohatě ilustrovaná kniha seznamuje čtenáře s technologií výroby domácího piva krok za krokem. Domácí vaření piva dnes patří k velmi atraktivním koníčkům. Kromě pivovarských výpočtů a pomůcek najdou čtenáři v knize i unikátní recepty na domácí vaření piva.

Petr Novotný vystudoval chemickou průmyslovku a poté VŠCHT v Praze, kde získal inženýrský titul v chemickém inženýrství a bioinženýrství. V současné době žije v USA, kde je doktorandem na North Carolina State University.


Důležitým životním milníkem byl okamžik, kdy se rozhodl proniknout do tajů domácí výroby piva. Své profesní zkušenosti úročil během psaní blogu o domácím vaření piva, kde se snažil přibližovat teorii výroby piva svým kolegům domácím sládkům. Tyto snahy se transformovaly až v publikaci Pivařka – Tajemství domácího pivovarnictví, na které se spolupodíleli desítky českých domácích sládků. Spolu s realizačním týmem Pivařky – Radkem Michelem a Jiřím Valou – spoluzaložil Cech domácích pivovarníků, který se snaží o sdružování domácích sládků, jejich podporu a vzdělávání.

 

Pivarka

Pivařka tajemství domácího pivovarství, teorie rady návody recepty

Petr Novotný a kolektiv 

Vychází v brněnském nakladatelství JOTA v roce. 2017, bohatě ilustrované, vázané, 328 stran


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elly: „Motiv písně „Flower“ je inspirovaný i mým osobním životem a myslím, že si tím projde téměř každý člověk.“

elly 200Elly, vlastním jménem Eliška Tunková je novým objevem české popové scény. Momentálně ji čekají zkoušky na konzervatoři a před pár dní jí vyšla anglicky zpívaná píseň Flower. Zjistěte o písni i Elišce více díky našemu rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Husitský válečník - Kdo byli boží bojovníci... 15. století.

valecnČeské země jsou zmítány vojenským konfliktem. Evropa se před husitskými "božími bojovníky" doslova třese. Husitská doba znamenala převrat v historii vojenství. Nekonečné pochody polních vojsk, kolony vozů, jež se proslavily jako nepřemožitelná vozová hra...

Z archivu...


Literatura

Přemýšlejte o tom!

Gaarder To  je otazka200Tak málo slov a přitom tolik tajemství. Útlá knížka s názvem To je otázka, kterou napsal norský autor Jostein Gaarder (*1952), poskytuje nekonečný prostor pro přemýšlení. Téma lidské e...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Tak trochu temnější pohádkový svět

Zloba perexPřešlo pět let. Zloba (Angelina Jolie), královna černé magie, žije spokojeně na čarovných Blatech společně se svou kmotřenkou Růženkou (Elle Fanning). Když Růženku požádá o ruku princ Filip (Harris Dickinson) ze sousedního království Ulstead, z...