Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

Tisk

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosféru devadesátých let, je naplánována na 23. únor 2023.

 

Píše se 22. únor 1998 a v japonském Naganu vrcholí slavný olympijský hokejový turnaj století. Češi v roli outsidera k překvapení všech soupeřů vyhrávají. V euforii si bezpočet dětí přeje být jako Jágr nebo Hašek. Touží po tom i desetiletý Dom, který když vidí nájezdy ČR proti Kanadě, usmyslí si, že bude stejně dobrý brankář jako Dominik Hašek.

Přesto, že mu nic nejde a nedokáže si zavázat ani brusle, rozhodne se svůj sen realizovat. Domovi rodiče, ale do jeho nového snu nechtějí investovat čas ani peníze. Díky podpoře dědečka Dom nakonec po vzoru Haškova domovského klubu v Buffalu zakládá se spolužáky tým “Šavle” A s ním se pouští do velké výzvy. Porazit mnohem silnější a zkušenější soupeře ze sousední vesnice.

“Šavle” si pod svá křídla vezme bývalý extraligový hokejista, kterého hraje Hynek Čermák. „Nagano jsem sledoval. Každý z nás si přesně pamatuje, co dělal, když naši hokejisté vyhráli. Tento film odráží tu náladu a hrdost, která byla v každém z nás po tomto vítězství,“ vzpomíná Čermák, který si ve filmu zahraje s Klárou Issovou, Pavlem Baťkem, Simonou Babčákovou, Taťjanou Medveckou, Otakarem Brouskem mladším, s dětskými herci Tomem Bretonem, Johankou Rackovou či Fabiane Šetlíkem.

deti nagana1

„Pro mě je to návrat do mého raného mládí. Je zajímavé vidět kluka, který má boty, co jsem nosil, když mi bylo devatenáct,” dodává Hynek Čermák, se kterým si ve filmu zahraje i hrdina turnaje století Dominik Hašek. „Není to moje první role. V Čechách i v Americe už jsem si několikrát malou roli zahrál. Tohle je pro mě ale srdcová záležitost. Český hokej potřebuje, aby si kluci šli zahrát hokej na plácek s tenisákem před barák nebo s pukem na zamrzlý rybník. I tam se dají objevit nové talenty. A o tom ten film je. Nám tuhle inspiraci přinesla hokejová generace 70. let a já budu moc rád, když ji ta naše „naganská generace“ podobně předá dnešním klukům,“ říká Hašek.

„Film je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám. Předáváme poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevíráme aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana,“ popisuje film věnovaný nejen Dominikovi Haškovi a všem hrdinům z Nagana, ale i legendárnímu trenérovi Ivanu Hlinkovi, režisér Dan Pánek.

deti nagana2

Zdroj foto: Děti Nagana

Více informací: www.detinagana.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Česká kapela Jelen sa pripravuje na turné na Slovensku

DSC 0260Skupina vznikla pod vedením Jindra Poláka, ktorý sa v 15 rokoch zamiloval do gitary a začal skladať svoje prvé piesne. Prešiel si rôznymi kapelami až našiel správnych muzikantov do kapely. V roku 2011 sa dostal do štúdia Martina Ledvin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Víkend na Festivalu krátkých filmů v Praze
ImageNa Festival krátkých filmů zavítaly naše redaktorky Klára Scholzová a Martina Černá. Dvě reportáže v jednom vydání vás nalákají na příští ročník.
...

Literatura

Virtue, Valentine: Andělské tarotové karty

karty 2perexJPGTaroty z jemnějšího úhlu pohledu. Nové styly výkladů, nově pojaté cesty tarotového bádání a hlavně perfektně probraná jedna karta za druhou. Andělské tarotové karty od Doreen Virtue a Radleigha Valentina ...

Divadlo

Na hradě je ženská!

noc na karlstejne 200Poslední dobou jsme nebyli dlouho v divadle – po tom, co jsme se z jednoho představení vytratili během přestávky, jsme neměli vůbec chuť ani náladu. Po pauze jsme tedy vyrazili na Noc na Karlštejně a odcházeli jsme opravdu nadše...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...