My a vy. Vy a my. Žijeme ve skutečném světě

My a vy. Vy a my. Žijeme ve skutečném světě

Tisk

Nebezpeci preteceniperexNávštěva divadla je významnou společenskou událostí. Třeba však při ní dodržovat spoustu pravidel, díky kterým si herci a diváci rozumějí. Podle etikety si ale nejsme rovni, a tak pravidla platí pro každého jinak. Když to všem vyhovuje, je to v pořádku. Ale co když je to všechno úplně jinak?

Hra o vztahu mezi diváky a herci
Hra Nebezpečí přetečení, která vypráví o etiketě i vztazích mezi diváky a herci, měla premiéru 9. 1. 2022 v pražském Divadle DISK. O režii se postarali Marta Hermannová a Matyáš Míka, na jevišti vystupují studenti Katedry alternativního a loutkového divadla.

„Žijeme ve světě, ve skutečném světě, kde jsme právě teď. Vy a my. My a vy. A je to skutečný, obyčejný svět, ve kterém se všechno děje obyčejně.“

O etiketě s nadhledem i vážně
Kulisy hry jsou jednoduché, ale i tak dokážou vzbudit zájem. Čtyři židle uprostřed jeviště a na zemi spousta pomerančů, které také mají ve hře své místo. Hlavním tématem představení je etiketa, zejména ta, která je závazná pro návštěvníky divadla. Hned od začátku jsou tak diváci vtaženi do všeho, co se na jevišti odehrává.

Nebezpeci preteceni

Hra nemá ucelený děj ani příběh. Je to řada scének, z nichž některé se berou smrtelně vážně, zatímco další jsou čistou satirou. Výsledkem je spousta humorných situací, které kromě zábavy přinášejí i podněty k zamyšlení. Co to vlastně ta etiketa je? A je její nedodržování opravdu problém nebo jí jen přikládáme větší důležitost, než bychom měli?

Pokud máte rádi tento typ divadelních představení, hra Nebezpečí přetečení vás bude bavit, protože v sobě kombinuje satiru, humor a zajímavé otázky, na které hledají odpovědi diváci i herci. A kdoví, třeba se ocitnete i na jevišti!

Nebezpečí přetečení
Režie a dramaturgie: Marta Hermannová, Matyáš Míka
Scénografie: Mariana Bouřilová
Produkce: Eliška Nováková
Hrají: Martina Znamenáčková, Václav Němec, Natálie Havlová, David Bolech
Uvádí: Divadlo DISK, Praha
Premiéra: 9. 1. 2022
Délka představení: 50 minut

Hodnocení: 80 % 

Zdroj foto: divadlodisk.cz
www.divadlodisk.cz/repertoar/nebezpeci-preteceni-100


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...


Literatura

Hodní psi k jižnímu pólu nedojdou

Hodní psi k severnímu pólu nedojdou

Po náhlé smrti svého pána Majora Thorkildsena zůstane jeho věrný psí přítel Tassen sám s paní Thorkildsenovou. Každý z nich se...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Olga – objekt, který si dělal, co chtěl

Olga perexPoté, co MagicBox vydal na DVD dokument Století Miroslava Zikmunda, postaral se i o distribuci dokumentu o další významné české osobnosti, ke kterým Olga Havlová bezesporu patří. Jak Olga ovlivňovala život prvního českého prezident, jak prožívala dl...