Mezinárodní festival A-FilmTeensFest nabídne poutavé filmy vytvořené dětmi a teenagery. Poprvé vyhlašuje filmovou soutěž zaměřenou na vztah k domovu

Mezinárodní festival A-FilmTeensFest nabídne poutavé filmy vytvořené dětmi a teenagery. Poprvé vyhlašuje filmovou soutěž zaměřenou na vztah k domovu

Tisk

A-FilmTeensFest 200Více než 160 filmů ze 37 zemí světa se představí na 3. ročníku mezinárodní filmové přehlídky A-FilmTeensFest 2023 (AFTF), jejímž generálním partnerem je Nadační fond ŠKODA AUTO. Poutavé, originální a často i překvapivé snímky vytvořili děti a teenageři ve věku mezi šesti a dvaceti lety, více než třetina z nich je z České republiky. Festival začíná 8. února a jako jediný svého druhu v Česku umožňuje zhlédnout všechny filmy online a zdarma na www.afilmteensfest.com.

 

Letos poprvé startuje i filmová soutěž „Můj domov?! aneb Můj vztah k místu, kde žiji a dospívám“. Tu AFTF vyhlašuje spolu s generálním partnerem, Nadačním fondem ŠKODA AUTO, pro nejmladší generaci filmařů z Mladoboleslavska, Rychnovska a Vrchlabska. Festival nabízí také projekce ve vybraných kinech, workshopy na téma kyberšikany a fake news, bezplatné filmové dílny spojené s konzultacemi s profesionály i možnost položit mladým tvůrcům svoje dotazy online. Přehlídku zakončí 12. března slavnostní předávání cen.

„Mezi 8. únorem a 12. březnem bude nabídka festivalových filmů na internetu k dispozici ve více než 25 blocích. Z témat si mohou vybrat jak nejmenší diváci třeba z mateřských škol, tak maturanti,“ uvádí ředitelka festivalu Zuzana Dražilová. A dodává, že filmy jsou tematicky členěny do sedmi základních sekcí: Ochraň Zemi v každé zemi, Znamení doby, Přežít v systému, Kořeny, Já i moji blízcí, Vnitřní světy a Radost. Všechny snímky mají české, anglické a letos i ukrajinské podtitulky.

Projekce určené pro školy nabídnou kinosály v Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti, Jilemnici, Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou a Dobrušce. „Školy si samy mohou za symbolické vstupné zvolit program vhodný do výuky. Promítané snímky s diváky rozeberou naši odborní lektoři,“ říká Dražilová. Přehlídku doprovázejí i workshopy na témata kyberšikany, kritického myšlení a fake news. Konat se budou i bezplatné filmové dílny: první z nich začíná v Mladé Boleslavi už 14. ledna.

„Jde nám nejen o kulturní zážitky a zábavu, ale také o výchovu, neformální vzdělávání a zprostředkování informací, znalostí a dovedností prostřednictvím audiovizuální tvorby. Chceme inspirovat pedagogy a pracovníky s mládeží. K online festivalovým projekcím se dosud přihlásilo více než 120 základních a středních škol, základních uměleckých škol, dětských domovů a léčeben, domů dětí a mládeže a dalších organizací především ze Středočeského, Královéhradeckého a Libereckého kraje, ale i z dalších oblastí Česka. To je dvakrát více než v loňském ročníku,“ upřesňuje Dražilová.

Podle ní festival tříbí u dětí a teenagerů estetiku i morální a sociální vnímání. „Působí ale také na rozvoj kritického myšlení dnešní mládeže prostředky, které jsou jí nejbližší. Projekt je zároveň prevencí proti šikaně, kriminalitě a dalším sociálně-patologickým jevům mezi dětmi a mladistvými,“ uvádí ředitelka festivalu.

A-FilmTeensFest 1

Podpora talentů i sebevědomí

„Všechny přihlášené filmy soutěží v těchto hlavních kategoriích podle žánru: hraná, dokumentární, animovaná, experimentální a jiná tvorba, což jsou například videohry, klipy a podobně. Tvůrci zároveň soutěží v podkategoriích podle věku: do 10 let, od 11 do 14, od 15 do 17 a od 18 do 20 let. Celkem rozdáme 30 cen a další čestná uznání,“ říká Zuzana Dražilová. „Záměrně chceme ocenit co nejvíce dětí a dospívajících. Je důležité podpořit a podchytit jejich talent, a samozřejmě i sebevědomí, motivovat je k činnosti. Právě ve školním věku se člověk formuje pro svůj další život v dospělosti,“ vysvětluje Dražilová.

