Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Tisk

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátků barokního divadla v Čechách. „Barvitá encyklopedie divadla psaná zpěvem, tancem, a hlavně vyzrálým komediálním herectvím i pěvectvím,“ popsal divadelní kritik Vladimír Just.

 

Představení Pudl a pudr je inspirováno pražskými divadelními událostmi z let 1617 a 1627. Tento příběh dvou bratrů je zcela smyšlený, zároveň ale opřený o řadu divadelně historických fakt. Jeden je básník, druhý skladatel. Divadlo mají v srdci i pod kůží a k tomu podědili geniální talent. Ale co s ním v Praze sedmnáctého století? Poznejte s námi osudy bratrů, kteří potřebovali splatit otcův dluh, a proto (ne)ovlivnili dějiny českého barokního divadla. „Turbulentní jízda dvou bratrů, kteří nezůstanou chladní vůči ženským svodům, bryskně spěje ke svému šťastnému konci. Nudit se s nimi rozhodně nestihnete,” láká redaktorka serveru Maomai Soňa Hanušová.

Ať už budete trávit léto kdekoli v českých a moravských krajích, Pudl a pudl přijede na některé z krásných míst ve vašem okolí. Ve středních Čechách muzikál zazáří na zámku Mnichovo Hradiště či v Kutné Hoře, západočechy pobaví v Klášterci nad Ohří i na zámku Kozel. Poté vynikne na pozadí romantického zámku Červená Lhota, aby se vydal na východ Čech do Josefova, Hrádku u Nechanic či do obrazárny zámku Opočno. Nevynecháme ani Moravu, barokně muzikálovou jízdu přivezeme do Kroměříže, Hradce nad Moravicí či Moravské Třebové. Nezbývá tedy než vás pozvat, ať si pod oči nanesete řádnou dávku třpytek a přijdete se nechat pohltit barokně laděným disco kýčem!

Pudl a pudr 1

Autorkou námětu, libreta a dramaturgie tohoto výročního muzikálu je Helena Koblischková, o jeho hudební podobu se pak postarala autorská dvojice Tomáš Hanzlík a David Hlaváč. Za vizuální stránkou představení stojí Jitka Nejedlá a režisérem inscenace je Petr Hašek.

V hlavních rolích se představí Vojtěch Franců, kterého znáte například ze seriálu České televize TBH, a Petr Šmíd, jehož můžete vidět v Národním divadle či kladenském Lampionu. Spolu s nimi na pódiu hrají, tančí a zpívají Kristýna Matěj Dámová, známá například z divadla Lampion a dalších nezávislých scén, a Lucie Valenová, která je hlasem postavičky Mufa ve studiu Kamarád a vidět jste ji mohli v seriálech České televize i na otáčivém hledišti v Českém Krumlově, v alternaci se Zuzanou Skálovou z Městského divadla Brno. Chybět nebude ani zpěvačka, která umí pro klasickou hudbu nadchnout i děti, Tereza Bortlová v alternaci s Michaelou Váňovou, známou ze Studia DVA či divadla Minor. Bartoloměj Veselý, jenž se objevil v Jihočeském divadle i Semaforu, bude v alternaci s Martinem Bohadlem, kterého znáte ze Studia Ypsilon a Divadla Na Jezerce.

Pudl a pudr 2

Geisslers Hofcomoedianten přes dvacet let tvoří současné hravé divadlo inspirované barokem. Neusilují ale o rekonstrukci původních barokních her a předloze dávají současný rozměr, objevují nadčasová témata, zapomenuté příběhy, odkazy slavných divadelních osobností a paralely mezi minulostí a současností. Od roku 2014 Geisslers pravidelně hrají na jevišti Divadla VILA Štvanice, od svého počátku jsou také součástí festivalu barokního divadla a hudby THEATRUM KUKS.

Zdroj foto: Tomáš Glasberger

Více informací: https://www.geisslers.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Polnišová: „Krásny scénár a vynikajúci herci. Čo viac s si herec môže priať.“

petra polnisova 200Petra Polnišová je jedna z hlavních představitelek hrdinek filmu Známí neznámí. Jak se jí hrálo s Martinem Hoffmanem, jaká byla nálada na place a proč byste měli tento film vidět?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní n...


Literatura

Těšení na Mrkev pro vězně

Mrkev perexNa Mrkev pro vězně jsem se fakt těšila. Ostatně – já se pořád na něco těším. Já se těším i na pátek třináctého. Ale zpátky k próze.. Protože čtu knihy od předu, začetla jsem se hned do přední záložky. A tady moje myšlenky uvízl...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

3kino perexPražská kina ATLAS a EVALD přivítají ve dnech 1. - 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3KINO, který se snaží českým divákům přinést to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky – z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. V...