Příjemná atmosféra a sedm nejlepších krátkých filmů za poslední čtvrtrok na Future Shorts Brno

Příjemná atmosféra a sedm nejlepších krátkých filmů za poslední čtvrtrok na Future Shorts Brno

Tisk

future shorts film200Aligátor místo pejska v bytě, somálští rybáři, kteří k lovu používají samopaly nebo překvapivé odhalení původu jednoho filmařského loga. Ano, tohle je Future Shorts a poprvé i v Brně!

 

 

Při slově festival se mi vybaví obří letní akce plné lidí, hudby a kempování. Takže něco velkého. Ale festival krátkých filmů nic velkého nebylo. Promítalo se v artové kavárně Trojka v brněnském Domě pánů z Kunštátu. Velice příjemné prostředí, kde u vstupného v hodnotě 80 Kč, nabízeli pořadatelé občerstvení v podobě domácích placiček plněných špenátem a s sebou do promítacího sálu jste si klidně mohli vzít pivko nebo víno a to normálně ve skle, žádné plastové kelímky.

future shorts film1

Akce byla poprvé v Brně a plně v kompetenci celou věc měli šikovní studenti místní FAMU. Což bylo příjemné, člověk se cítil spíš součástí kolektivu než divákem nebo účastníkem festivalu, který má přesně vymezené hranice a harmonogram. Když jsem si bez hranic šel pro vstupenku, všechno proběhlo hladce. Dostal jsem otisk černého prasátka na ruku jako vracečku, protože se normálně sedělo v kavárně, kde všichni ještě popíjeli a pokuřovali a taky mi vstřícná slečna dala program. Vrátil jsem se ke stolu a snažil se ho alespoň trochu nastudovat. Půl hodinky jsem si v něm četl a v hlavě se mi rýsovala představa posloupnost snímků a taky jsem si vyčlenil filmy, které mě podle programu zaujaly. Po přesunu do promítacího sálu, po výborné placičce a lahodném pivečku jsem do ruky dostal další program a spolu s ním hlasovací lístek. Paráda. Všechno bylo jinak. Moje plánování se rázem stalo úplně zbytečným. Rezignoval jsem na jakoukoliv další studii a řekl jsem si, že se nechám překvapit. Filmy byly pouze přeházené a šly přesně podle nového programu, který jsem už samozřejmě nečetl, protože studovat něco dvakrát a bez výsledku by mě už asi malinko dopálilo.

Promítalo se na plátno z data projektoru připojeného na normálním notebooku, který byl pravděpodobně jedné studentky, která jej také obsluhovala. Ač to může vypadat amatérsky, ve skutečnosti šlo o dobře připravený večer. I když technika dvakrát selhala a první přestávka musela být o něco dřív, vznikla nakonec i druhá, neplánovaná přestávka, která byla ještě delší než kdokoliv čekal. Muselo dojít k většímu zásahu do techniky než pouhý restart, ale klobouk dolů, že i na to byli ti milí studenti rozdávající domácí pirožky se špenátem připraveni.

future shorts film

Festival přinesl sedm krátkých filmů, každý návštěvník dostal hlasovací lístek pro snímek, který ho nejvíc zaujal. První dávka filmů byla opravdu skvělá. Domácí mazlíček v podobě dospívajícího aligátora, kohout Marcel, který má víc životů než kočka a našlapané švédské drama plné kuriózních situací a humoru všeho druhu. Po přestávce a občerstvení následovala hororová komedie, tříminutové hudební video, kde by jste neřekli, kolik emocí se dokáže vejít do tak krátkého času a sekaný Fishing Without Nets, po kterém následovala ona zmiňovaná druhá přestávka. Těch prvních pět minut tohoto filmu viděli všichni třikrát, než se podařilo obnovit promítání. Legrační, ale po pravdě hodně nadějný snímek, kterému chyběl lepší konec. Nebo alespoň nějaký. A pecka na závěr s názvem Lovebirds z České republiky, kdy ze začátku netušíte vůbec o co jde, následně se začnete smát, aby jste nakonec zjistili, jak hluboce jste ohromeni a vůbec netušíte, jak některé samozřejmé věci, jsou v jiném obraze totálně morbidní.

Těžko hodnotit nejlepší film, všechny byly totiž jiné. Animované, hrané, komedie, dramata i hudební klip a je těžké říct, který byl nejlepší. Je to jako kdybyste se museli rozhodnout, zda je lepší jablko nebo hruška. Obojí je ovoce, záleží pouze na vkusu. Já jsem zvolil švédské komediálně laděné drama, ale dnes bych hlasoval pro Lovebirds. Od pořadatelů z řad studentů FAMU bylo přislíbeno, že festival Future Shorts bude pokračovat a tohle byl vlastně pouhý začátek. Každého čtvrt roku se za pár korun můžete podívat na to, co se ve světě krátkých filmů narodilo a samozřejmě to bude výběr toho nejlepšího. Další termín je už v květnu, takže se máme určitě na co těšit.

Hodnocení festivalu: 85%

FB stránky: http://www.facebook.com/fsbrno

Zdroj foto: Melichar foto, Facebook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Léčivá marihuana a její legalizace

pohled zevnitr lecive vlastnosti marihuany 200Zelená barva rostlin marihuany dala jméno jedné oblasti v severní Kalifornii. Smaragdový trojúhelník (Emerald Triangle) je místem, kde jsou dvě třetiny obyva...


Literatura

Disney k filmu přináší i knihu s medvídkem Pú

krystufek pu a balonek200V těchto dnech můžete s dětmi zajít do kina na film nazvaný Kryštůfek Robin. To samo napovídá o tom, že nebude chybět ani medvídek Pú a zbytek jeho party. Na vlně tohoto filmu se veze i kniha od Brittany Rubiano nazvaná...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...