Hradozámecká noc - Návštěvnická sezona na českých památkách vrcholí

Hradozámecká noc - Návštěvnická sezona na českých památkách vrcholí

Tisk

Noc 200Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos hlásí rekordní návštěvnost. Ta s velkou pravděpodobností ještě naroste díky Hradozámecké noci s nočními prohlídkami na celkem 80 historických objektech nejen ve správě NPÚ.

V sobotu 29. 8. 2015 propukne již šestý ročník Hradozámecké noci. Ve večerních a nočních hodinách otevřou své brány návštěvníkům s netradičním programem a výjimečnou atmosférou státní i nestátní hrady, zámky a další památky.

Hlavní program bude letos zahájen na státním zámku Kratochvíle. V letošním roce správa zámku Kratochvíle připraví pro návštěvníky již pátou hradozámeckou noc, při které budou moci zámek objevit a zažít v netradiční hodinu s několika překvapeními. Program bude zahájen živou hudbou na dobové nástroje. V rámci večera budou zpřístupněny interiéry zámku osvětlené svíčkami. Zámecká zahrada bude slavnostně nasvícena živými ohni a svíčkami; v jejích koutech budou připravena pro návštěvníky zastavení v podobě živé renesanční hudby. Hradozámecká noc bude ukončena historickým ohňostrojem.

Noc1

Hradozámecká noc v pražské Valdštejnské zahradě nabídne vystoupení Skupiny historického šermu SINISTER a koncert souboru MUSICA BOHEMICA Praha.

Barokní večer proběhne v rámci Hradozámecké noci na hradě v Českém Šternberku. Hraběnka Anna Marie Amabilie ze Sternberga provede návštěvníky barokními interiéry. Atmosféru doplní na hradním nádvoří barokní koncert.

Na zámku v Březnici zažijí návštěvníci při nočních prohlídkách atmosféru hororového příběhu o Frankensteinovi v podání skupiny historického šermu.

Karneval s hranými prohlídkami pod názvem Casanova se baví připravuje zámek Duchcov. Událost sezóny na zámku Duchcov se uskuteční pod názvem Casanova v říši přízraků u příležitosti Hradozámecké noci v sobotu 30. srpna 2014. Svůdník a dobrodruh Giacomo Casanova uvede návštěvníky duchcovského zámku do říše svých přízraků. Valdštejnský sál navíc roztančí duchové a nadpřirozené bytosti z oživlé minulosti. V rámci akce budou vůbec poprvé zpřístupněna i zámecká sklepení pod biliárovým křídlem zámku. Hudebně-taneční program na hlavním sále pořádá správa zámku Duchcov ve spolupráci s Kulturním centrem Duchcov, sólisty Severočeského divadla a Divadlem V Pytli.

Noc2

Tajemná sklepení lze objevovat na frýdlantském zámku a na Grabštejně se zájemci seznámí s nejvýznamnějšími přestavbami hradu a s ochutnávkou renesančních specialit.

Táborové ohně a fireshow s nasvícením hradu si zájemci užijí na Házmburku.

Kostýmované prohlídky na téma Zavedení elektřiny ve 20. letech 20. století připravují na zámku Hrubý Rohozec. Hrané prohlídky návštěvníky zavedou na začátek 20. století, kdy se do zámku zaváděla elektřina.

Noc3

Na hradě Landštejn bude v rámci Hradozámecké noci pro návštěvníky nachystán rytířský turnaj.

Řadu dalších nevšedních programů slibují i další památky; například hrady a zámky Náměšť nad Oslavou, Ploskovice, Slatiňany, Rabí nebo Švihov.     

www.npu.cz                                                                                                              
              


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K současné kariéře Dagmar Peckové patří operní i činoherní divadlo, hudební projekty a samozřejmě festival Zlatá Pecka

dagmar peckova200Vždycky tvrdě pracovala, což se projevilo už na začátku její kariéry, kdy proměnila své šance za mnohaletou mezinárodní kariéru. Talent, intelekt, ale také dřina a pokora, to už jaksi patří k pěvkyni Dagmar Peckové léta. A i když má...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

povolene ztraty 200V červenci vyšla u nakladatelství Alpress další kniha Nory Robertsové, jedné z nejznámějších autorek knih pro ženy, s názvem Povolené ztráty. Nejde ryze o červenou knihovnu, ale o mix detektivky a záhady - a že to napsala oprav...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Future gate festival scifi filmů letos proběhl ve znamení něžného pohlaví

futuregatefest perexMilovníci scifi filmů si i letos přišli na své. V pražském kině Lucerna probíhal festival scifi filmů z let minulých i ze současnosti. Tématem letošního ročníku byly ženy ve scifi.

...