Král medvědů

Král medvědů

Tisk

Král medvědůKrál medvědů je příběhem pro všechny malé i velké milovníky divoké přírody, kteří se chtějí vydat na dobrodružnou pouť spolu s nezvyklou dvojicí z říše zvířat. Spolu s hlavními hrdiny zažijete spoustu neobvyklých radostných i smutných zážitků, které vás natolik vtáhnou do děje, že budete mít pocit, že jste tam spolu s nimi.

Poté, co malá medvědí holčička Lapka vlivem nešťastných události ztratí svou rodinu a zůstane sama, je donucena si vzpomenout, co vše ji maminka medvědice za tak krátkou dobu naučila. Při svém osamělém putovaní nezkrotnou, divokou přírodou narazí na nezvykle obrovského medvěda grizzlyho giganta. Tradičně je pro mládě setkání se samcem velice nebezpečné, jenže dobrosrdečná a důvěřivá Lapka nemá příliš na výběr.

Svižná, čtivá, za tři večery přečtená kniha. Všeho bylo tak akorát. Žádné zdlouhavé, příliš detailní popisy okolního prostředí, při kterých by se mladší čtenář mohl začít nudit. Nechybělo napětí, přiměřená akce, věrohodnost určitých zažitých situací, nádherná příroda, očekávaná i nečekaná přátelství a v neposlední řadě dojetí a ponaučení. Samotný obsah je rozdělen podle témat na čtyři části – „Jaro“, „Léto“, „Podzim“ a „O mnoho jar později“. Tyto jsou pak rozděleny ještě dále na jednotlivé kapitoly, které na sebe adekvátně navazují a udržují čtenáře v bdělé pozornosti. Vše dokreslují nádherné černobílé ilustrace. Jako velký přínos knihy shledávám reálné zajímavosti ze světa medvědů grizzlyů, které knize dodají další rozměr.

„Krále medvědů“ stejně jako i předešlou knihu rakouské spisovatelky Vanessy Walderové ( ...jak trefné příjmení) „Bílá vlčice“ s mou desetiletou dcerou velmi doporučujeme a těšíme se na případná další dobrodružství z pera této autorky.

Obsahem vás provede má desetiletá dcera Stazi:

„Knížka je o Lapce, která má bratra Trampa a maminku Lidu, která se o ně stará a učí je, co můžou jíst, a co nemůžou jíst, která zvířata jsou bezpečná, a kterých se nemusí bát. Říká jim, i že některá zvířata jsou pro malé medvědy grizzly nebezpečná. Jednou ale Lapčina matka s jejím bratrem zmizí v moři a Lapka neví, co má dělat. Jednou na pláži potká obrovského medvěda grizzlyho giganta, který si Lapky nevšímá, ale jak odchází z pláže, začne ho Lapka pronásledovat. Bude se od něj učit věci, jako od své matky. Tak se gigant bude o Lapku starat a bude vzpomínat na vlastní dětství, jak ho vychovávala jeho vlastní matka. Tak se spolu vydají na velkou pouť, kde ochutná různá masa a hlavně si najde nové kamarády, kteří ji naučí spoustu věcí, třeba klouzání v bahně. Knížka se dobře četla, byla pěkná a napínavá. Vždycky mě překvapí zajímavosti o zvířatech a například taky jestli je tento příběh pravdivý a jiné."

Král medvědů

Autor: Vanessa Walderová
Název: Král medvědů
Nakladatelství: Bambook/Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 208
Pro děti od: 9 let
Hodnocení: 90%

https://www.grada.cz/kral-medvedu-13580/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak to bylo v Kaddáfího Libyi?

Kaddafi 200Můžeme se dozvědět podrobně i z knihy Miroslava Belici Naši lidé v Kaddáfího Libyi. Její podtitul zní: Nejen o zbraních, semtexu a Lockerbie.

 

...

Divadlo

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznáměj...

Film

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...