Psychobitch – norská love story

Psychobitch – norská love story

Tisk

psycho2Severský filmový podzim letos promítne i norské drama Psychobitch z prostředí střední školy. Už jste určitě viděli spoustu filmů o lásce mladých lidí, ale tento příběh je prostě jiný, je severský, a to má svá specifika. I přes drsný název, věřte nebo ne, zhlédnete i spoustu zábavných momentů.

 

Marius je oblíbený nejen u svých spolužáků, ale díky dobrému prospěchu a chování také u učitelů. Je zamilovaný do Ley a snaží se všemi způsoby vymyslet, jak s ní trávit více času. A tak navrhne, aby ve třídě vznikly studijní skupinky, které si budou navzájem pomáhat. To je přijato s nadšením, jenže... Třídní učitel premianta přiřadí do skupinky s Fridou.

Kdo je Frida? Záhadné děvče s aurou průšvihů a naprosto nevyzpytatelného chování, o které se tvrdí, že se pokusila spáchat sebevraždu. To zrovna nezní jako soubor přitažlivých vlastností ani jako magnet na přátele. Zvlášť na střední škole, kde být jiný znamená být opomíjený a možná také šikanovaný.

psycho1

To, co trávení společného času s oběma teenagery udělá, je fantastické. Ovlivňují se navzájem, zažívají vypjaté situace i spoustu zábavy. Pohled na toho druhého se mění, ale bude fungovat i před očima dalších vrstevníků? Vymanit se z okovů strašáka „co si o mě budou myslet ostatní” je zvláště pro mladé lidi velkou zkouškou.

Snímek je dramatický, ale naprosto kouzelný. Osobně jsem se na konci smála a plakala dohromady. Jít proti proudu se vyplatí. Pokoušet náhodu někdy nevyjde tak, jak jsme zamýšleli, ale může způsobit zásadní změnu nejednoho života. Film doprovází příjemná hudba, která je pomyslnou třešničkou na dortu.

Program festivalu najdete na sfklub.cz


Psychobitch
drama
Norsko, 2019, 109 min
Režie: Martin Lund
Scénář: Martin Lund  
Hrají: Jonas Tidemann, Saara Sipila-Kristoffersen, Eilov Gravdal, Jannike Kruse, Espen Løvås, Jakob Berger, Pål Christian Eggen, Even Erfjord, Nur Hannah Fulayi, Elli Rhiannon Müller Osborne, Bethina Nærby, Mohammad Benmoussa, Henrik Rafaelsen, Benjamin Alavinasab, Idun Jin Dragland, Tale Maria Krohn Engvik, Seth Ericson, Camilla Augusta Hallan
Hodnocení: 98 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Vondruška: „Kopec Klíč je pro mne určitý symbol, který jsem rozhodně nemohl vynechat, když jsem se do psaní sklářské ságy pouštěl.“

Vondruska 200Čtyřdílná historická sága Křišťálový klíč Vlastimila Vondrušky je velkou rodinnou kronikou z období baroka. Příběhy sklářské rodiny se odehrávají v klíčovém období vývoje Čech, tzv. manufakturním období, tedy od konce 17. století do reforem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bláznivé nebo geniální? Oldřich Kaiser a Jiří Lábus stříhají jednu rolu za druhou...

pension lola kaiser labusPension Lola (1993) je padesátiminutový televizní film dvou komiků, který působí trochu jako rarita. Oldřich Kaiser a Jiří Lábus v něm obsadili úplně všechny postavy ...


Literatura

Sandra Brownová představuje Zuřivost

zurivost 200V listopadu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Ikar nová kniha Zuřivost známé americké autorky Sandry Brown. Jak je u této autorky zvykem, i zde se dočkáme příjemného mixu napětí, akce a samozřejmě romantiky.

...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...