Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Tisk

Superman je asi nejslavnější komiksovou postavou na světě a patří k největším klenotům, jaké tato literatura má. Celovečerní film Richarda Donnera z roku 1978 byl navíc průkopníkem, protože tehdy se podobné adaptace nenosily a šlo o velké riziko. Ač šlo o vynikající kousek, jeho problémem (a problémem i dalších filmových Supermanů) byla obrovská naivita jeho pojetí. V roce 2006 se pak o návrat Supermana na plátno pokusil obrovský fanoušek Bryan Singer se snímkem Superman se vrací. Jenže se svým komorním pokusem příliš neuspěl ani u kritiky, ani u diváků, a tak jsme se bohužel dalšího pokračování nedočkali. S novou verzí celého mýtu přichází v těchto dnech režisér Zack Snyder (300: Bitva u Thermopyl, Úsvit mrtvých) pod produkčním dohledem Christophera Nolana (moderní „batmanovská“ trilogie), který převádí postavu nadčlověka do moderní podoby pod názvem Muž z oceli. S jakým výsledkem?

 

Kal-El (jak zní Supermanovo pravé jméno) je malý chlapec, který byl před budoucí zkázou své planety Krypton poslán na Zemi, kde se ho ujali bezdětní Kentovi, kteří se ho snažili vychovat co nejlépe. Clark, jak ho pojmenovali, si ale brzy uvědomuje, že není tak úplně normálním člověkem, a má zvláštní schopnosti. Jeho pozemský otec mu však vysvětluje, že je nesmí využít, neboť svět na ně není připraven. Když ale v dospělosti odejde Clark hledat sám sebe a zjistí vše o svém pravém původu, dojde mu, že se na Zemi řítí obrovská zkáza a jedině on jí bude moci zabránit.

Jestli je někde produkující Nolan znát, jsou to uchopení příběhu a fungující důležité dialogy a monology, které znějí sice pateticky a možná místy lacině, ale nikdy směšně. S tím souvisí brilantní střídání klasického děje s flashbacky z Clarkova dětství, kdy poznáváme chlapce, který se svým údělem bojuje a musí přijmout roli otloukánka. Škoda, že se na ně po hodině rezignuje.

superman 3

Jinak je ale Muž z oceli typicky Snyderovský, což mimo jiné znamená, že není dobře odvyprávěn. Vztahy mezi postavami tu příliš nefungují a romantická linie mezi Supermanem a novinářkou Lois Lane tady prakticky neexistuje, i když se o ni tvůrce ze všech sil snaží. Nějaký emočně silný moment, natožpak ikonický záběr, tu nenajdete, ač je tu několik náznaků působivějších scén, ty jsou ale vždy v zárodku okamžitě devalvovány těžkotonážním režijním stylem. I postavy, které se zde objeví, jsou pouze načrtnuty, takže se s nimi není možné nějak ztotožnit a tím pádem se o ně třeba bát.

Při sledování Muže z oceli jsem si chvílemi připadal jako na výborné atrakci, která nabízí skvělé efekty, ale nic víc. Závěrečná hodina je totiž jednou velkou akcí, která posouvá hranice megalomanství zase o kus dál. Je to suverénně to největší, co jste letos doposud na plátně viděli, jestli je to ale dobře, nechám jen na vás. Na mě osobně to celé působilo jen jako přehlídka počítačových triků a digitálních efektů, která sice využívá velký rozpočet na maximum, ale chybí jí srdce. Navíc je celá akce stereotypní a nenabízí divákovi ani chvíli oddechu, tím pádem se může stát, že někoho zcela otupí a nevynikne tak, jak by měla.

superman 1

3D ani IMAX nejsou příliš zásadní a přiznám se, že třetího rozměru jsem si vůbec nevšiml. Naopak Snyder někdy krátce použije ruční kameru, což je na tak velkém plátně poměrně rušivé a pro oči dost nepříjemné. Na druhou stranu některé průlety jsou efektní a působivé, leč je jich dost málo.

Ani Henry Cavill v ústřední roli není bůhvíjak přesvědčivý, i když určité charisma mu nechybí, vypjatější scény ale ještě nezvládá bez přehrávání. Kevin Costner a Russell Crowe tu mají spíše menší roličky, ale nezklamou a jsou vynikající i na tak malém prostoru. To ostatně platí i pro Michaela Shannona jakožto hlavního „záporáka“, který nedělá vůbec nic špatně a je potřebně démonický, jen by potřeboval více prostoru a možná i hlubší motivaci.

Celkový přístup k Supermanovi je v Muži z oceli asi jediný možný a poměrně zajímavý. Jen režijní styl Zacka Snydera mi k tomu moc nesedl a tím pádem film hodnotím jen lehce nadprůměrně, ale jsem si vědom, že názory se u něho budou hodně rozcházet.

superman 2

Název: Muž z oceli (Man of Steel)
Distribuce: Warner Bros CZ
Scénář: David S. Goyer
Režie: Zack Snyder
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Kevin Costner, Michael Shannon, Laurence Fishburne
Hodnocení: 60 %

Zdroj foto: businessinsider.com, krank.ie, spinoff.comicbookresources.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matej Mináč: Impulzem bylo zaznamenat maminčiny vzpomínky na tragické časy přes úsměvné příběhy

ocima fotografky 200Filmy uznávaného režiséra Mateje Mináče proslavily příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem během 2. světové války. Jeho nejnovější film má název Očima fotografky a je o osudu dítěte, které nemělo to štěstí dostat se vča...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

3Kino ve virtuálním prostoru září jako Supernova

3kINO-FEST perexLeckteré přehlídky, když se nemohly konat v kinech, buď byly zrušeny (např. karlovarský festival) nebo naopak byly přesunuty do virtuálního prostoru. To se týká rovněž festivalu 3KINO, pořádaného letos již po sedmé. Stejně jako v m...


Literatura

Zjednodušte život sobě i svým dětem!

jednoducherodicovstvi 200Také máte pocit, že dnešní děti mají všeho příliš mnoho? Příliš hraček, knížek, kroužků, velké možnosti výběru a velmi málo volného času? Není divu, že spousta dětí špatně spí, trpí bolestmi břicha, jsou neklidné, roztě...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Nicolas Cage se vrací na plátna kin jako Ghost Rider. A návrat je to zbytečný.
ImageNicolas Cage je zvláštní patron. Za svou kariéru prošel neuvěřitelnými zvraty a z držitele Oscara (dnes se to zdá neuvěřitelné) se stal dost možná tím nejvysmívanějším mužem celého Hollywoodu. Pomalu, ale jistě, může přebrat...