Pravda po francouzsku

Pravda po francouzsku

Tisk

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toho jsou důkazem.

 

 

„Kdyby si lidi ze dne na den přestali lhát, nezbyl by na Zemi jedinej pár. Vlastně by to byl konec civilizace.”

Michel (Marek Taclík) a Alice (Iva Pazderková) spolu mají šest měsíců poměr. To by snad ani nebyl problém, kdyby oba nebyli zadaní. A kdyby navzájem neznali partnery toho druhého. Jak se v tak malém kruhu dá utajit hrozné tajemství?

Oba milenci  mají rozpor v tom, zda se svým oficiálním partnerům přiznat nebo ne a každý k případu přistupuje po svém. Léčky jsou nakladeny, pasti postupně zaklapnou.

Scéna se během hry mnoho nemění. Její variabilita spočívá především ve změnách malých rekvizit, na stálost uspořádání je během hry dokonce upozorněno samotnými herci. Nejdůležitější součástí hry je nekončící dialog na jevišti, který v divácích vyvolává téměř nekončící smích.

I když se jedná v podstatě o velmi dramatickou životní situaci, která se nemusí vyhnout nikomu z nás, autor hry si hraje s dialogy takovým způsobem, že pavučina lží nabývá opravdu komediálního ducha. V Česku jsme vychovávání pravidlem „zatloukat, zatloukat, zatloukat“, ale do francouzského prostředí tato zásadní poučka zřejmě nedošla.

Když máte pocit, že se kruh pravdy uzavřel, ukáže se, že je přece jenom ještě něco dalšího, co je třeba odhalit. Vztahy, zvlášť ty dlouhodobé, jsou opravdovým labyrintem a výzvou. Až vás napadne – není lepší být singl?

Pravda

 

Pravda – Florian Zeller
Režie: Mikoláš Tyc
Překlad: Michal Zahálka
Scéna: Michal Syrový
Kostýmy: Paulina Bočková
Hudba: Mario Buzzi

Osoby a obsazení
Michel: Marek Taclík
Alice: Iva Pazderková
Laurence: Martina Šťastná
Paul: David Hák
Premiéra: 18. dubna 2018
Hodnocení: 90 %
Foto: www.fidlovacka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...


Literatura

Temnější odstíny Švédska

temnejsi odstiny 200John-Henri Holmberg  představuje sedmnáct krátkých próz švédských spisovatelů detektivně-kriminálních žánrů, které doposud nebyly u nás vydány. On sám (nar. 1949) patří mezi spisovatele (hlavně sci-fi), ale také překládá a je vyd...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Mumie omotaná temnými silami

Mumie perexKdyž dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis) objeví sarkofág egyptské princezny Ahmanet (Sofia Boutella), netuší, co bude následovat. Ahmanet totiž před dvěma tisíci lety chtěla převzít vládu v Egyptu po sv...