Evropa na rozcestí

Evropa na rozcestí

Tisk

evropa200Vysokoškolský profesor STANISLAV KOMÁREK je biolog, avšak jeho postřehy o stavu nynější civilizace a jejích vyhlídkách do budoucna jsou mnohdy výstižnější nežli mudrování rozličných politologů, historiků a podobných expertů. Nesvazují jej tudíž žádné posvátné mantry ani mantinely "politické korektnosti", proti zbožšťovanému "genderování", které za všech okolností hájí práva ženy, či enviromentalismu, bránícího rovnou všechnu přírodu, se dokonce vymezuje. Nejnověji to prokázal v knize EVROPA NA ROZCESTÍ.

 

 

Autor tu v krátkých, ale výstižných kapitolkách, seřazených do sedmnácti tematických oddílů, s jemným nadhledem, občas s ironií či sarkastickým povzdechem glosuje podoby toho, v čem žijeme. A začíná jakoby od základů, když se všímá historického procesu a táže se, zda naše konstrukce, které si vytváříme o minulosti, mají s minulostí skutečně něco společného, protože její pojetí, podepřené stále týmiž doklady, se může radikálně lišit. Upozorňuje na stálé oblíbenou negaci donedávna závazných interpretací. Znamenala třeba bitva na Bílé hoře pohromu nebo naopak záchranu českého státu? Byli husité nositeli dějinného pokroku nebo se naopak jednalo o vraždící, památky ničící fanatiky? A dovolává se literárních děl u minulého i předminulého století, autorit z rodu Stendhala, Darwina, Junga, Orwella a dalších myslitelů, sebejistě se pohybuje mezi vějířem světových náboženství.

Táže se po lidské přirozenosti. Je přirozené hájit svůj živočišný druh i teritorium před každým, kdo je vnímán jako cizák? Nebo je naopak přirozené takovou přirozenost ustavičně přemáhat? Upozorňuje, že přirozené lidské sklony sotva zušlechťují: "Třeba obecně primátí tendence vše rozkramařit, nakousnout a pak od toho utéct, kterou je nutno v dětech dlouhodobě lámat, aby ve svých pokojíčcích neměly brzy deštný prales."

Opakovaně vznáší dotazy: jsou staří lidé, vyvázaní z péče svých rodin a svých dětí jmenovitě, na obtíž, kterou nezbývá než řešit stále pozdějšími odchody do důchodu, bude-li vůbec nějaký? Pohltí nás etnika, která mají nesrovnatelně vyšší porodnost? Obětuje-li se Evropa, nábožensky téměř vyvanulá, ve prospěch zemí (a obyvatelstva) třetího světa, rezignovala na vlastní pokračování, jakkoli se domnívá, že slouží sobě? Není pokojná sebevražda či lépe řečeno pokojné vyvanutí, což právě Evropa provozuje, nakonec projevem vyšší buddhistické moudrosti, byť nevědomé?

Komárek varuje před iluzí, že prosperitu zajistí jedině nepřetržitý hospodářský růst, že měřítkem všeho je zisk a peníze že rozhodují o všem. Stále fascinují bezbřehé bohatství a bezbřehá moc. Peníze a konzum jsou asi to jediné, vytěsnění skromnosti ve spotřebě, co nás celoplanetárně spojuje, ideálem se stává život na dluh. A lidé ze vzdálených končin, přesvědčení, že dosud se na léto slasti málo podíleli, se chtějí dostat tam, kde by ji více užili.

A navíc se prosazuje "dvojí metr": to, co vadí na Číně, nevadí na Indii. Narazíme i na tento postřeh: "To, co fascinuje v Tibetu, naopak děsí v Evropě - tibetský buddhistický klérus funguje nejinak než jiné mužské celibátní spolky, jeho počiny nejsou o nic méně 'tmářské' nežli ve středověké Evropě - dnes je tam náhle centrum vší mravní čistoty a nejhlubší spirituality." Svět ztrácí srozumitelnost: levicově smýšlející "zelené" strany např. v Německu se pro svou velkou vstřícnost k přistěhovalcům stávají favorizovanými politickými subjekty muslimských menšin - a můžeme se jen domýšlet, zda v tom hraje nějakou roli také to, že zelená byla rovněž oblíbenou barvou Prorokovou.

Nelze v krátkém článku postihnout vše, čemu se Komárek s takovou důmyslností věnuje - upozorním aspoň na nápaditost, s jakou glosuje povahu vládnutí, projevy demokracie včetně té internetové. A zakončím postřehy, které Komárek snáší rovněž na posledních stránkách své knihy. V kapitole příznačně nazvané Islámská výzva se dovolává myšlenek vlivného myslitele Sajjida Qutba, leckým dnes v islámském světě považovaného za mučedníka, neboť před půlstoletím byl v Egyptě popraven za rozvracečskou činnost.

evoropa

 

Tento pisatel, jehož spis Milníky na cestě je dostupný i v českém překladu, zdůrazňuje, že islám není jen náboženská a společenská teorie, ale hlavně praxe - cílem je přece porážka "světského pohanství" a etablování islámu nakloněných, pokud ne přímo islámských vlád na celém světě. A Komárek domýšlí: "Teoreticky by muslimové pod jinověreckou vládou neměli vůbec žít. Nebylo by dobře těm v Evropě usazeným dát podepsat slavnostní prohlášení loajality (...) a jeho dodržování bedlivě kontrolovat?" A cituje ještě Gandhího, podle něhož je jen jedna věc horší než násilí - je to nedostatek odvahy...

Stanislav Komárek: Evropa na rozcestí
Vydala Academia, Praha 2015, 400 stran
Hodnocení: 100%

Foto: kniha, www.cd89.cz  http://nazory.euro.e15.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Legiovlak se zastavil na pražské „Masaryčce“

legiovlak 200Českem křižuje věrná replika legionářského vlaku z let 1918–1920. Legiovlak pomáhá oživit povědomí o československých legiích, jejich zásluhách na vzniku Československa a posiluje národní hrdost.

...

Z archivu...


Literatura

Jedenáct – řetězec událostí, který odstartoval jeden „nečin“

mark watson jedenact 200Xavier Ireland je modrátorem nočního vysílání, v němž radí ostatním, jak přežít životní krize. Přitom sám se potácí ve vlastní nejistotě. V Anglii žije pět let pod novou identitou. Kdysi, to se ještě j...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Tohle je Teherán
ImageLetošní první ročník Festivalu íránského filmu, který proběhl minulý týden od 11. do 15. ledna, otevřel divákovi dveře nejen do hraného filmu poněkud exotické kinematografie, ale i do zákoutí života...