Vzniká celovečerní film Milion chvilek. Na dokončovací práce spustila režisérka Amálie Kovářová sbírku prostřednictvím platformy Hithit

Vzniká celovečerní film Milion chvilek. Na dokončovací práce spustila režisérka Amálie Kovářová sbírku prostřednictvím platformy Hithit

Tisk

milion chvilek200Když na jaře 2019 začala režisérka Amálie Kovářová natáčet přípravu demonstrace spolku Milion chvilek na Václavském náměstí, netušila, že se jí pod rukama začal odehrávat inspirativní příběh o neutuchající snaze a boji občanské české společnosti, která se opět hlásí o své slovo – ať už během demonstrací, pandemie nebo ve volbách. Z krátkého filmu se stal film celovečerní, který brzy spatří světlo světa. Nyní se veřejnost prostřednictvím crowdfundingové sbírky na Hithitu skládá na dokončovací práce filmu.

 

Režisérka Amálie Kovářová v kulisách celospolečenských změn a velkých výzev sledovala příběh dvou kamarádů – Mikuláše Mináře a Benjamina Rolla. Jsou to právě tito dva studenti, u kterých to vše začalo, kteří si řekli, že už nemůžou jen nečinně přihlížet, jak se demokracie rozkládá a kteří se rozhodli postavit se nejmocnějším mužům v zemi – Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Začala tedy v roce 2019 natáčet přípravu demonstrace na Václavském náměstí. Tehdy ještě netušila, co ji s těmito studenty čeká.

milion chvilek1

Na přelomu dubna a května 2019 došlo k odstoupení ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a jeho nahrazení Marií Benešovou. K výměně ministrů došlo v době, kdy byla kauza Čapí hnízdo policií předána státním zástupcům, kteří spadají právě pod ministerstvo spravedlnosti. Vzhledem k tomu, že premiér Babiš byl v kauze Čapí hnízdo obviněn z dotačních podvodů, vyrojily se spekulace, že výměna na ministerstvu spravedlnosti byla účelová a mohla by ohrozit nezávislost justice. Milion chvilek na to reagovalo sérií protestů, které vyústilo v 250 000 lidí na Letenské pláni.

„Z Milionu chvilek se po druhém protestu na Letenské pláni, který byl ještě větší než první, stal významný zástupce hlasu občanů. Každý měsíc vyráželi demonstranti do ulic. Uvnitř týmu začala ale panovat únava. Přišla pandemie. Protestní akce již nebyly možné, a tak se nabízela otázka – co bude dál…?“ přibližuje příběh svého debutového filmu režisérka Amálie Kovářová.
Jak upozorňuje režisérka, film jejím autorským dílem, samotná organizace Milion Chvilek pouze konzultuje reálie a poskytla záznamy ze svých akcí.

„I když natáčení filmu Milion chvilek letos po prezidentských volbách skončilo, příběh naší společnosti zůstává s otevřeným koncem,“ říká Kovářová. „Nyní je na čase snímek přesunout ze střižny na plátna, k vám, divákům a také hrdinům filmu,“ dodává.

Vzniklo přes 300 hodin materiálu, které je potřeba zpracovat, a tak tvůrci na dokončovací práce spustili crowdfundingovou sbírku prostřednictvím platformy Hithit.

„V první řadě chceme dokončit film v takové kvalitě, jakou si divák zaslouží – finance tedy potřebujeme na obrazovou a zvukovou postprodukci, střih, hudbu, grafiku, propagaci a distribuci po celé ČR. Finanční pomoc bychom také rádi využili na náklady spojené s uspořádáním jednotlivých předpremiér s besedami či na uspořádání slavnostní premiéry. Kromě toho bychom rádi film dostali také za hranice České republiky, protože jsme přesvědčeni, že může inspirovat obyvatele zemí, kde to s demokracií a svobodou není zrovna nejrůžovější,“ režisérka vyjmenovává, na co budou finance použity.

„Rádi bychom film prezentovali například na Taiwanu, v Ukrajině, v Polsku, v Maďarsku a v dalších zemích bojujících za svobodu a demokracii,“ dodává.

milion chvilek2

Veřejnost si může na Hithitu vybrat z velkého množství odměn. Mezi odměnami lze například najít vstupenky na exkluzivní předpremiéry s diskusí v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni či Českých Budějovicích, vstupenky na různá, i již vyprodaná, divadelní představení, film na DVD pouze pro přispěvatele na Hithitu, filmový plakát, soukromou předpremiérovou projekci filmu, vstupenky na koncerty, podepsané knižní bestsellery investigativního novináře a spisovatele Jaroslava Kmenty, unikátní fotoobraz z Letné fotografa Lukáše Havleny, na kterém se pravděpodobně mnoho těch, kteří se v listopadu 2019 účastnili demonstrace na Letné, najde a spoustu dalších.

Amálie Kovářová vystudovala režii na FAMO v Písku. Po škole začala pracovat pro Akademii věd ČR, kde natáčela krátké dokumenty, reportáže do magazínu Česká věda a propagační spoty. K zájmu o politiku ji přivedla spolupráce na projektu Názorování. Tehdy si uvědomila, že něco není s českou demokracií v pořádku. Začala natáčet první aktivistická videa a v lednu roku 2018 objevila výzvu Chvilka pro Andreje. Chtěla se zapojit, a tak Mikulášovi Minářovi napsala email, hned druhý den se potkali a Amálie se stala členkou nově vznikajícího hnutí Milion chvilek pro demokracii. Díky tomu měla k hlavním protagonistům filmu velmi blízko a mohla tak zachytit pohled do jádra hnutí i lidských příběhů jejich iniciátorů. Ze spolku se rozhodla odejít na podzim roku 2022, a to proto, aby měla odstup při dokončování tohoto filmu. Na filmu spolupracuje s producenty Jiřím Konečným, Pavlou Klimešovou a Janem Syručkem a s týmem ve složení střihače Davida Votavy, dramaturgů Ondřeje Moravce a Ivo Bystřičana a hudebního skladatele Martina Kyšperského. Snímek byl nyní vybrán na prestižní workshop DOK.inkubator, a tak mají tvůrci jedinečnou příležitost film zkonzultovat i se střihači ze zahraničí.

milion chvilek3

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/11937/pomozte-dokoncit-celovecerni-film-milion-chvileka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

unnamedNěkolik otázek jsme položili dramaturgu festivalu současné komponované hudby Contempuls Petru Baklovi. Ten nám prozradil zajímavosti o koncertech, ale také o práci dramaturga obecně. Festival Contempuls se koná 21., 2...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hotel Transylvánie aneb přijmeme nový pohled na Drákulu?!

hotel transylvanieMotto: „Jedním z nejtěžších úkolů pro rodiče je nechat děti žít vlastním životem. Nemůžete je navždy ochraňovat před světem, musíte zkrátka věřit, že se o sebe dokáží postarat. Ukazuje se, že dokonce i Drákula se domnívá, že ...


Literatura

Naučte se rozpoznávat nejznámější souhvězdí

Najdete souhvezdi 200Najděte souhvězdí snadno a rychle je název nové knihy od Klause M. Schittenhelma, která vyšla v nakladatelství Grada. Na obálce je napsáno, že je ideální pro začátečníky, tak neváhejte a pusťte se do objevování noční oblohy i vy...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Můj týden s Marilyn: na chvíli se dotknout hvězdy
ImageJedna z největších hollywoodských ikon všech dob Marilyn Monroe právě prožívá vrchol své slávy, když poprvé vstupuje na britskou půdu, aby zde natočila film Princ a tanečnice. Jeho režisérem i hlavním představitele...