Pročtené léto 2023: Tipy na nejlepší knížky pro děti

Pročtené léto 2023: Tipy na nejlepší knížky pro děti

Tisk

Cteni detiPročtené léto je letní projekt, který vás provede prázdninami. Na webových stránkách můžete zdarma po registraci získat prázdninový deník, který vám pomůže uchovat ty nejkrásnější vzpomínky. Najdete v něm také ke každému týdnu tipy na knihy a aktivity, díky kterým na léto 2023 nezapomenete. Co třeba tyhle knížky pro děti? 

Tipy na knihy pro nejmenší i větší čtenáře

Devět tet jde na výlet

Veselá a hravá poezie Daniely Fischerové má poměrně jednoduchý námět –⁠ devět tet a někdo navíc se vypraví na výlet. Jenže tyto tety, to nejsou ledasjaké tety. Jedna jezdí na skejtu, jiné letí na koštěti či na rogalu. Poezie tedy probouzí představy plné humoru. Navíc se na konci knihy skrývá nečekané překvapení! Verše doprovázejí ilustrace plné barev a vtipných detailů.

Text: Daniela Fischerová
Ilustrace: Jitka Petrová
Nakladatelství: Meander
Edice: Repolelo
Rok vydání: 2023
Počet stran: 18

Devět tet jde na výlet

https://mravencichuva.cz/devet-tet-jde-na-vylet/

Mega mamutice Matylda

Mamutice Matylda se jednoho dne probudí z ledového spánku a zjistí, že je poslední mamuticí na světě. Svět se od pravěku velmi změnil, je rychlý, rušný, děje se v něm plno věcí a Matylda si záhy uvědomí, že jí na světě vůbec není dobře. Strach, smutek, obavy, to vše se mísí dohromady. Co s tím? Inspirativní obrázkový příběh vybízí malé i větší čtenáře k zamyšlení, že i když se někdy necítíme dobře, je to v pořádku a může pomoci, když dokážeme říct přátelům o pomoc.

Text: Kim Hillyard
Ilustrace: Kim Hillyard
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2022
Překlad: Petr Eliáš
Počet stran: 23

Originální název: Gretel the Wonder Mammoth
Vyšlo v nakladatelství: Penguin Random House, 2022
Ocenění: WINNER of the Waterstone’s Children’s Book Prize 2023 – Best Illustrated Book

Mamutice Matylda

https://mravencichuva.cz/mega-mamutice-matylda/

Tipy na knihy pro starší děti

Legenda o Sally Jones

Legenda o Sally Jones vypráví textem i obrazem napínavý příběh začínající kdesi v africkém deštném pralese, kde se narodí gorilí mládě. Tehdy mu stařešina tlupy předpoví, že ho v budoucnu čeká mnoho útrap. Naplní se tato kletba? Kniha vypráví o přátelství, touze po domově, smutku i zradě. Gorila Sally Jones se vždy snaží s určitou naivitou konat dobro a pomáhat ve snaze získat blízkost, avšak ne vždy se jí druhá strana odvděčí. V tomto to není klasický příběh určený dětem, ve kterém vždy vyhrává dobro. Avšak fandit jí my čtenáři a čtenářky nepřestaneme do poslední stránky. Výtvarná stránka knihy je neméně fascinující jako příběh – je plná detailů, kresba vzdáleně může připomínat tvorbu Adolfa Borna a na své si přijdou také milovníci map. Jakob Wegelius za knihu v roce 2008 ve Švédsku obdržel Augustovu cenu pro nejlepší knihu určenou dětem.

Text: Jakob Wegelius
Ilustrace: Jakob Wegelius
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2016
Překlad: Helena Stiessová
Počet stran: 110
Ocenění: Augustova cena (nejlepší švédská kniha pro děti)

Originální název: Legenden om Sally Jones
Vyšlo v nakladatelství: Bonnier Carlsen

Legenda o Sally Jones

https://mravencichuva.cz/legenda-o-sally-jones/

Matylda a Růžovej vlk

Matylda a Růžák spolu kamarádí už od dob, kdy byla Matylda úplně maličká. Teď už je Matylda velká holka, chodí do skautu, má ráda, když vše vychází a věci běží podle plánu. Proto se jí někdy stane, že je z toho všeho úplně utahaná. Naštěstí má vedle sebe Růžáka, vlka pohodáře, který miluje klid, dobré jídlo (nejraději má chlebíčky) a žije na hausbótu. Růžák se jen tak něčeho nezalekne, a vypadá, že si ví rady snad úplně se vším… Společně s Matyldou si užívají spoustu legrace, akce i lenošení. Komiksové příběhy Matylda a Růžovej vlk vycházely pravidelně v časopisu Raketa a nyní jsou k dispozici jako kompletní vydání všech dílů. Autorky komiksu Jana Šrámková a Petra Josefína Stibitzová doplnily toto knižní vydání bonusovým příběhem, ve kterém se dozvíme, jak se Matylda a vlk potkali.

