Světoznámý fotograf Jindřich Štreit vystavuje v Galerii města Přerov

Světoznámý fotograf Jindřich Štreit vystavuje v Galerii města Přerov

Tisk

jindrich  streit200Unikátní sérii, dokumentující život ve městě objektivem uměleckého fotografa Jindřicha Štreita, nabízí výstava v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Soubor čtyř desítek velkoformátových fotografií autor nazval Lidé Přerova. Vernisáž, kdy proběhl i křest nového kalendáře na roku 2023, byla otevřena 5. srpna a potrvá do 2. října.

 

Světoznámý fotograf Jindřich Štreit zachytil svým objektivem obyčejný život Přerovanů – nejen dělníky, pekaře, sportovce nebo zahrádkáře či chovatele na tradiční burz, ale také Jaroslava Wykrenta a další velké osobnosti. Třeba režiséra Juraje Jakubiska, hudebníka Laca Décziho či atmosféru a aktéry jazzového festivalu i loutkového divadla.

V ulicích Přerova ho mohli lidé potkávat téměř rok na nejrůznějších akcích, přičemž během této doby vzniklo neuvěřitelných pět tisíc snímků. Definitivní výběr měl zachytit obyčejné lidi stejně jako kulturní a společenské události ve městě, a to v různých obdobích kalendářního roku - od Tříkrálové sbírky přes masopustní veselí až po jazzový festival a adventní období.

jindrich streit foto1

Další zajímavostí této mimořádné výstavy je i skutečnost, že zatímco léta vystavoval černobílé fotografie, tentokrát vidí návštěvníci jen barevné snímky. Velkoformátové fotografie, kterých je rovných čtyřicet, dotvářejí stylový interiér přerovské výstavní síně.

„Vydal jsem 56 knížek a 300 katalogů a určitě bych se nebránil nafocení snímků ze zdejších podniků, které mě velmi oslovily. Dalším tématem, které mě fascinuje a láká, je prostředí romské komunity, které si zaslouží zachytit. Sociálnímu dokumentu se věnuji už od sedmdesátých let minulého století,“ řekl Jindřich Štreit v Přerovském deníku.

jindrich streit foto2

Výstava Lidé Přerova, která je otevřena denně mimo pondělí, je k vidění v Galerii města Přerov na Horní náměstí (budova přerovského zámku, vstup boční kovanou branou do zámeckého příkopu).

jindrich streit foto3

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ke zpěvu u mě vedla dlouhá cesta a několik učitelů zpěvu,“ říká muzikální herečka Jarmila Vlčková

jarmila200S Bárou Hrzánovou a Liborem Jeníkem hraje Jarmila Vlčková v legendárním představení Hrdý Budžes dvacet let. Za tu dobu vystřídala několik divadelních angažmá a má za sebou desítky nádherných rolí. Objevila se v klasice i moderních hrách a publiku ji z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krzysztof Wodiczko: Out/Inside(rs)

out inside wodiczko200Centrum současného umění DOX uvádí audiovizuální výstavu polského konceptuálního umělce Krzysztofa Wodiczka nazvanou Out/Inside(rs). Titulní projekt, vzniklý přímo pro pražsk...


Literatura

Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých

lovecraftova-druzina 200Bojíte se rádi? Máte rádi klasické horory a mystiku H. P. Lovecrafta? Pokud ano, vydavatelství XYZ vydalo v říjnu knížku přesně pro vás a vaše lekavé choutky! Britské duo Stephen Jones a John Llewellyn Probert čerpalo z ...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských f...