Muzikál Bat out of Hell

Muzikál Bat out of Hell

Tisk

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo zrovna snadné. Protože jsme chtěli zaujmout i své dospívající dcery, vybrali jsme nakonec moderní rockový muzikál Bat out of Hell v divadle London Coliseum. Lákadlem byly nestárnoucí hity amerického rockera Meat Loafa, které tvořily hudební stránku představení. Londýnská média představení hodnotila mimořádně pozitivně jako „must see“ kulturní událost léta. Vstupenky bylo možné zakoupit předem prostřednictvím voucheru a vyzvedli jsme si je pak přímo v divadle půl hodiny před představením.

 

V Londýně je stále všude plno lidí, a vzhledem k nedávným teroristickým útokům tam platí také přísnější bezpečnostní opatření, která se týkají i návštěvníků divadla. Hned při vstupu jsme prošli důkladnou kontrolou obsahu batohů a kabelek. Není možné dovnitř pronést žádné tekutiny, každá lahev s vodou musí před vstupem do divadla skončit v odpadkovém koši.

 bat out of hell 

Další odlišnost oproti našim divadlům je v tom, jak jsou návštěvníci oblečení. U nás se tradičně dbá na slavnostní oděv, ale v Londýně to tak není. Většina lidí byla oblečena neformálně, někteří dokonce i sportovně – výjimkou nebyly ani kraťasy a nátělník. Slavnostní šaty nebo sako a kravatu byste v celém divadelním sále spočítali na prstech jedné ruky. Diváci byli uvolnění, v ruce kelímek s vínem nebo pivem, tleskali do rytmu, zpívali hity společně s účinkujícími. V krásném historickém sídle English National Opera to na nás působilo přece jen trochu nepatřičně. Ale, jiný kraj, jiný mrav.

Samotné představení bylo úchvatné. Zpívaná angličtiny nebyla pro cizince vždy zcela srozumitelná, ale dějová linie se dala hezky usledovat. Byl to příběh o lásce, naději, hranici mezi dobrem a zlem, životem a smrtí protkaný spoustou skvělých rockových melodií. Hlavní hrdinkou je Raven, která je dcerou bohatého a vysoce postaveného muže. Strat je spolu s několika dalšími mladými lidmi pro vědce záhadou, protože v době, kdy dosáhnou 18 let, přestanou stárnout a navždy zůstanou mladí. Raven a Strat se do sebe zamilují, ale její otec jejich lásce nepřeje. Obává se toho, jak bude jejich vztah fungovat, když ona zestárne, ale Strat zůstane stále mladý. V základních obrysech děj připomínal příběh o Romeovi a Julii.

 bat out of hell3 

Diváci neměli šanci se nudit ani chvilku. Přestože bylo představení poměrně dlouhé (i s přestávkou asi tři hodiny), bylo svižné a mělo spád. Nápaditá byla také scéna. Dlouhý jídelní stůl se během chvilky proměnil v opravdový automobil, který se posléze zřítil do propadla.

Není divu, že se protagonisté dočkali téměř nekonečného potlesku ve stoje a museli přidávat stěžejní píseň „Bat out of Hell“. Diváci si odnesli příjemný kulturní zážitek. I my jsme si z Londýna, kromě mnoha jiných zážitků a dojmů, odvezli nezapomenutelnou vzpomínku na úžasné představení.

Závěr je tedy jednoznačný. Pokud se budete rozhodovat, který muzikál v Londýně navštívit, Bat out of Hell je rozhodně dobrá volba. Ti, kteří milují klasické rockové melodie a netradiční divadelní pojetí, jistě nebudou litovat.

bat out of hell2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Petříčková: O hnědých pastelkách se mi i zdálo…

200roByla to první nabídka pro opravdové ilustrace do knihy. „Poprvé jsem vzala pastelky, abych s nimi vytvořila něco, co bude zdobit knižní stránky,“ říká Renata Petříčková, kterou zhruba před rokem s touto nabídkou oslovila autorka knihy Hvězdná obloha. Ilus...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...


Literatura

Chraň nás od zlého – policista v roli vymítače ďábla

chran nas perexPronásledování a usvědčování násilných vražd, loupeží a dalších odporných kriminálních zločinů – jeden z každodenních dnů v práci. Nicméně zaujetí okultismem v boji s temnými silami přivede policistu z Ne...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...