Zvrácený a tragický osud průmyslnické rodiny v nacistickém Německu

Zvrácený a tragický osud průmyslnické rodiny v nacistickém Německu

Tisk

soumrak bohu perexDivadlo J. K. Tyla v Plzni ztvárnilo ve svém zpracování dramatu Soumrak bohů příběh bohaté německé průmyslnické rodiny Essenbeckových, která v předválečném období kvůli obchodováním s nacisty postupně sklouzává do čím dál většího morálního úpadku. Volnou předlohou pro toto původně filmové dílo byl osud rodiny Kruppových z německého Essenu.

 

Po smrti patriarchy rodiny Joachima von Essenbecka se začíná odehrávat mocenská hra o vedení rodinných podniků mezi jeho ovdovělou snachou Sofií, Sofiiným přítelem Friedrichem, jejím synem Martinem, Joachimovým synem Konstantinem, důstojníkem SA, a vzdáleným příbuzným a vůdcem SS Aschenbachem. Postupně nám příběh ukazuje, jakým způsobem dokáže moc odhalit lidskou zkaženost a dovést lidi až k hrozným činům. Tragické dílo je umocněno velmi dramatickou a drásavě úzkostnou hudbou živého smyčcového kvarteta.

soumrak bohu 2

Za tímto dílem, odkazujícím svým názvem na Wagnerovu operu, stojí tři italští autoři – Luchino Visconti, Enrico Medioli a Nicola Badalucco. Pro plzeňské divadlo jej připravili režisérka Natálie Deáková se dramaturgyně Marie Špalová, v hlavních rolích můžeme vidět například Martina Stránského, Pavla Pavlovského nebo Vladimíra Pokorného.

soumrak bohu 1

Minimalistickou scénu výborně dokresluje divadelní pára, kouř z cigaret a potemnělé osvětlení, které diváka přenesou do nacistické doby plné uhlazených vlasů, vojenského tónu všech správných německých mužů a černých rukaviček a krátkých šatů německých dam. V této atmosféře pak vystoupí v jasném kontrastu například Martinův drag-dance nebo scény, ve kterých se dopouští zvrhlostí na své vlastní matce. Tyto části děje mohou na konzervativnějšího diváka působit poněkud odpudivě a snad až příliš vyhroceně, ale jsou dnes již součástí moderního divadla a navíc jasně definují téma celé hry – zvrácenost, ke které vede opilost mocí.

Zdroj foto: https://www.djkt.eu/soumrak-bohu 


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...


Literatura

Jsi tam?

jsi tam200V květnu vyšla v nakladatelství Cosmopolis kniha o hledání lásky Jsi tam? od autorky Dolly Alderton. Sledujeme rok v životě dvaatřicetileté Niny, nejen hledání lásky, ale i kolotoče ostatních vztahů.

...

Divadlo

Děvky od Arbesa, herecký nářez v podzemí

arb 200Pokud máte pro strach uděláno, jděte se podívat do podzemí Švandova divadla na pražském Smíchově. Petra Hřebíčková a Zuzana Onufráková se v prostorách alternativního Studia proměňují v dračice, které maj...

Film

Jak se naši filmaři ocitávali před soudem

Herci 200Radek Žitný se navzdory svému mladičkému věku (narodil se roku 1988) i profesi (studuje hru na hudební nástroje) prosadil jako spolehlivý průvodce po klikatých a strastiplných osudech mnohých známých umělců. S bohatým využitím archiv...