Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

Tisk

prisla v noci200Na sklonku loňského roku skončilo natáčení nového českého filmu Přišla v noci. Poslední klapka projektu, za kterým stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, padla 25. listopadu. Černá komedie vypráví o páru třicátníků, jehož poklidný život naruší vpád matky jednoho z nich. Do kin se chystá v druhé polovině letošního roku.

 

Režijní dvojice Pavlíček – Vejnar poprvé spolupracovala na scénáři a režii večera Cen české filmové kritiky. Právě tady se zrodil úmysl spojit síly a vytvořit společný film. Vzhledem ke složitému financování volila dvojice alternativní cestu. „Oba nás spojuje touha točit filmy rychleji, než současný systém v ČR umožňuje. Než tvůrce nasbírá potřebné prostředky na realizaci svého díla, může to trvat tři až pět let, někdy i mnohem díle. Některé náměty by ale ze své podstaty měly vznikat mnohem rychleji – jinak se ztrácí vztah režiséra/režisérky k dané látce či tématu, případně i dobová relevance,“ říká Jan Vejnar. Spolu s Tomášem Pavlíčkem proto zvolili opačný postup.

„V únoru 2022 jsme si společně s kameramanem Šimonem Dvořáčkem řekli, že na podzim začneme natáčet a vše ostatní tomu následně podřídili. Vybírali jsme z více různých námětů, a nakonec dali přednost tomu, který se dal z většiny realizovat u nás doma, případně na dalších místech, k nimž máme skrze rodinu a přátele přístup.“

Hlavní štáb i herecké obsazení filmu rovněž tvořili blízcí přátelé, nebo lidé, pro něž tento projekt představoval spíše osobní příležitost nežli regulérně placenou práci. „Cílem bylo natočit film, jehož zápletka a téma naplno ospravedlní komorní zasazení a skromné podmínky, za kterých vzniká. Z tohoto pohledu se nám zdál žánr home invasion thrilleru jako dobrá výchozí pozice – výsledkem však bude žánrově pestřejší tvar, který má nejblíže k trochu temnější komedii,“ uzavírá Jan Vejnar.

Film vznikl díky vkladu režisérů a producentů a osobnímu nasazení celého štábu. Koproducenty filmu jsou kromě režisérů Šimon Dvořáček (kameraman filmu) a Vít Schmarc (Artcam Films).

prisla v noci1

SYNOPSE:

Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že právě vstoupil do komorního očistce. Ať vejde ta pravá!

Jirka a Aneta jsou třicátníci, žijící v bytě, který patřil Jirkovým předkům. Čas ubíhá v povědomé rutině klidného vztahu. Pak se ale jedné noci rozezní zvonek a za dveřmi stojí Jirkova máma Valerie s kufrem a sdělením, že u páru musí načas zakotvit. Na první pohled suverénní, srdečná a veselá diva krok za krokem odkrajuje soukromí obou partnerů. Stává se zpívajícím přízrakem všedního dne, který si podmaňuje stále více prostoru a vše podrobuje přísnému zkoumání. Dokážou Jirka s Anetou obstát v nenápadném očistci? Mají matky vždycky pravdu? A nejsou někdy těmi největšími monstry? Přišla v noci balancuje na tenké hraně černé komedie a civilního home invasion hororu postaveném na situaci, kterou v různých obměnách zažil téměř každý z nás.

prisla v noci2

O tvůrcích:

Jan Vejnar (1987) vystudoval režii a scenáristiku na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Do povědomí se zapsal pozoruhodným krátkým filmem Figurant (2019) s Denisem Lavantem v hlavní roli. Ve formálně brilantním a atmosférickém snímku se projevil Janův cit pro režii. S režisérem Davidem Ondříčkem spolupracoval na scénáři snímku Zátopek. V současnosti připravuje samostatný debut
Sestra Hana.

Tomáš Pavlíček (1988) má za sebou dva celovečerní filmy, mumblecore z call centra Parádně pokecal (2014) a svéráznou chatařskou rodinnou fresku Chata na prodej (2018). Vedle toho působí na katedře režie na FAMU, kterou vystudoval, a je úspěšným autorem scénářů (mj. Nonstop lahůdky pro Jana Hřebejka).

V hlavních rolích filmu se objeví Simona Peková (matka), Annette Nesvadbová a Jiří Rendl. Dále se diváci mohou těšit na Vladimíra Kratinu, Judit Bárdos, Denisu Barešovou nebo Michala Kerna. „Všichni tři ústřední protagonisté byli naší první volbou od samotného začátku. Záměrně jsme nechtěli úplně známé tváře, nýbrž herce, kteří co nejvíce splynou s postavami, které ztělesňují,“ říká Jan Vejnar.

Pro divadelní herečku Simonu Pekovou (nar. 1955), známou především z brněnského HaDivadla, kde působí od roku 2007, jde o vůbec první hlavní filmovou roli v její kariéře. Menší role si zahrála už ve filmech Zapomenuté světlo, Pouta, Nuda v Brně a dalších.

Jiří Rendl (nar. 1982) stál poprvé před kamerou už ve třinácti letech v krátkých amatérských filmech staršího bratra Jana. Vystudoval Vyšší odbornou školu publicistiky, poté pracoval v České televizi. K herectví se vrátil menší rolí ve filmu Tomáše Řehořka PIKO (2010), od té doby odehrál desítky rolí v českých filmech a seriálech, například ve filmu Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově, v Zátopkovi Davida Ondříčka nebo naposledy v roli Davida ve filmu Tomasze Wińského Hranice lásky.

Annette Nesvadbová (nar. 1992) pochází z umělecké rodiny, jejím dědečkem byl Miloš Nesvadba. V dětství se věnovala sportu a hudbě, nakonec vystudovala herectví na DAMU. Po studiích působila nebo dosud působí v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami, Národním divadle Brno a je členkou Činoherního studia v Ústí nad Labem. V Praze hostuje v Divadle v Řeznické (Nordost). Zahrála si v několika televizních seriálech, např. Bohéma, Kukačky, Terapie sdílením, a ve filmu Hany.

prisla v noci3

Zdroj foto: Petr Semecký

Více informací:

www.artcam.cz
www.facebook.com/ArtcamFilms


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Národní knihovna ČR

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Živý lidský terč a lá Van Damme

altFilm Živý terč si v roce 1993 vysloužil velké ovace na poli akčních filmů. Tento napůl lyrický a umělecky sestříhaný příběh nám ukazuje, že jeden člověk dokáže změnit co se děje. Jen na to musí být dost velký frajer. Hned na začátku filmu honí...


Literatura

Proč Einstein nenosil ponožky?
 
einsteinZjistěte, jak zdánlivě nepodstatné věci ovlivňují naše myšlení. Jaký vliv má na naše vnímání například naprosto banální skutečnost, že držíme v ruce šálek kávy nebo se nacházíme v místnosti s vysokými stropy...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...