Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

Tisk

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát přišít žluté hvězdy. Francie je okupována německou armádou a nacistická správa přitvrzuje. Židům v Paříži jde o život a tak tatínek rozhodne, že kluci musí uprchnout do dosud neokupované zóny na jihu Francie, kde se snad všichni zase setkají.

 

Maurice a Joseph odejdou uprostřed noci, bez cestovních dokladů a jen s minimem peněz a jídla. Čeká je dlouhá cesta nočním vlakem, kontroly bezohledných německých hlídek, nebezpečný přechod přes hraniční čáru i náročná cesta přes vysokohorské hřebeny.

Film Z Paříže do Paříže byl natočen podle stejnomenné autobiografické knihy Josepha Joffa, který v ní vypráví příběh ze svého života.Tematicky nepřináší nic nové – příběhů o pronásledovaných Židech a krutých nacistech už tu bylo hodně - je však výjimečný tím, že je vyprávěn z pohledu dítěte, tudíž je protkán dětskou nevinností a naivitou. To ale není špatně, naopak, díky tomu film působí autenticky.

z-parize-do-parize-5


Malí herci zvládli své role fantasticky a jejich cesta z Paříže do Paříže je plná zajímavých setkání, nebezpečných situací, šťastných náhod i víry v opětovné setkání celé rodiny. Navzdory válce si zachovávají svůj dětský pohled na svět a i když ve druhé polovině filmu projdou jistou proměnou, pořád jsou z nich dobří lidé, kteří pomáhají svému okolí – starší Maurice pomáhá odbojárům a mladší Joseph zachrání francouzského kolaboranta, u kterého poslední měsíce války pracoval, před lynčovaním – vyhlásí, že u sebe schovával Žida. Ten moment, když Joseph vyleze na stůl, a hrdě prohlásí, že je Žid, je pro mě nejlepší a nejsilnější scénou z filmu. A taky se mi líbilo, že netoužil po pomstě, ale naopak, odpustil.

Z Paříže do Paříže je zkrátka film, který musíte vidět.

Z Paříže do Paříže
Originální název: Un sac de billes/Bag of Marbles
Země: Francie, Kanada
Rok: 2017
Režie: Christian Duguay
Scénář: Alexandra Geismar, Jonathan Allouche, Joseph Joffo (předloha)
Kamera: Christophe Graillot
Hudba: Armand Amar
Hrají: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial Palmieri, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Kev Adams, Christian Clavier
Přístupnost: pro všechny
Žánr: dobrodružný/ drama
Stopáž: 110 minut
Hodnocení: 95 %


Zdroj:filmem.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žila jsem v maringotce a objevovala svoje ženství

mensesBlogerka Veronika Lančaričová napsala knihu Ženství jako dar, která pojednává o menstruaci a o dalších ryze ženských záležitostech. Říká, že žena za celý svůj život promenstruuje celých šest let, které by si rozhodně měla užít, ne je protrpět.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

birthMéně známý a nedoceněný snímek režiséra Jonathana Glazera Zrození s Nicole Kidman v hlavní roli, byl dalším z mnoha zajímavých filmů, které diváci mohli vidět na 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Kamera OKO. Ten se let...


Literatura

Haiku, kresba, kaligrafie – velmi stručná poezie

oci vazky 200Chcete zažít něco výjimečného? Zaslechnout zašustění křídel vážky či zahlédnout třpytící se krůpěj rosy? Postřehnout takové vjemy, k jejichž zachycení potřebuje člověk klid a čas? Přečtěte si haiku!

 

...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Vrah se vrací patří k lepším béčkovým thrillerům

Jak se jednoduše pozná dobrý producent? Podle toho, s jakou rychlostí dokáže parazitovat na úspěchu jiných. Po úspěchu temného thrilleru Sedm se podezřele často začala objevovat díla s vraždícími náboženskými psychopaty. K pozdním dílům této v...