a-á-a-á-a

a-á-a-á-a

Tisk

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů nebo hodně divný název pro krvelačný gang?

 

 

V Holandsku zazvoní telefon a soukromé očko se dozvídá, že se mu ztratil syn a musí přijet do Prahy, aby pomohl s hledáním. A přesto, že ví o svém synovi jen pár minut, neváhá a vrací se zpět do své domoviny, aby našel svou krev a aby se seznámil s nadrženými kočičkami jménem Pravda a Láska.

V Praze se nacházíme na známých místech plných mladých lidí „oblečených jako důchodci“. Doktorka Dorka diváky seznamuje se závěry setkání o demokracii, na kterém zaznělo, že se společnost musí více propojovat. A propojování na rozdíl od rozdělování je téma, které v naší společnosti zaznívá dnes a denně.

Herci si ve studiu vystačili v podstatě celou hru s jedním pultem, který dokázali zužitkovat v téměř každé scéně. Mluvené slovo doprovázela hudba a skvělá pohybová práce. Ve hře se objevuje taková spousta vtipných hlášek, že jen co si jednu zapamatujete, už ji přebíjí druhá. Hra ve své podstatě pojednává o nešvarech dnešní doby a satirickým tónem komentuje hradní politiku, a přesto na první pohled nikomu nestraní, nikomu nedává okatě a prvoplánově najevo svůj nesouhlas.

 

kavarna

Nezbývá než pochválit herce, kteří se na přípravě hry podíleli a divadlu za to, že takto netradičně napsanou hru pustilo na svůj program. Můžeme se jen těšit, že Kauza pražské kavárny nebude jediným počinem vzniklým pod taktovkou Jacoba Erftemeijera.

Dávejte si pozor na havlisty, havloidy, pravdoláskaře a kavárnám se vyhněte široko daleko, abyste zůstali v bezpečí. Po premiéře jsme zamířili do baru, to dá rozum.

Kauza pražské kavárny - Jacob Erftemeijer a kol.
Režie: Jacob Erftemeijer
Scéna a kostýmy: Jozef Hugo Čačko
Hudba a texty písní: Josef Horvát a Andrea Buršová
Dramaturgická spolupráce: Václav Alexa
Pohybová spolupráce: Martina Krátká
Asistent režie a inspice: Blanka Popková
Hrají: Andrea Buršová, Martina Krátká, Natálie Řehořová, Petr Buchta, Tomáš Petřík, Marek Pospíchal, Jacob Erftemeijer, Josef Horvát
Premiéra: 28. dubna 2018
Hodnocení: 95 %
Foto: Alena Hrbková, Švandovo divadlo
http://www.svandovodivadlo.cz/inscenace/499/kauza-prazske-kavarny/2097


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arakain se na klubové turné moc těší!

200rozNaše skupina Arakain se na podzim chce vrátit ke kořenům svým turné Thrash Club Tour 2013, jež bude věnováno prvním dvěma album. Jak se kluci připravují a jaký mají názor na atmosféru klubů?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...


Literatura

Troufnete si na 100 mozkocvičných hádanek?

100 mozkocviceni 200Jeden moudrý muž kdysi dávno řekl, že „je lépe mozek opotřebovat, než ho nechat zrezivět“. Pro ty, kteří nechtějí nechat mozek zrezivět je určena knížka anglických mozkocvičných hádanek.

 

...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...