Léčící okurkový salát na žaludek a imunitu

Léčící okurkový salát na žaludek a imunitu

Tisk

Okurkovy salat perexMěli jste takovou chuť a hlad, že jste s jídlem neuměli přestat? Nebo naopak, vůbec nemáte chuť k jídlu a sotva do sebe dostanete pár lžiček? Obě komplikace mají stejné a spolehlivé vyzkoušené a prověřené řešení, okurku. Zabírá na zkažený žaludek při přílišném příjmu jídla, i když chybí chuť. V prvním případě žaludek a trávení odlehčí, ve druhém posílí. Ještě váháte? Tak snad toto vás přesvědčí. Okurkový salát s dýňovým olejem je lék. Pokud nemáte dýňový olej, nic to. Zabere také běžná citrónová šťáva, stačí přidat podle chuti.

 

+ Okurka je na vaší straně proti volným radikálům, je účinný antioxidant. Má v sobě spoustu vody a téměř žádné kalorie. Uklidí organismus, pomáhá optimalizovat hmotnost. Zabrání zácpě, čistí střeva, posílí srdce, oči.

+ A dýňový olej? Pročistí vás od toxinů také. Pomůže zdraví žaludku, žlučníku, kloubů. Je výživný, ale nezatíží.

+ Okurka a dýňový olej si rozumí v organismu i na talíři.

+ Zahanbit se nedá ani zcela obyčejná účinkem a pomocí však přímo neobyčejná citrónová šťáva. Chuť má kyselou, v organismu působí zásaditě. Co to znamená? Zabírá proti překyselení. Neutralizuje příliš mnoho kyseliny solné v žaludku. Tím zabírá při pálení žáhy. Výkonný antioxidant posílí imunitu. Je prevence proti chřipce, nachlazení. Rovněž antiseptikum s protizánětlivým účinkem dezinfikuje střeva. Rovněž ránu, když se říznete při přípravě jídla v kuchyni. Pozor, kyselina citrónová je - kyselina. V ráně pálí. Pokud vydržíte, odmění se pomocí. Vydržet!

Okurkovy salat 1

Léčící okurkový salát s dýňovým olejem

okurka, sůl - pokud potřebujete, já vydržím bez ní, dýňový olej nebo citrónová šťáva podle chuti

+ Okurku jsem oloupala. Neloupaná (pozor, aby nebyla chemicky ošetřena) je zdravější. Pod slupkou je mnoho vitamínů. Ale - na zkažený žaludek je lepší oloupaná, snáze stravitelná. V tomto případě je dobře žaludek šetřit. A prospěšné látky jsou v celé okurce.
+ Na tenké plátky nastrouhala na struhadle. Čím tenčí, respektive menší kousky (pokud krájíte nožem), tím lépe stravitelné.
+ Tenoučké plátky pustí vodu i bez soli. Mně v čerstvém salátu nechybí. Pokud vám ano, osolte.
+ Vmíchala dýňový olej. Tím nešetřím. Vyzkoušíte? Šance, že neuděláte chutnou léčící rychlovku jen jednou, je, alespoň podle mě, vysoká. Olej lze nahradit čerstvou citrónovou šťávou.

Okurkovy salat 2

Fotografie, text, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka

Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Stehlíková: „Chtěla jsem být jako ta dáma!“

MStehlikova 200Média se většinou zajímají o známé a slavné umělce či celebrity. Málokdy se najde prostor pro ty, kteří jsou teprve na začátku cesty. I to byl důvod, proč jsme požádali o rozhovor Michaelu Stehlíkovou, violoncellistku, kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pětiminutová terapie

petiminutova terapie200V květnu vydalo nakladatelství Pragma praktickou příručku Pětiminutová terapie, která nese podtitul Návody pro každodenní radost a psychickou pohodu. A název mluví opravdu za vše!

 

...

Literatura

Rozfoukejte mozkovou mlhu a žijte kvalitnější život!

Mozkovamlha perexTakzvaná mozková mlha představuje problém, který vám může dost zkomplikovat život. Zahalí vaše myšlení do mraku, zablokuje kreativitu a motivaci, a dokonce vám dokáže vzít i chuť do života. Navodí vám pocit, že jste se zasekli, slova z vá...

Divadlo

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.

...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...