Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

Tisk

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první velké činoherní roli. Tou postavou je proslulá řecká pěvkyně Maria Callas (1923 – 1977), která zažila úplný vrchol i pád až na dno.

Maria Callas a Dagmar Pecková. V obou případech jejich nadání mířilo za hranice do světa harmonie a krásy. Jedna je autentická, zatímco ta druhá je také operní pěvkyně a hraje její životní příběh. Magické spojení, které poodhrne oponu světa opery, režíroval Petr Mikeska. I když svou premiéru měla na scéně Městského divadle Mladá Boleslav 11. září 2020, dnes má za sebou reprízy v Praze i dalších městech.

Autorem je americký dramatik Terrence McNally (1938 – 2020), který vytvořil příběh vycházející z mistrovských lekcí, které pořádala v letech 1971 - 1972 právě Maria Callas na Juilliardově hudebním institutu v New Yorku v letech pro mladé začínající operní pěvce.

A právě tato ojedinělá pedagogická epizoda v životě slavné pěvkyně se stala základem k pozdější divadelní hře Mistrovská lekce (premiéra proběhla v New Yorku v roce 1995). Slavná umělkyně se tak setkává s mladými adepty operní slávy, s nimiž řeší, co by měli v kariéře umět, znát a vědět, ale také vykresluje svůj bouřlivý soukromý a umělecký život.

dagmar foto1

Nevím, které zahraniční herečky tuto roli hrály (česká premiéra proběhla v roce 1997 v divadle Viola, kde roli Callas hrála Eliška Balzerová), ale pokud jde o Dagmar Peckovou, tak je skvělá a herecky přesná. Díky tomu, že spoustu věcí ví ze svého operního života, je strhující a autentická právě v roli operní divy.

I když nepotřebuje výrazná gesta a pohyby, má herecký talent, cit a šarm. Dagmar Pecková má úžasné momenty na jevišti a její postava je impozantní. Jako herečka disponuje podmanivě potemnělým hlasem, výmluvně velkýma očima, smyslem pro humor stejně jako mimořádnou kulturou pohybu a dikce. Je cítit život, energie, smutek i humor. Navíc má co hrát (překlad Stanislava Kellnerová), a to v dokonalé režii Petra Mikesky, což je talentovaný herec a současně kreativní umělecký šéf Městského divadla Mladá Boleslav.

dagmar foto2

I když v inscenaci Mistrovská lekce dominuje hvězdná Dagmar Pecková (byla oceněna i širší nominací na Cenu Thálie), výborně hrají a zpívají i další protagonisté – Petr Mikeska, Veronika Bajerová, Ivo Theimer, Malvína Pachlová nebo Jarmila Vlčková a klavírista Zdeněk Dočekal.

„Kdybyste se měli 26. 6. vyloženě nudit, přijeďte na Smetanovu Litomyšl,“ říká s úsměvem Dagmar Pecková. „Maria Callas by měla letos rovnou stovku, tak se přijďte seznámit s touto největší operní divou 20. století. Terrence McNally napsal skvělou a velmi vtipnou divadelní hru Mistrovská lekce. A řeknu vám, je to jízda. V režii Petra Mikesky se během představení střídají salvy smíchu s tragickými situacemi. Není to líbivý, nebo kýčovitý kousek, kterých jsou teď plná divadla. Slibuji, že to stojí za to!“

dagmar foto3


O FESTIVALU

Festival Smetanova Litomyšl je druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice, zároveň patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby u nás. Jeho hlavní programovou náplní jsou operní inscenace, koncertní provádění oper, ale také galakoncerty, oratoria, kantáty a písňové večery, tedy formy, v nichž je dominantou vokální umění. Stranou však nezůstávají ani hudba symfonická, instrumentální či komorní, prostor zde nachází balet stejně jako koncerty chrámové, promenádní nebo i přesahující do jiných žánrů.

Centrem festivalového dění je nádherný areál Státního zámku Litomyšl, který byl v roce 1999 zapsán na seznam kulturního světového dědictví UNESCO. Hlavní pořady se konají zejména v akusticky dokonalém II. nádvoří s unikátním výsuvným zastřešením, ale také v litomyšlských chrámech, ve Smetanově domě a pravidelně též například na zámku v Nových Hradech.

Návštěva Smetanovy Litomyšle bývá nevšedním zážitkem, kromě zajímavé dramaturgie a špičkových interpretačních výkonů nabízí pobyt mimo ruch a shon metropole, v místě s mimořádným géniem loci.

Rok založení: 1946

Termín konání: každoročně v období cca 25 dní na přelomu června a července

dagmar foto4

Zdroj foto: archiv

Více informací: https://smetanovalitomysl.cz/udalosti/terrence-mcnally-mistrovska-lekce/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

4. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

4 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou


Literatura

Benedikt XVI. Můj duchovní testament

benedikt testament 200Bývalý papež Benedikt XVI. je významnou postavou světové historie, jejíž význam teprve zhodnotí čas. Papežem se stal v roce 2005 po smrti Jana Pavla II. a rezignoval 28. února 2013. Je velice plodným autor...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Peter Gábor v jednom kole

peter gabor 200Už dvacet inscenací, pod nimiž je podepsán jako režisér, má na svém kontě v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Peter Gábor. Jeho prozatím poslední prací je hra nizozemských autorů Hermana Kocha a Keese Prinse Večeře, jejíž česk...