Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Tisk

kavalir perexAž do neděle 30. srpna máte spolu dětmi jedinečnou příležitost přenést se do 16. století a navštívit státní zámek Telč v rámci unikátních prohlídek určených přímo nejmenším návštěvníkům. Kostýmované prohlídky, nazvané Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra, probíhají během prázdnin čtyřikrát denně v úterý, pátek, sobotu a v neděli.

 


Hned po vstupu na nádvoří se stanete členy družiny hraběte Gonzaga z italské Mantovy, který přijel na telčský zámek za panem Zachariášem z Hradce (1526-1589). Můžete se stát pokladníkem, krejčím, zahradníkem nebo přímo panem hrabětem. Hosty po zámku provádí pan Zachariáš osobně za doprovodu své krásné manželky Kateřiny z Valdštejna, která si do svého fraucimoru vybere nové dvorní dámy.

kavalir

Hostitel návštěvníkům vypráví o historii zámku, o své rodině a erbovním znamení pánů z Hradce. Děti během prohlídky plní různé úkoly a za bystrost a snahu dostávají odměnu. V chodbě s loveckými trofejemi mají například uhodnout, kterému zvířeti patří vystavená kůže nebo čím z ulovených trofejí by si pan Zachariáš mohl ozdobit klobouk. V rytířském sále se hosté stanou svědky hodiny šermu Zachariášova syna Menharta a mistr šermíř je naučí, jak správně držet kord či jak zaujmout šermířský postoj. Nechybí ani zkouška postřehu.

kavalir1

Mezi panem Zachariášem a jeho chotí Kateřinou probíhá manželské škorpení ohledně zanedbávání ze strany manžela nebo darování šperkovnice bez šperků. Během prohlídky dojde i ke krádeži a souboji s drzými zloději. V tanečním sále se návštěvníkům za doprovodu dobové hudby dostane výuky tance, aby se stali dokonalými kavalíry a byli připraveni na večerní hostinu. Pan Zachariáš také dětem povypráví o bílé paní Perchtě, která se na zámku zjevuje.

kavalir3

Na závěr pan Zachariáš prozradí, co ho a jeho rodinu v dalších letech čeká, a poprosí návštěvníky o vzpomínku. Prohlídka je interaktivní a velmi záleží na tom, jak se hosté vžijí do svých nových rolí a jak zareagují otázky pana Zachariáše. Pokud odhodíte zábrany a naplno se vtělíte do renesančního dvořana, čeká vás nezapomenutelný zážitek. Zapomeňte na nudné prohlídky se suchopárným výkladem, v Telči se na vaši návštěvu těší vtipný a šarmantní pan Zachariáš z Hradce.

kavalir2

Během Hradozámecké noci v sobotu 29. srpna proběhnou dětské prohlídky navíc i v 17 a 18 hodin.

Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra (kostýmované prohlídky pro děti)
Místo: Státní zámek Telč
Datum: červenec- srpen 2015, úterý, pátek, sobota, neděle (11, 14 hod, 15 hod, 16 hod)
Zdroj foto:  www.zamek-telc.eu
www.facebook.com/zitaliedotelce

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nejkrásnější knihy roku

svet knihy nejkrasnejsi knihaSoutěž Nejkrásnější české knihy roku 2011 proběhla už v květnu 2012, těsně před zahájením veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Praze - Holešovicích, přesto si můžeme znovu upřesnit, které knihy...

Divadlo

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout h...

Film

Mezinárodně oceňovaná loutková pohádka Malý Pán se dočká pokračování. V kinech se objeví v prosinci

maly pan 200Oblíbený loutkový film na motivy úspěšné knihy Velká cesta Malého Pána od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha se v letošním roce dočká pokračování. První díl sklízel ocenění na českých i zahraničních festivalech. Snímek o dalších dobrodružstvích Malého...