Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Tisk

Petice kucharova 200V českých kinech je nyní film Silvie Dymákové, Šmejdi, který poukazuje na nekalé praktiky při předváděcích akcí. U této příležitosti vznikla ve spojení tvůrců filmu, sdružení dTest a deníku Blesk Petice proti Šmejdům, o které jsme se bavili s vedoucí oddělení komunikace a tiskovou mluvčí vydavatelství Ringier Axel Springer CZ Kateřinou Kuchařovou.

 


Můžete nám na úvod stručně popsat Petici proti Šmejdům?

„Petici proti šmejdům a za zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji“ spustil deník Blesk a občanské sdružení dTest v letošním dubnu. Hlavním cílem Petice je intenzivní tlak na české státní orgány, které by měly upravit legislativu tak, aby nechvalně známé předváděcí akce nadále nebyly živnou půdou teroru na seniorech. Petiční archy jsou k dispozici ke stažení na www.peticeprotismejdum.cz a v tištěné podobě také na řadě míst po celé ČR (např. sídlo vydavatelství Ringier Axel Springer CZ v Praze-Holešovicích /Komunardů 42/, pobočky České pošty, regionální kinosály aj. Zároveň investigativní tým Blesku soustavně medializuje jednotlivé kauzy související s předváděcími akcemi a odhaluje jejich aktéry.

Na petici spolupracuje Blesk, dtest, režisérka Silvie Dymáková a producentka Hana Třeštíková. Kdy jste přišli na myšlenku petice? Už při přípravách filmu?

Idea petice vznikala postupně v rámci příprav uvedení filmu Silvie Dymákové „Šmejdi“ do kin.

Petice kucharova dymakova

Myslíte si, že tato petice má sílu něco změnit? Věříte v takovou moc jednoho “papíru”? Je podle Vás vůbec nějaká cesta, jak s takovými podvodnými firmami a společnostmi bojovat?

Stojí za námi značná část české veřejnosti a máme velice silnou podporu mezi vrcholovými politiky, na půdě parlamentu, i u politiků v regionech a na lokální úrovni. To je síla, kterou už nelze dost dobře ignorovat. Naším cílem je vyvolat intenzivní veřejnou diskuzi a iniciovat změnu legislativy.

Kolik má nyní podpisů a kdo se slavných osobností je už podepsán?

Podpisů je už přes 12 tisíc, z osobností, které se k petici přidaly, můžeme jmenovat Ivu Janžurovou, Michala Davida, Báru Basikovou, Agátu Prachařovou, Pavla Zedníčka, Zdeňka Trošku a mnoho dalších zpěváků, zpěvaček, herců i hereček. Číslo roste každým dnem.

Petice kucharova troska

Na stránkách Blesku se množí zprávy s příběhy, které vám posílají sami ošizení lidé. Je mezi nimi nějaká kuriozita nebo extrém?

Extrémní jsou především metody a techniky, jakými organizátoři předváděcích akcí manipulují seniory. Máme příběh seniora, kterým prodejce na zájezdu do Salzburgu hodil o zeď a tím mu způsobil četné pohmožděniny ramena, hlavy a žeber. Jeho stav si vyžádal okamžitý zásah lékaře ve Švýcarsku a několikaměsíční rehabilitaci v Česku.

Nechodí vám nějaké výhružné dopisy právě od inkriminovaných společností? Kvůli tomu, že o nich píšete?

Deníku Blesk nikoliv, nicméně režisérka filmu Silvie Dymáková si jich vyslechla celou řadu, mj. např. to, že bude rybičkám na dně Labe chutnat a že být jí, tak se bojí chodit i pro rohlíky do večerky.

Petice kucharova
Nesnažili jste se zjistit, zda se podobné věci dějí i v zahraničí? Proč si myslíte, že jsou tak rozšířené právě v naší republice? Máme tolik důvěřivých lidí nebo jen nečinnou vládu?

Podle našich zjištění například v Německu nebyla úprava zákona vůbec nutná. Silný tlak médií a spotřebitelských časopisů učil mnoho let seniory, jak se chovat a kam volat v případě, že jsou svědky takovýchto manipulací a nátlaků. Dlouholetým působením médií se místní organizátoři předváděcích akcí jednoduše "otrávili" a hledají šance víc na východ. Aktuálně máme zprávy, že boom předváděcích akcí začíná na Slovensku a organizátory jsou právě firmy z Česka.

Chybu vidíme v právním rámci České republiky, který podobným praktikám nahrává. To je potřeba změnit. Důležitá je ale samozřejmě také osvěta mezi seniory – zde bych proto chtěla poděkovat distribuční společnosti Aerofilms a jmenovitě Janu Noháčovi, díky jehož snažení je film „Šmejdi“ ve všech českých kinech pro seniory nad 65 let přístupný zdarma. A obrovská poklona patří samozřejmě režisérce Silvii Dymákové, bez které by snímek vůbec nevznikl.

Máte vy sama ve své rodině či okruhu známých někoho, kdo se nechal napálit na předváděčce?

Ano, mám, stejně jako asi většina rodin v Česku.

Chtěla byste ještě něco dodat? Popřípadě vyřídit našim čtenářům?

Čtenářům bychom rádi vzkázali jedno – nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů. Podepsat petiční arch Petice proti šmejdům můžete například na každé pobočce České pošty.

Petice kucharova 3

Zdroj foto: Blesk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Miloslava Erika Veselá: „Ten, kdo pro mě točí sny, je docela profík.“

erika 200Jako dítě chtěla být literární nebo výtvarný kritik, spisovatel, psychoanalytik nebo diplomat. Kritika jí rodiče zakázali s tím, že se má živit slušně. Neposlechla a v současnosti pracuje jako zahraničně-politický analytik. V lednu vychází její fan...


Literatura

Může obyčejná dívka s netypickou zálibou pomoct českému odboji?

bezkyne perexKonec 30. let 20. století. Poslední měsíce svobodné Československé republiky. Růžena, studentka francouzštiny, si však s politikou hlavu nedělá. Když Hitler rozbije Československo a jeho armáda vkročí do Prahy, připojí se Růžena k odboji. J...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Začíná nová filmová přehlídka

3 kino 200V říjnu se obrazně řečeno roztrhnul pytel s nejrůznějšími filmovými přehlídkami pořádanými v Praze. Skončila přehlídka věnovaná střední Evropě, seznamující s (některými) novými filmy z Česka, Slovenska, Maďarska  a Polska, přičemž ...