Michal Vaněček odpočívá tak, že píše

Michal Vaněček odpočívá tak, že píše

Tisk

200 rozhovor1Letošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobíjejí energii a síly střádají na podzimní a zimní tvorbu? Zeptali jsme se Michala Vaněčka…




Pane Vaněčku, jaké je Vaše letošní horké léto? Píšete nebo odpočíváte?

To je trochu záludná otázka, protože já dost často odpočívám tím, že píšu. Protože jsem spolumajitel a ředitel IT firmy T-SOFT a šéf její nadace, tak si mimo jiné odpočívám právě psaním.

To je krásné a umíte odpočívat i jinak? Jaký je Váš osvědčený recept na odpočinek?

No jéje, já jsem vlastně strašně línej člověk. A rád lenoším. Ale jinak si asi v rámci odpočinku kompenzuju jednu činnost jinou aktivitou. Asi jako psal kdysi Jan Werich, že když se pije střídavě pivo a portské, tak je pivo aperitivem před portským a portské aperitivem k pivu. Mimochodem, to fakt je dobrá kombinace! Ale teď třeba natírám na chalupě kůlnu, zítra si zas budu třeba něco číst, rád to střídám. Ale když si chci opravdu vyčistit hlavu, tak je nejlepší se projet na motorce. U toho totiž opravdu nemůžete myslet na nic jiného než na tu jízdu, jinak se zabijete.

1rozhovor

Nedávno jsem se těšila z Vašich povídek v knize Jak jsem vezl kůrovce, v nichž se inspirujete příhodami ze svého okolí. Nezlobí se Vaši blízcí, že „zveřejňujete“ společné zážitky, vzpomínky, trapasy?

Oni mi někdy trochu vyčítají, že mají pocit, že jsou v těch příhodách „za blbce“ a já jim to usilovně vyvracím. Ale myslím, že jsou nakonec rádi, že jsou tímto způsobem zvěčněni.
Ale je pravda, že mému kolegovi z firmy, Jardovi Pejčochovi, který se stal ústřední postavou několika povídek, se už párkrát stalo, že mu někdo řekl „vás znám z knížky“. Ale vždycky v dobrém.

Nikdy by mne nenapadlo, že mne zrovna kůrovci tolik rozveselí. Jaký je Váš vztah k podobné „žouželi“?

Myslíte jako od té doby, kdy mi ti brouci lezli všude v autě? Zkuste hádat, ta povídka je beze zbytku pravdivá!
Ale ne, „žoužel“ mi nevadí, pokud to nejsou vosy. Vosy mne přímo… nemám je rád.

To jsme na tom stejně :-). Léto si někteří z nás nedokáží představit bez knížky – co rád čtete, když nepíšete? Zbývá Vám na čtení vůbec čas?

Já jsem si teď na dovolenou vzal Mrakodrapy od Marky Míkové. Úžasná knížka popisující New York očima malé holčičky. A k tomu mám dlouhodobě rozečtenou knížku „Gődel, Escher, Bach“ s podtitulem „Existenciální gordická balada – metaforická fuga o mysli a strojích v duchu Lewise Carrolla“. Ta kniha je šíleně tlustá a je jakýmsi poměrně heroickým pokusem objasnit podstatu vědomí a inteligence, zkrátka pojmu „já“. Skoro bych ji označil za jakousi bibli současného vědění.

1rozhovor1

Doporučíte našim čtenářům dobrou knihu pro letní dny?

Tak já se přiznám, že když je fakt vedro a chce se mi lenošit, tak si čtu staré Čtyřlístky. Ale ty, co ještě psala paní Štíplová, ty její hlášky miluju od dětství! Dneska ti, co to píšou, už neumějí vymyslet dobrej fór.
Jinak vřele doporučuji ty dvě, které jsem zmiňoval výše.
Ale když už jsem zabrousil do těch dětských knížek, víte, že je ohromně zajímavé se po letech vrátit k Foglarovým knížkám, speciálně k Záhadě hlavolamu a k Stínadla se bouří. Teprve před pár lety mi došlo, jak tam Foglar na volbě Velkého Vonta krásně popsal systém parlamentní demokracie, předvolebního boje. Jak spolu soupeřily tiskoviny Tam-Tam a Sběrač, jak Mažňák kupoval míče ulicím, aby ho volily… moc zajímavé! To už si dneska skoro nikdo neumí představit :-)

Ano, v letošních zimních měsících před volbou prezidenta jsem si připadala jako ve Stínadlech – takže s Vámi naprosto souhlasím a přidávám se k doporučení: přečtěte si, lidi, Foglara, ať víte, co nás čeká (volby už se zase blíží :-)). A ještě poslední otázka: Co chystáte pro nás, knihomily, k dlouhým zimním večerům?

Pokud myslíte letošní dlouhé zimní večery, tak asi to budou Dračí pohádky, které vyjdou v září v nakladatelství Fragment, a to jak knižně, tak na CD. Na dalších pohádkách se pracuje. Jako nadační projekt teď máme natočené jedny pohádky panem Jiřím Lábusem. A bylo to tak úžasné, že chceme na podzim ještě natočit jedny. A postupně sbírám inspiraci a materiál na další povídky.

Děkuji za odpovědi a těším se na další příhody z Vašeho života

Foto: archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspiraci nacházím všude kolem mě, říká zpěvák a textař Vlady Gryc

Gryc foto perexLoni mu vyšlo nejen debutové album Já svý sny mám, ale povedla se mu i letní hitovka Te Quiero, která zaznamenala sérii úspěchů v rozhlasové hitparádě Česká dvanáctka. To jsou poměrně nedávné umělecké úspěchy zpívajícího textaře Vladyh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Knihovna je chrám ducha a měla by vzbuzovat respekt

engler200Není od věci zajít si jednou za čas dopřát něco dobrého. Byla prosluněná zářijová sobota, když jsem se v jedné báječné cukrárně sešla s paní Květoslavou Englerovou. Nad výbornou kávou jsme si povídaly nejen o tom, co všechno musí zvládnout knihovní...


Literatura

Proč nikdy nestíhám

Nestiham 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo populárně naučnou knihu s názvem Proč nikdy nestíhám:  Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromím. Není pochyb o tom, že jde o téma, které se v dnešní době dotýká téměř každého z nás. Přesto si nemyslím, že by ...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

Příliš tenká hranice mezi padoušstvím a hrdinstvím

zadusni obet perexZuří první světová válka. Rakouské impérium se pomalu, ale jistě blíží k svému konci. Komisař Mondl přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka, kterou místní četníci považují za...