Text: Jana Šrámková
Ilustrace: Petra Josefína Stibitzová
Nakladatelství: Labyrint
Edice: Komiks
Rok vydání: 2023
Počet stran: 112

Matylda a Růžovej vlk

https://mravencichuva.cz/matylda-a-ruzovej-vlk/

Příhody kostlivce Johana

Ještě když kostlivec Johan neměl jméno ani rodinu, žil ve škole. Už byl ale čas, aby šel do penze, a tak se ho ujala stařenka a dědeček žijící v lese ve starém stavení, kam za nimi občas jezdí vnoučata. Právě u nich dostane kostlivec svoje jméno Johan. Jim i kočce a vnoučatům dělá společnost, jezdí na bobech, děsí lupiče, koupe se ve vaně s dětmi. Oběma stařečkům přináší klid a blízkost. Babička s dědečkem mluví võruštinou, v českém překladu jsou použity různé varianty hanáčtiny. Jazyk je prodchnutý jemným humorem. Knihu doprovázejí půvabné ilustrace tužkou Marji-Liisy Plats, které oživuje svěží neonově růžová barva. Marja-Liisa Plats získala za ilustrace Zvláštní cenu Estonského centra dětské literatury.

Text: Triinu Laan
Ilustrace: Marja-Liisa Plats
Nakladatelství: Cesta domů
Rok vydání: 2023
Překlad: Linda Dejdarová
Počet stran: 60
Ocenění: Zvláštní cena Estonského centra dětské literatury (ilustrace)

Originální název: Luukere Juhani juhtumised
Vyšlo v nakladatelství: Päike ja Pilv

Příhody kostlivce Johana

https://mravencichuva.cz/prihody-kostlivce-johana/

Já, chobotnice

Velkoformátová ilustrovaná kniha přináší netradiční perspektivu vyprávění –⁠ na svět lidí se totiž díváme očima chobotnice. Netušili jste doposud, že jsou chobotnice opravdu chytrá stvoření? Chyba lávky! Protože doposud chyběla kniha o lidech napsaná chobotnicí, hlavní hrdinka se ujala tohoto nelehkého úkolu s grácií. Nasedá tedy na loď, aby vystoupila v přístavu, postavila dům, za který ji celý svět bude velebit, a vykoná ještě spoustu dobrého. Kniha je vtipná a nevtíravým způsobem přináší několik témat, která můžete s dětmi rozvinout (ochrana životního prostředí, fungování médií, pomoc druhým, atd.). I přesto, že autorku Magdalenu Rutovou známe především jako výtvarnici, text se čte lehce a nic mu nechybí ani nepřebývá. Ilustrace hýří barvami, nechybí jim vtip a jsou plné detailů. Příběh krásně dotváří a vybízejí k vyprávění a popisování.

Text: Magdalena Rutová
Ilustrace: Magdalena Rutová
Nakladatelství: Baobab
Rok vydání: 2023
Počet stran: 36
Ocenění: Zlatá stuha

Já, chobotnice

https://mravencichuva.cz/ja-chobotnice/

Buď připravena

Buď připravena je komiks Very Brosgolové, kterou můžete znát už z komiksu Anin duch. I tento komiks je autobiograficky laděný. Vera vypráví o tom, jaké to bylo vyrůstat bez otce v místě, kam se přistěhovala z Ruska spolu s maminkou a mladším bratrem, když jí bylo pět. Byla v prostředí, ve kterém ostatní děti pocházely z bohatších poměrů, její maminka navíc musela dodělávat školu, aby se lépe uchytila. Vera vymyslí, že pojede na letní tábor. Záhy se ukáže, že to tam pro ni není vůbec lehké. Problémy, které měla i mimo tábor, nikam nezmizely a objevily se na táboře znovu. Zároveň je komiks plný humoru. Jemných i jasných narážek. Mohla by to být atraktivní kniha pro všechny milovníky a milovnice komiksů Rainy Telgemeierové, ale i pro všechny nadšence komiksů o období na prahu dospívání.

Text: Vera Brosgolová
Ilustrace: Vera Brosgolová
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2022
Překlad: Lenka Bukovská
Počet stran: 192

Originální název: Finding Joy
Vyšlo v nakladatelství: John Murray

 Buď připravena

https://mravencichuva.cz/bud-pripravena/

 http://www.procteneleto.cz

https://www.kultura21.cz/cteni-pro-deti/25268-proctene-leto-pomuze-detem-uzit-si-leto-s-knihou-a-uchovat-si-sve-vzpominky-z-nej


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ms. Marvel: (Ne)normální

ms.marvel 200V říjnu spojily síly nakladatelství Paseka a Crew, aby vydaly cenami ověnčený komiksový titul Ms. Marvel: (Ne)normální od americké autorky G. Willow Wilsonové. Příběh o dospívání a hledání sebe sama v hávu přerodu z obyčejné holky do super...

Divadlo

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...