A-FilmTeensFest 2

Společná témata, jiná zpracování

Festivalový program tvoří filmy ze 42 zemí – z Evropy, Kanady, Jižní Ameriky, ale i z Filipín, Jižní Koreje a dalších zemí. „Děti a teenageři přinášejí něco, co ve filmech profesionálních tvůrců poněkud chybí. Je to jiný, velmi autentický a někdy až palčivě upřímný pohled na život a současnou společnost. Nejmladší tvůrci se často zabývají svou identitou: proč jsem tady, odkud jsem, jak mohu se svým životem naložit a přispět k nějaké změně,“ vypráví Dražilová

Porota tak vedle řemeslných dovedností hodnotí u děl sílu obsahu a témat. „Snímky jsou často o hledání sebe sama v současném světě, vyprávějí často o přírodě a změně klimatu nebo o násilí a šikaně mezi vrstevníky. Čím se začínající tvůrci z jednotlivých částí světa liší, je způsob zpracování. Třeba v Kanadě se filmaři zabývají palčivým tématem původních obyvatel. Osobně mě ale překvapilo, kolik mladých českých autorů se zabývalo válkou, tou druhou, ale i první světovou,“ líčí Zuzana Dražilová.

Festival nabízí české mládeži poznat kvalitní tvorbu svých vrstevníků z nejrůznějších částí světa. Ale i naopak: „Zahraničním účastníkům a hostům představíme nejzajímavější začínající tvůrce z Česka. A jejich filmy budeme doporučovat na partnerské zahraniční festivaly. Jen v poslední době získali tři různí čeští autoři významné ceny na třech festivalech: v Dánsku, Jižní Koreji a Španělsku,“ vypočítává Dražilová.

A-FilmTeensFest 3

Jak natočit vlastní film?

„Díky našemu generálnímu partnerovi, Nadačnímu fondu ŠKODA AUTO, bez kterého by festival v roce 2023 nevznikl, nabízíme poprvé regionální filmovou soutěž a k ní podpůrné filmové workshopy a konzultace. Uskuteční se na Mladoboleslavsku, Rychnovsku a Vrchlabsku. Konzultace a workshopy mají tvůrcům pomoci dovést jejich nápad k úspěšné realizaci. Účastníci na nich získají know-how, jak svůj námět zpracovat do podoby jednoduchého scénáře, který pak mohou opravdu natočit,“ dodává Zuzana Dražilová. Ta je sama úspěšnou filmovou producentkou. „Soutěž Můj domov?! aneb Můj vztah k místu, kde žiji a dospívám nemá žánrové omezení. Její uzávěrka je 10. května 2023,“ říká Dražilová.

A-FilmTeensFest 4

Účast dětských domovů

Festival již podruhé představí Okna do světa - filmové a mediální workshopy pro děti z dětských domovů organizované neziskovou organizací Adonai for People. Na 3. ročníku tak uvedeme i vydařené snímky, které vznikly v domovech v Duchcově a v Kašperských Horách pod vedením profesionálních filmařů,“ dodává ředitelka festivalu.

Slavnostní zakončení festivalu se uskuteční 12. března v Mnichově Hradišti. Zde bude předáno 30 různých cen včetně těch nejvyšších – ceny Vojtěcha Jasného a ceny Bena Barenholtze za přínos v oblasti filmové výchovy v národním i mezinárodním měřítku a ceny Nadačního fondu ŠKODA AUTO udělené za nejlepší film s tématikou udržitelnosti.

AFTF se koná pod záštitou a s podporou hejtmanky Středočeského kraje Mgr. Petry Peckové. Dalšími partnery festivalu a regionální soutěže jsou Středočeský kraj a další úřady (Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Vrchlabí, Jilemnice a Rychnova n. K.), DDM „Na Výstavišti“ v Mladé Boleslavi, Nadační fond Šance pro děti, Kino 70 Jilemnice, KD Střelnice ve Vrchlabí, Kultura Města Mladá Boleslav a.s., Kultura Rychnov nad Kněžnou, s r.o. a další subjekty.

Po skončení filmové přehlídky se uskuteční festivalové Ozvěny, které trvají až do konce školního roku, tedy do 30. června 2023. AFTF v rámci nich nabídne především projekce pro školy v kinech a workshopy na témata kyberšikany a kritického myšlení.

A-FilmTeensFest 5

Zdroj foto: René Volfík, archiv AFTF

Více informací:

https://www.afilmteensfest.com/cz/
https://www.facebook.com/afilmteensfest2022
https://www.instagram.com/afilmteensfest/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

lol 200Večer na charitativním festivalu bude patřit mladým klukům z kapely Lola běží. Momentálně finišují práce na nové desce a jsou odhodláni si užít nejenom tento koncert. V tomto rozhovoru se dozvíte informace jak o novém albu, tak o jejich přístupu k muzice.<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Režisér a scenárista Jiří Mádl právě dotočil svůj dosud největší film Vlny

vlny2 (2)Napínavé dobové drama z konce šedesátých let natáčel Jiří Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Českos...


Literatura

Bratři Lví srdce: Dojemný příběh pro malé i velké

200litKdo by neznal Astrid Lindgrenovou a její nesmrtelné „Děti z Bullerbynu.“ Vesnička, v níž šest dětí zažívá neobyčejná dobrodružství, si získala miliony čtenářů po celém světě. Lindgrenová si ale uvědomovala, že zdaleka ne všichni mají v životě štěstí a že dě...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Klapka – letní filmová škola po čtyřicáté!

LFS perexJiž po čtyřicáté se během týdne na přelomu července a srpna stane z Uherského Hradiště, toho menšího ospalého městečka, centrum filmu. Bylo by však zbytečností hledat červený koberec a na něm se promenádující hvězdy. ...