Divadelní Rock for People

Divadelní Rock for People

Tisk

Letošní, 18. ročník Rock for People byl beze sporu výjimečný po všech stránkách a jen tak někdo na něj nezapomene. Jedním z těch unikátů byla i rozsáhlá divadelní scéna s bohatým programem. Na některých festivalech se čas od času najde prostor pro nějaké představení, ale samostatnou stage s širokou nabídkou divadelních performancí nabídlo jen letošní RfP!

 

Návštěvníci mohli sledovat kulturní speciality šesti uměleckých skupin. Někteří umělci působili na scénách, jiní na runway letiště a po areálu. Někdo přijel už zkušený z minulých ročníků, pro někoho se jednalo o premiéru. A to nejen na RfP, ale i prvotní výstup v Čechách! Největší senzace, popření fyzikálních zákonů a vědeckých faktů, to bylo v rukou Lord of Lightning. Tahle neskutečná světelná show je jedinečná ve svém oboru. Po setmění dvě postavy ve zvláštním kovovém oblečení hrají hru světel s pomocí elektrické energie o síle několika miliónů voltů. Tito britští performeři se už proslavili po celém světě a i v Hradci Králové se setkali s ohromným úspěchem a početným davem přihlížejících. Rozhodně se jednalo o jednu z největších senzací v divadelním programu!

alt

I když už ne českou, ale přesto stále festivalovou premiéru měla československá parta říkající si Koňa a Motora. Kočovné a sociální divadlo, fungující čtyři roky, pracuje zejména s klasickými Shakespearovskými motivy. Na festivalu představilo například Macbetha, Othella či Hamleta. Jednalo se vskutku o netradiční pojetí hry, nechyběly scény šité na míru dospělým návštěvníkům a vtipně drsný humor. Divadelníci odehrávají své příběhy v maringotce, se kterou cestují po Čechách i po Slovensku, většinou taženou koněm.
 alt

Dalším souborem, který se představil divákům s klasickým představením, bylo divadlo Studna. Zahráli Kocoura v botách či Prince Jaromila. I tito umělci mají své specifikum, a to sice bravurní ovládání chůze na chůdách.

Na chůdách ale nepochodovali jen divadelníci ze Studny, ale i performeři z divadla Kvelb. Českobudějovičtí herci, kteří už spolu vystupují patnáct let, předvedli v areálu zajímavou show Nautrilus KŮM. Pod zvláštním názvem se skrývala největší tříkolka v Čechách, již zmíněné chůdy a scénář s improvizacemi šitými na míru RfP. Originální vozítko zastavené tam, kde bylo pro něj místo, a čtyři „vysoké postavy“ plnily příkazy svého vedoucího. Ranní hygiena, kontrola zavazadel či vaření svačiny s vtipnými komentáři a akceptovanými reakcemi od přihlížejících návštěvníků byla senzace.

alt

Ne všichni návštěvnicí prioritně listují divadelním programem a vybírají představení, na které je možno zajít. Co dělat, když návštěvník nejde k divadlu? Divadlo musí za ním! Všechny tři oficiální festivalové dny proto byly tisíce lidí svědkem něčeho naprosto výjimečného. Něčeho, co rozhodně zůstane schované v zážitcích a čas hrany téhle vzpomínce jen tak neobrousí. Přesněji řečeno, tou vzácnou podívanou byl „Průvod“. Denně od páté hodiny odpolední od hlavních bran všichni divadelníci vyrazili průvodem přes celý areál. Zmínění Koňa a Motora se svou maringotkou, kolegové ze Studny na chůdách a Kvelb na tříkolce. Jenže divadelníci z Kvelbu se vytáhli ještě výš! Jejich Naděje zrození totiž dosahovala ohromných rozměrů. Třináctimetrová loutka krásného anděla upoutala každého z i velké dálky. Sluchové vjemy pak strhla umělecká skupina Traffic Dance. Ta už si jméno i pozornost získala na loňském ročníku. Nejinak tomu bylo i letos, kdy na starém vozidle vyrazila v průvodu. Pražská parta za jízdy zpívala, tančila, bubnovala. Vizuálně se mohlo zdát, že vypadli z nějakého amerického filmu, hudebně strhávali minimálně k podupávání nohou a konkurovali tak brazilským bubeníkům. Banda Berimbau je sdružení zhruba čtyř desítek hudebníků, kteří se už také pyšní zvučnějším jménem. Na festivalu se účastnili nejen průvodu, ale měli i své vlastní místo v jednom z hangárů.

alt

Celý průvod byl pak neskutečnou podívanou. Budil značný rozruch a pozdvižení, přitahoval pohledy návštěvníků a každého zajímalo, „co se to děje“. Originální nápad vyzdvihl program ještě výš, zkvalitnil nabídku a ukázal, že i nehudební složka programu je důležitá a může přispět k celkové atmosféře a zážitkům. Divadelní stage a Parade po runway byly výbornými nápady a povedenou záležitostí!

alt

Zdroj foto: facebook.com/rockforpeople


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc přichází s albem, na kterém se hudebně podílí exmanžel Heleny Vondráčkové Hellmut Sickel

vlady gryc perexJá svý sny mám. Tak se jmenuje debutové CD zpěváka Vladyho Gryce. Navíc jde v tomto případě o album autorské – všechny texty si zpívající textař napsal sám, zatímco hudební stránka je dílem Hellmuta Sickela. Ten všechny písničky napsa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...


Literatura

Napínavá zamotaná detektivka: Bez viny

bez viny 200V září vydalo nakladatelství Ikar další knihu nejúspěšnější německé autorky Charlotte Linkové. Detektivní příběh Bez viny je třetím dílem knižní série Kate Linvillová a Caleb Hale a přinese nám pořádně zamotaný případ.

...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Film Superžena se představuje v novém traileru

superzena200Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní ženy superhrdinky, aby v životě uspěly, se představuje v novém traileru plném známých hereckých jmen.

...