Pročtené léto pomůže dětem užít si léto s knihou a uchovat si své vzpomínky z něj

Pročtené léto pomůže dětem užít si léto s knihou a uchovat si své vzpomínky z něj

Tisk

Cteni detiDěti, rodiče i knihovníci mohou i letos opět získat každý prázdninový týden řadu tipů na letní čtení a další aktivity k vybraným tématům. Nabídne jim je prázdninová akce Pročtené léto, kterou 2. července zahájí projekt Mravenčí chůva zaměřený na podporu dětského čtenářství. Akce Pročtené léto navazuje na úspěšný slovenský projekt Prečítané léto, který již osmým rokem pořádá slovenská organizace Krajina čitateľov. Projekt Mravenčí chůva ve spolupráci se slovenským partnerem letos připravil již třetí ročník české verze této akce.

V loňském roce se do Pročteného léta zapojilo více než 1500 dětí a rodičů z různých míst republiky. K Pročtenému létu se v části Pročtená místa mohou připojit i různé instituce. Vloni jich bylo několik desítek. Byly mezi nimi knihovny, knihkupectví, školky nebo dětské skupiny. „Letos bychom během Pročteného léta dětem i rodičům rády nabídly, aby se více zaměřili na pozorování okolí a vztahu k sobě samotnému. Hlavní tři témata, ke kterým se budou vztahovat tipy na knihy i prázdninové aktivity, tak zní: O velkém světě, O maličkostech a O tom, co nás spojuje,“ popisuje zaměření letošního Pročteného léta jedna ze spoluautorek projektu Mravenčí chůva Julie Dominika Zemanová.

Cteni deti

Vzpomínkovník zaznamená přečtené knihy i zážitky

Jak se zapojit do Pročteného léta Hlavním průvodcem bude rodičům i dětem, které se do akce zapojí, prázdninový deník nazvaný Vzpomínkovník. Ten si může každý po předchozí registraci stáhnout z webové stránky www.procteneleto.cz. Každý prázdninový týden díky němu získají tipy na kvalitní a osvědčené dětské knihy k aktuálnímu tématu. Na jejich čtení naváží různé aktivity, ve Vzpomínkovníku má každý prostor i pro kreslení a psaní vlastních letních zážitků. Všichni, kteří do svého Vzpomínkovníku zaznamenají své prázdninové vzpomínky, se poté mohou zapojit do soutěže o knižní ceny.

„Není třeba, aby účastníci Pročteného léta četli všechny knihy a plnili všechny úkoly. Každý může jet podle svého tempa. Vycházíme z toho, že léto a prázdniny mohou být dobrou příležitostí pro to, aby děti mohly číst v mnohem větší míře to, co si samy vyberou a co je může mnohem více bavit, než to, co leckdy mají za úkol přečíst během školního roku,“ vysvětluje Marie Podvalová, druhá z autorek projektu Mravenčí chůva. Tento ilustrovaný prázdninový deník vznikl ve spolupráci se slovenskou organizací Krajina čitateľov a Malý Pampúch. Ilustrace vytvořil Filip Horník, graficky upravila Zuzana Bártová. Finanční záštitu vydání prázdninového deníku zajistilo slovenské knihkupectví Martinus. Zapojí se i knihovny a další instituce Do Pročteného léta se stejně jako v předchozích letech mohou jako partneři zapojit i knihovny, školky, tábory, dětská centra a další veřejné instituce.

Vzpominkovnik-nahled01

Registrujte se na Pročtené místo

Stačí se na stránkách projektu zaregistrovat jako tzv. Pročtené místo. Na těchto místech se během celého léta budou objevovat stolky nebo vitríny s výběrem knih nebo konat veřejná čtení a čtenářské dílny k tématům Pročteného léta. Mravenčí chůva je dlouhodobý projekt podporující dětské čtenářství a společný čas rodičů a dětí nad inspirativními dětskými knihami. Na webové stránce www.mravencichuva.cz pravidelně zveřejňuje přehledy nově vyšlých knih, jejich recenze i rozhovory s autory.

Pořádá online kurzy o podpoře dětského čtenářství i k vybraným tématům. Zájemci o pravidelný přísun informací ze světa literatury pro děti se zároveň mohou stát členy Knižního klubu Mravenčí chůvy.

Vzpomínkovník Pročteného léta 2023

Témata Pročteného léta 2023:

1. O velkém světě • O hvězdách (vzdálenosti, naučné knihy, noční obloha, vesmír, ale také hvězdy jako úspěšní nebo významní lidé) • O cestování (dlouhé vzdálenosti, stěhování, nová místa a noví lidé / objevování starých míst) • O číslech (nekonečno, čísla a počítání, nekonečno pro starší, co je pro nás neznámé)

2. O maličkostech • O lupách (o životě pod lupou, o světě pod lupou, o broucích, o přírodě, o pohledu zblízka) • O kapkách (o vodě, o rose, o moři, o malých kapkách, o poslední kapce) • O nových přátelstvích (děti jezdí na tábory, poznávají nové kamarády)

3. O tom, co nás spojuje • O domově (jak si zařídit ideální místo na světě, co je domov) • O dobrém jídle (rodina u stolu, objevování nových chutí) • O kořenech (kořeny rostlin, ale i lidské vztahy, ekologie – o šepotu lesa, o tom, co říká les, o lesním houbovém internetu)

SOUHLAS Veronika-Peslerova proctene-leto-2022

Řekli o Pročteném létu:

„Miluju knihy, které dokáží ovlivnit realitu! Vyvolat nejen přemýšlení, ale činy. Pročtené léto toto umožňuje zažít dětem a zcela přirozeně knihy zahrnuje do každodenního života. Trhali jsme kytky z ulice jako holčička v červeném, postavili z krabice rodinný panelák, prozkoumali tajnou uličku v Praze, která je tak úzká, že provoz v ní musí řídit semafor! A hodně jsme si četli. I na sloupu od vrat. Tohle letní dobrodružství prostě musíte zažít!“ Hana Slabá, metodička Montessori pedagogiky, Montessori školy Andílek.

‚‚Děkuji moc za Pročtené léto, bylo to skvělé. Získali jsme plno tipů na knihy i na aktivity. Teď nás čeká pročtený školní rok, díky tipům na knížky, které jsme nestihly přečíst přes prázdniny.“ Petra Holišová, maminka, logopedka a učitelka v MŠ. 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kdo a jací jsou Streampunkeři?

streampunkeri 200Nakladatelství HOST přináší na náš trh spoustu kvalitní četby, a to od Larse Keplera přes české spisovatele až třeba po Backmana. Kromě toho však vydávají také velmi zajímavou populárně-naučnou literaturu, která rozhodně stojí za zmín...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Nakupujte u odborníků, chcete-li spolehlivě odejít ze života

obchod pro sebevrahyZejména animovanému filmu se daří v groteskní poloze šířit mnohdy šokující morbidity, které by v hraném filmu sotva prošly - a francouzští tvůrci se tímto směrem rádi vydávají. Už od pradávné (a stále roztomile strašid...