Vydejte se s Matyldou za drakem do středu země

Vydejte se s Matyldou za drakem do středu země

Tisk

ajdarMatyldina země je jedna z nejkrásnějších na světě. Jednoho dne ale přijde zemětřesení a nic není jako dřív. Až na Matyldu. Král ji proto pověří nebezpečným úkolem: má se vydat do nitra země za drakem Ajdarem, který zemětřesení způsobil, a zjistit co ho rozzlobilo. Statečná holčička putuje do podzemí a podaří se jí vyřešit nejen starosti draka Ajdara, ale i spousty dalších, zvláštních bytostí.

Na knížce mě na první pohled zaujal velmi výrazný a zajímavý vizuál, na kterém je jasně patrný původ autorky. Marjane Satrapi je v Íránu narozená francouzská komiksová kreslířka, ilustrátorka, režisérka animovaných filmů a autorka dětských knih. Svůj styl si kniha drží i uvnitř a řekla bych, že jsou ilustrace minimálně stejně důležité jako příběh, ne-li více. Ilustrace jsou barevné, výrazné a kniha je jich plná.

Text je úsporný, přečetli jsme knihu na jedno posezení. To však vůbec není na škodu. V kombinaci s povedenými ilustracemi, bláznivými postavami a dějem plným fantazie je to docela akční zážitek. Řekla bych, že text spíše různé možnosti načíná.

Nevolila bych jako četbu ke spaní, protože vybízí k mnoha hrám, otázkám a může být obrovským zdrojem další inspirace. V tom je potenciál této knihy ojedinělý a vůbec bych se ho nebála použít jako inspiraci k řízeným činnostem ve školce, nebo divadlo, či školní besídku.

Knížka přímo vybízí ke kreativnímu přístupu čtení. Na každé stránce jsem nechala dcerku nejdřív vyjmenovat, co na obrázcích vidí, co naopak chybí, jaké by navrhovala řešení, co je tam za barvy, zvířata a společně jsme pátraly po důvodech a vyvození. Ihned poté šla dcera hledat draka po domě a napojila vlastními hrami. Velmi snadno by se dalo navázat land artem, výtvarkou a dalšími aktivitami.

Je zkrátka vidět, že autorka zná dětský svět, umí ho šmrncnout kapičkou mytologie a hlavně nenutí. Jen nabízí spoustu malinkých legrácek, pobídek, námětů a cestiček, kterými se můžete vydat, když se chvíli necháte vést dětskou fantazií a zvědavosti.

Shrnuto a podtrženo, mě se to prostě líbilo. Od čeho jiného dětské knížky jsou, než jako zdroj radosti a možnost odletět na vzdálenou planetu jménem pohádkov. Pokud hledáte knihu, se kterou chcete více pracovat a rádi si zpestříte společný čas s dětmi, Ajdar vám k tomu poskytne spoustu prostoru.

Recenzentka Ludmila Bakonyi Selingerová alias Pohádková Lída je předškolní pedagog, maminka a autorka knížek pro děti.

ajdar

Název: Ajdar
Autor: Marjane Satrapi
Ilustrace: Marjane Satrapi
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2024
Počet stran: 32
Hodnocení: 95%

https://obchod.portal.cz/detska-literatura/ajdar/#bibliograficke-udaje


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Válka růží 1 – Bouře

valka ruzi 200V březnu vydalo nakladatelství Plus historický román Conna Igguldena Válka růží 1 s podtitulem Bouře. Podíváme se do pohnuté historie nejen britského ostrova a necháme se strhnout jak postavami, tak barvitým líčením dějin.

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...