Husitský válečník - Kdo byli boží bojovníci... 15. století.

Husitský válečník - Kdo byli boží bojovníci... 15. století.

Tisk

valecnČeské země jsou zmítány vojenským konfliktem. Evropa se před husitskými "božími bojovníky" doslova třese. Husitská doba znamenala převrat v historii vojenství. Nekonečné pochody polních vojsk, kolony vozů, jež se proslavily jako nepřemožitelná vozová hradba, korouhve se symboly kalicha i českého lva.

 

Autoři knihy, kteří se dlouhodobě věnují rekonstrukci vojenského života 15. století, předkládají tentokrát čtenářům zcela nový pohled na středověké vojenství a na život husitských bojovníků. Ožívají před námi šest set let staré události, ale trochu jinak, nežli jsme byli zvyklí v klasických dílech tradiční historiografie; seznámíme se s organizací bojových jednotek, jejich výzbrojí a výstrojí, s životem na válečném tažení, se způsoby oblékání i se způsobem vedení boje, taktikou a pochopitelně i s klíčovými událostmi a bitvami husitské doby.

Pohled očima vojáka je zasazen do širšího historického kontextu. Výsledkem je čtivá, moderní kniha na hranici knižních militarií a tzv. living history. Husitští válečníci se před námi objevují v novém světle: nejen jako cepy vyzbrojený lid, ale také jako dobře organizované a vybavené vojsko, které reprezentovalo kromě šlechty i sílící měšťanský stav.                                                                          

V knize navíc čtenář najde (kromě bohatého dobového obrazového materiálu) i původní a na základně historických pramenů vytvořené kresby válečníků 15. století, doplněné aktuálními fotografiemi z historických rekonstrukcí husitských bitev. Vojenské umění husitů, přineslo zvláštní, zcela novou epochu v dějinách vojenství, kdy získalo převahu nad do té doby neporazitelnými, rytířskými vojsky. Uplatňovaly se nové taktické prvky, jakými byly vozová hradba, převaha pěšáků vyzbrojených zbraněmi střelnými, bodnými a údernými, lehké a pružné jezdectvo, obléhací a polní dělostřelectvo, rychlé a pružné manévrování, útok z ústupu a podobně.

valecn

 

Převaha husitských vojsk se projevovala i v jejich vysoké bojové morálce. Všichni šli do boje s přesvědčením, že zápasí za spravedlivou věc. Proto měl husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci mocný bojový účinek a jeho zpěv nezřídka obrátil nepřítele na útěk dříve, nežli došlo k boji. Husitská vojska se řídila zvláštním vojenským řádem, jenž zaručoval dokonalou organizaci a kázeň, kterou nikdy nemohla mít vojska protihusitská, naverbovaná z nejrůznějších končin Evropy a dychtící jen po válečné kořisti.

Zbraně božích bojovníků

Pokud jde o výzbroj, v době husitské byla kuše (samostříl) hlavní ruční střelnou zbraní husitských vojsk. Kuše nevyžadovala zvláštní výcvik, byla dostatečně účinná i proti lehčí zbroji, mohla být delší dobu natažena a připravena k okamžité střelbě. K dalším husitským zbraním patřily halapartna, kopí, sudlice, sekera, meč, okovaný cep, kropáč, nebo řemdih. Bojový cep z 15. století měl jen málo společného se zemědělským náčiním; byl totiž vyroben jako zbraň. Od venkovského cepu se lišil nejen svým okováním, ale také svými rozměry.

Za husitských válek došlo také k velkému rozšíření ručních palných zbraní. Objevují se tarasnice a houfnice. Velký pěchotní štít (pavéza) je často vnímán jako jeden ze symbolů husitství. Jeho základní funkcí byla ochrana před nepřátelskou střelbou. Většími štíty než pavézy byly tarasy, sloužící k zakrytí mezer v polním opevnění nebo v bitvě pro ochranu skupiny bojovníků. 

V knize se mimo jiné čtenář dozví jak se lidé v té době oblékali, jaká byla válečná výbava husitských bojovníků, nebo jaká byla tradice a mentalita husitských vojsk. Nechybí ani podrobný seznam literatury a pramenů.

Autoři: Matěj Matuška, Jan Syka, 168 stran, brožované, bohatě ilustrované, vydalo nakladatelství Grada Publishing, www.grada.cz

Hodnocení 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Oslavy 700. výročí narození Karla IV. na Pražském hradě

karel200Celkem sedmi hlavními výstavními projekty si Pražský hrad připomene 700. výročí narození českého krále a císaře Karla IV. 

...

Z archivu...


Literatura

Seznamte se s ÁDéHáDětem Kryštofem

Krystof ADHD 200V nakladatelství Emiment vyšla kniha Pavlíny Brzákové se zajímavým názvem Kryštof ÁDéHáDě. Jak tento titul napovídá, jedná se o příběh Kryštofa trpícího ADHD, který možná mnoha lidem otevře oči.

 

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

Festival Film a architektura oslaví desátý ročník

film a architektura 200Ve dnech 30. 9. – 4. 10. proběhne ve třinácti českých a slovenských městech již podesáté festival Film a architektura. Jubilejní ročník s podtitulem “Spojení” poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí,...