Jak podporovat literární talent u dětí

Jak podporovat literární talent u dětí

Tisk

Edika- tvůrčí psaní (2)Děti mají obrovskou fantazii a rády v ní tráví spoustu času. Vlastně je pro ně až do školního věku těžké rozlišit hranici mezi představivostí a realitou. To jim pomáhá vyplňovat mezery v poznávání světa. Pojďme se společně podívat na pár způsobů, jak vaše dítě podporovat, pokud rádo vymýšlí příběhy. Kdoví, třeba z něj díky tomu bude skutečný spisovatel!

Všímejte si jich a motivujte

Tahle rada je univerzální. Čas a pozornost je to nejcennější, co můžeme dětem dát. A je to zároveň i to nejpracnější. Psaní a vymýšlení příběhů se u dětí také často bagatelizuje, nebo bere jen jako bezvýznamná hra. Pravdou ale je, že hodnotu mu dáváme právě svým chováním a reakcemi. Všichni v životě potřebujeme pěstovat pro své duševní zdraví činnosti, které nám dělají dobře a umožňují seberealizaci. Nemusíme tedy cílit s dětmi na Nobelovu cenu, ale ukázat jim, že psaní mohou rozvíjet a bude jim v životě dobrým průvodcem. Takže žádné “věnuj se radši něčemu užitečnému”.

Buďte oporou

Děti často umí s příběhem či myšlenkou začít, ale potom zkrátka nevědí, kam pokračovat, což je může od psaní či vymýšlení příběhů odrazovat a činnost předčasně ukončit. Je to tím, že zkrátka ještě nemají takovou informační zásobárnu, jako my dospělí. Proto dětem velmi prospějete, když s nimi jejich příběh budete prožívat a dokážete ve vhodnou chvilku nahodit oslí můstek. Navrhněte způsob jak pokračovat dál, postavu či situaci, která pomůže s posunem děje. Nepřebírejte ale iniciativu. Opravdu jde jen o dodání kostičky do skládačky a dítě už potom dokáže opět navázat samo.

Nebojte se inspirace

Ne nadarmo se říká, že všechny příběhy byly již napsány. Je pravda, že kostry zápletek, které do dneška používáme, jsou již stovky a tisíce let staré. My po sobě tedy nemůžeme chtít, abychom překonali kulturní evoluci a dokázali plodit zcela nové a originální postavy a děje. A už vůbec ne po dětech. Naopak, uvědomovat si podstatu, sílu a atraktivitu známých motivů, nám může při tvorbě velmi pomoci. Není to kopírování, ale svým způsobem studium a inspirace. Zvláště u chvilek, kdy si volně hrajeme s nápady, se toho vůbec nemusíme bát a můžeme nechat vstoupit naše staré známé a nechat je prožívat nová dobrodružství.

Tvůrčí psaní pro děti ukázka

Hodnoťte vhodným způsobem

Určitě je podstatné si příběhy dětí vyposlechnout, nebo přečíst. To zkrátka potřebuje každý autor, ať už velký, či malý. Tady ale pozor na vlastní reakce. Můžeme tím dítěti velmi uškodit a dokonce ho odradit od dalších snah. Zároveň je ale žádoucí ho vést, aby se posouvalo. Jak tedy na to? Nevnucujme dětem vlastní vkus a myšlenky, spíše je motivujte k preciznosti a vytrvalosti. Žádná vize není špatná ke zpracování, ale měla by být dotažená. Můžeme tedy poukázat na pasáže, kterým by bylo potřeba ještě věnovat péči, doporučit knihu či video k doplnění inspirace, nebo s dětmi podniknout podnětnou vycházku.

Porozhlédněte po akcích

Hodnotu vytvořeného díla mohou dát i výsledky. Dítě bude mít z tvorby zcela jiný pocit, když po napsání jeho práce vyšumí, nebo když spatří světlo světa. Můžete se podívat po dětských literárních soutěžích, mrknout na akce vašich blízkých knihoven, nebo například příběh vizuálně zpracovat pomocí počítače, vytisknout a použít jako dárek. I tohle dětem ukáže, že se nesnažily zbytečně a že si mohou svého úsilí vážit. Že někam vede a pokračování v psaní, zušlechťování vlohů, má v jejich životě smysl. A to je přesně to, co si přejeme.

Sáhněte po vhodné knize

K podpoře dětí s psacími zájmy a ušetření vlastní energie můžete využít i publikace, jako je nová kniha od nakladatelství Edika ze skupiny Albatrosmedia s názvem Tvůrčí psaní pro děti. Koncipovala jsem ji jako studnu inspirace pro děti od 8- 13 let, i podpůrnou pomůcku pro rodiče a učitele. Najdete v ní mnoho tipů, zajímavostí, vychytávek, poznání historie, i tipů na akce, jak dětské výtvory po napsání využít. Vše je doprovázeno moderními a vtipnými ilustracemi od Alessandra Ceccarelliho. Nechybí humor, zábava a reflektovani dětského světa. Zkrátka cool pomůcka, která se vejde do batůžku, ale můžete s ní obsáhnout ve svých příbězích celý svět!

Edika- tvůrčí psaní

O autorce:

Ludmila Bakonyi Selingerová je spisovatelka, pedagog a šéfredaktorka časopisu Méďa Pusík. Vydala deset publikací pro děti, spolupracuje na vzdělávacích projektech a pořádá přednášky zaměřené na čtenářskou gramotnost, popularizaci dětské literatury a tvůrčího psaní.

sELINGER

Foto: archív autorky

https://www.pohadkovalida.cz/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Stavbařův průvodce Evropou

stavbaruvPruvodce perexExistují stavby, které jsou krásné, technicky dokonalé a mnozí z nás o nich také mnoho vědí. Na druhou stranu ale existují mnohé stavby, které jsou...

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopyte...