Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

Tisk

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopytech do té doby skálopevné důkazy a svědectví, které předkládá obžaloba. Poté mají soudce a porotu na lopatě, sami se však možná budou smažit v pekle.

 

Ve filmu Ďáblův advokát stoupá hvězda právníka Kevina Lomaxe (Keanu Reeves) strmě vzhůru – drží rekord v počtu vyhraných soudních případů a dostává nabídku, kterou nelze odmítnout. Stojí o něj špičková newyorská firma Milton Chadwick Watters, jejíž klienti rozhodně nejsou žádní svatouškové a potřebují opravdu dobrého, ba vynikajícího advokáta, který mistrně ovládá psychologii, je vždy perfektně připraven a klientům vidí až do duše. Proto se stává, že občas jasně rozpozná lež a odhalí skutečnou podstatu věci, najednou ví, že jeho mandant je skutečně vinen. Ačkoliv má někdy pekelné výčitky svědomí, vždy ho ego a ješitnost vybičují k tak strhující závěrečné řeči, že vyhrává i případy zdánlivě beznadějné.

Jeho šéf John Milton (Al Pacino) mu vytváří co nejlepší podmínky pro práci i soukromý život, ale zároveň si pohrává s jeho osudem, neustále jej sleduje a obratnými manipulacemi ovlivňuje i životy lidí ve firmě a v jejich rodinách. Neštítí se ničeho, jakmile se mu někdo znelíbí, rozehraje ďábelskou symfonii, v níž nepohodlní zažívají smrtelná muka a nakonec propadnou peklu. Upsali se totiž ďáblu, který je v Al Pacinově podání velmi uvěřitelný – jeho mafiánské vzezření, divoké a smyslné výrazy ve tváři, dramatická gesta a šíleny smích  děsí a zároveň přitahují.

dabluv advokat al pacino

Naproti tomu Keanu Reeves v roli uhlazeného, seriózního a ambiciózního právníka s poněkud bezvýraznou tváří, ale očima, které dokáží vyjádřit veškeré emoce, ztělesňuje hrdinu balancujícího na tenkém laně nad ohnivou propastí. Důležitou úlohu v celém filmu hraje i Kevinova krásná manželka (Charlize Theron) – je jakýmsi svědomím, její postava se vyvíjí a k závěru značně proměňuje.

dabluv advokat theron

Ďáblův advokát diváka usadí na soudní lavici a nechá jej přemítat o tom, kam až on sám by byl schopen zajít, zda-li by oželel společenské postavení a přijal sem-tam nějakou tu čestnou prohru, nebo se nechá omámit leskem peněz a podlehne ješitnosti. Můžete přece tvrdit, že děláte jen svou práci. Ješitnost – toť rajská hudba pro ucho pekelníkovo! Je to jeho nejoblíbenější hřích. Svou závěrečnou a dechberoucí řeč pronese ve finále filmu i sám satan. Obsahuje, mimo jiné, i tuto větu: „Svobodná vůle je jako motýlí křídla. Dotkneš se jich a už nevzlétnou.“

dabluv advokat theron reeves

Ve snímku jsou zajímavě výtvarně pojaté zejména interiéry Miltonovy pracovny a chodby k ní vedoucí, evokující svou velikostí, strohostí a výzdobou skutečně jakési inferno. Zejména plastická a neustále se proměňující stěna za Miltonovým pracovním stolem odráží momentální nálady a podněcuje přestavivost a emoce. Stejně strhující je i hudba Jamese Newtona Howarda. Má-li nám předat Ďáblův advokát nějaké poselství, potom přijměme alespoň to základní – není radno, ani pod rouškou ušlechtilosti, zaprodat se ďáblu.

dabluv advokat

Ďáblův advokát ( The Devil's Advocate)
Žánr: drama/ Thriller
Původ: USA/Německo
Scénář: Andrew Neiderman, Tony Gilroy, Jonathan Lemkin
Režie: Taylor Hackford
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron, Connie Nielsen, Jeffrey Jones a další
Délka filmu: 144 minut
Jazykové verze DVD: česká nebo anglická s možností výběru jak anglických, tak českých titulků.
Distributor v ČR: Magic Box, a.s.
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: FanPop


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rosemary má děťátko – hororová klasika, která nezklame
ImageKam až sahá láska matky k dítěti? Je pro něj schopna obětovat i svůj život? Klasika mezi filmovými horory s příznačným názvem Rosemary má děťátko vychází začátkem února na DVD.

...

Literatura

Slavné internetové vtípky v knižní podobě, to je TMBOOK

tmbk 200Reagovat na dění v naší zemi kolážemi nebo memy, to už začíná být v podstatě folklor dnešní doby. A že nás především politická reprezentace zásobuje novým materiálem, o tom snad už nikdo nepochybuje.

...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Režisér a scenárista Jiří Mádl právě dotočil svůj dosud největší film Vlny

vlny2 (2)Napínavé dobové drama z konce šedesátých let natáčel Jiří Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Českos...