V bílém plášti s úsměvem i s nostalgií

V bílém plášti s úsměvem i s nostalgií

Tisk

bily plastMáte v oblibě příběhy z lékařského prostředí? Ať už jsou to romány nebo povídky, případně filmy a televizní seriály - často nás fascinují a zajímají, protože se mohou stát každému z nás. A co si budeme povídat - zdraví máme každý jen jedno. Velice kvalitní sbírka povídek z lékařského prostředí na vás čeká také v knížce s názvem V bílém plášti.

 

V bílém plášti je sbírka povídek českých autorů - Petry Dvořákové, Marka Epsteina, Ireny Hejdové, Aleny Mornštajnové, Petry Soukupové a Markéty Hejkalové. Příběhy, které by se mohly stát každému z nás, jsou zasazeny do lékařského prostředí. Tato krásná a velice kvalitní mozaika je opravdovým pohlazením po duši. Dojmou vás, rozesmějí, najdete se v nich - budete si říkat, že tohle jste vlastně také prožili.

Knížka menšího formátu akorát do kapsy - pro čtení na cesty, anebo lépe - do čekáren ordinací než přijdete na řadu. Povídek je celkem šest a každá má něco do sebe. Setkáte se s nemocemi, s diagnózami, s příchodem stáří a bezmoci, s pohledem zdravotní sestry nebo lékařky, uslyšíte zvuk vrtačky a prožijete si naplno pocity hlavních postav.

Povídky napsali současní čeští autoři, kteří dozajista patří mezi ty nejlepší.

O autorech:

Petra Dvořáková (nar. 1977) je spisovatelka a scenáristka. Napsala několik knih pro dospělé i dětské čtenáře (Julie mezi slovy, Flouk a Líla, Proměněné sny, Sítě), za které získala různé literární ceny (Magnesia litera, Zlatá stuha). Pro Českou televizi připravuje scénáře k pořadům pro děti a mládež, například k Planetě Yó. Pro Český rozhlas napsala rozhlasové cykly Hajaja. Florbal miluje, občas ho sama hraje a ve volném čase chodí fandit svým dvěma synům, kteří jsou registrovanými hráči.

Marek Epstein je český scenárista, spisovatel, dramaturg, příležitostný herec a režisér. Napsal mnoho scénářů k televizním i klasickým filmům. V letech 2003 a 2004 získal hlavní cenu Sazky v rámci Českého lva za nerealizované scénáře. V roce 2007 debutoval jako spisovatel s novelou Ohybač křížů. Na ni navázal povídkovým souborem Ocucanej konec. Příležitostně hrál vedlejší role v seriálech Hospoda a Poste restante a ve filmu Výheň. Režíroval filmy Chodec a Neděle.

Irena Hejdová je česká novinářka, filmová kritička a scenáristka. Vystudovala Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od listopadu 2005 do roku 2008 pracovala jako filmová redaktorka portálu Aktuálně.cz, od ledna 2009 byla redaktorkou Hospodářských novin, od října 2009 pracuje pro časopis Týden.

Markéta Hejkalová je česká prozaička, překladatelka a nakladatelka. V druhé polovině devadesátých let byla konzulkou a kulturní atašé na českém velvyslanectví ve Finsku. Zakladatelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Vystudovala finštinu a ruštinu a pracovala jako redaktorka. Do češtiny přeložila díla Miky Waltariho. Pod dívčím jménem Pražáková vydala novelu Mimo mysu. V nakladatelství Hejkal vydala knížku pro děti Šli myšáci do světa, román Ženy a cizinci na konci tisíciletí aj.

Alena Mornštajnová (nar. 1963) vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. Debutovala v roce 2013 románem Slepá mapa, který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014. Její druhý román Hotýlek vyšel v roce 2015.

Petra Soukupová (*1982) patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Dosud vydala pět knih pro dospělé (K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem a Nejlepší pro všechny) a tři knihy pro děti (Bertík a čmuchadlo, Kdo zabil Snížka? a Klub divných dětí). Je držitelkou řady ocenění a nominací. Unikátní propojení knihy pro děti Kdo zabil Snížka? s románem pro dospělé Nejlepší pro všechny vyneslo Petře Soukupové v roce 2018 hned dvě nominace na cenu Magnesia Litera. Její knihy se pravidelně umisťují v žebříčcích bestsellerů a byly přeloženy do deseti jazyků. Působí rovněž jako dramaturgyně a scenáristka.

Ukázka z knihy:

Žena, které ty hrozivé nástroje patřily byla malá, ale objemná. Nervózně sebou trhala a ze suchých rtů natřených výrazně rudou rtěnkou jí vycházely úsečné pokyny.
“Sedni. Nevrť se. Tak otevři tu pusu pořádně. Pořádně, říkala jsem.”

Jana nedokázala odhadnout, kolik jí je vlastně let - a vlastně ji to ani nezajímalo. Věděla jen, že je stará, protože její syn už chodil do osmé třídy. Vzbuzovala v ní ještě větší strach než vrtačka. Skláněla se nad dítětem usazeným v křesle jako opravář nad pokaženým strojem, patolog nad mrtvolou.

Když na Janu konečně přišla řada, byla vyděšená. Nohy se jí chvěly a najednou nevěděla, jestli se na polstrované křeslo vůbec dokáže vyškrábat. Usadila se, hlavu položila na opěrku a zavřela oči oslněné prudkým světlem zubařské lampy. Sedělo se jí nepohodlně, protože ji ostré hrany kopretinové ozdoby tlačily do hlavy, ale poslušně otevřela pusu a rukou sevřela područku křesla.

bily plast

Název: V bílém plášti
Autor: Dvořáková, Epstein, Hejdová, Hejkalová, Mornštajnová, Soukupová
Žánr: povídky
Vydáno: 2020
Stran: 112
Vydalo nakladatelství: Listen
Hodnocení: 100 %

https://www.euromedia.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Horké vafle a ledové koupele

horke vafle a ledove koupele200Nejlepší lék na životní zklamání? Vůně skořice a ticho hor. Pokud vás tato pokojná slova navnadila, pak vězte, že v září vyšla u nakladatelství Metafora kniha švédské autorky Karin Härjegard Horké vafle a l...


Literatura

Vykročte za tajemstvím Nostradama

Nostradamova zavet perexO tom, že široká veřejnost miluje detektivní romány, které spojují historické události s fikcí, svědčí například oblíbenost amerického spisovatele Dana Browna. Konkurencí jeho posledního hitu je kniha Nostradamova zá...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských f...