Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

Tisk

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle amerických autorek Susan Bigelow a Janice Goldberg.

 


Přátelství v 10 krocích

Neteř majitelky irské hospody Peg (Sabina Rojková známá ze seriálu Ulice) se rozhodne, podle své eseje o přátelství, spojit svazkem přátelským dvě zcela odlišné sousedky, které dělí nejen ulička mezi jejich živnostmi, ale především náboženství a dávný spor o vlastnictví budovy.

ruzove bryle1

Spojí je byrokracie

Děj příběhu se odehrává koncem 30. let v Chicagu. V Evropě začíná vzrůstat Hitlerovo řádění vůči židům a majitelka lahůdkářství Rose Fleischmannová (Hana Maciuchová) sleduje celou situaci se vzrůstajícím strachem, protože má v Rakousku sestru s rodinou. Když se dozví o synovcově pobytu v Anglii, rozesílá dopisy všude možně, jen aby mohl dostat povolení přijet do Ameriky. S tím jí pomáhá katolička a majitelka irské hospody Lady O’Rileyová (Zuzana Bydžovská), která se rozhodne kontaktovat i Eleanor Rooseveltovou.

ruzove bryle2

Obě herečky hrají své postavy s citlivostí. Rose je v podání Hany Maciuchové nesmírně starostlivá, tichá a nedůvěřivá. Zato Lady Zuzany Bydžovské je velice svérázná, je jí všude plno a hlavně nikdy neztrácí naději.

Studenta 1. ročníku Státní konzervatoře Sabina Rojková jako třináctiletá Peg se snaží zdatně sekundovat hereckým esům i přes drobné nedostatky.

O tom, jestli vznikne silné přátelství i přes protikladné povahy, které bude korunováno příjezdem synovce, se dozvíte na kamenné i letní scéně Divadla Ungelt.

ruzove bryle3

Zdroj foto: Divadlo Ungelt


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: „Dělám to, co cítím“

200rozČernobílé turné Lucie Bílé spěje do finále. Show plná pyrotechniky, nevídaných projekcí, kostýmů, ale i světlomalby Alexe Dowise a spousty tanečních vystoupení vyprodává haly v Čechách i na Slovensku aby rozehřála natěšené publikum. Jsem velmi ráda, že s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Literatura

Lars útočí ve jménu syna a otce

lars utoci perexTřetí knížka o soukromém očku Larseho jehož pravé jméno je záhadné jako autor Daniel Gries sám. Stále miluje i kritizuje Metallicu, mlátí ve sklepě do bicích, vysedává jako spolumajitel v baru ve společnosti své oblíbené značky a...

Divadlo

Malostranský hřbitov jevištěm site-specific představení

kyt 200Veřejnosti jinak nepřístupný pražský hřbitov otevře v polovině září své brány a poskytne kulisy jedinečnému hudebně-tanečnímu projektu Kytice – Mezigenerační dialog. Výsledek díla, které vzniklo v rámci Roku české hudby, můžete na již zmín...

Film

Konečně jsme se dočkali knihy hovorů s Ermannem Olmim

rozhovory olmi elrmannoItalské režiséry známe útržkovitě, a navíc spíše ty z dřívějších dob - Rosselliniho, De Siku, Felliniho, Antonioniho, Pasoliniho. Zajisté k nim můžeme přiřadit také Ermanna Olmiho, ja...