Podlehněte kouzlu barevné mexické kuchyně

Podlehněte kouzlu barevné mexické kuchyně

Tisk

moderni mexicka kucharka 200V nakladatelství CPress vyšla Moderní mexická kuchařka, která přímo láká k přípravě burritos, tacos, sals a mnoha dalších dobrot.

 

 

 

Kniha začíná úvodem, kde Ben Fordham popisuje jak vznik knihy, tak jejich restaurace Benito´s Hat. Cílem jejich obou projektů je připravovat fantastické, jednoduché mexické jídlo pro Evropany založené na kvalitních potravinách. Následuje kapitola nazvaná Mexická spižírna, kde čtenáři najdou základní informace o základních potravinách, kde nechybí oriandr, chilli papričky, kukuřice, fazole, dýně, tequilla nebo tortilly. Návod na jejich přípravu je hned na další straně a já se už moc těším, až si koupím speciální mouku a udělám si je.

Recepty jsou rozděleny na svačiny a předkrmy (antojitos), polévky a saláty (sopas y ensaladas), hlavní chody (platillos fuertes), přílohy (para acompañar), salsy (salsas), dezerty (postres) a nápoje (bebidas). Zaujalo mě například kuřecí tacos s chipotle marinádou servírované na tortille, vepřová masíčka s colovým nápojem, pečená dýně s mangoldem a žampiony, pečené fazole ze severu a pikantní dušené fazolky. Podle zveřejněného receptu si plánuji udělat jak guacamole, tak rajčatovou salsu a v létě přijde k duhu melounová nebo ibišková limonáda. V mnoha ohledech mě také překvapila podobnost naší a mexické kuchyně.

Z kuchařky jsem měla obavy, že budou recepty plné nedostupných potravin, nebo budou příliš složité. Opak je však pravdou, jednak je v nich vše podrobně a srozumitelně vysvětleno a hlavně se autoři věnovali také popisu náhrad. Netrvají například na nutném použití nějakého sýra a doporučují jej nahradit například fetou. Kromě toho se na konci knihy nachází také informace o tom, kde nakoupit speciální suroviny.

Moderní mexická kuchařka je barevná a moc pěkná kuchařka s mnoha zajímavými recepty. Obsahují kombinace, které by mě nenapadly a vypadají opravdu lákavě. V létě jich spoustu vyzkouším!

Ben Fordham si v roce 2008 na Goodge Street v Londýně založil mexickou restauraci a bar, které se až později rozrostly do čtyř poboček. Jeho sen otevřít si mexickou restauraci začal v době, kdy žil v Texasu, kde objevil pravou mexickou kuchyni. Když s restaurací začal, pokračoval ještě v kariéře právníka, dokud nepotkal podobně smýšlejícího Felipeho.

Felipe Fuentes Cruz se narodil v mexické Peuble. Spolu se svými osmi sourozenci často pomáhal své matce a babičce s přípravou jídla. V 19 letech emigroval do Ameriky, kde se jeho život spojil s restauracemi. V roce 2006 přiletěl na stáž do Londýna a o rok později už pracoval v mexické restauraci. Dnes je obchodním partnerem a šéfkuchařem v jejich společném projektu Benito´s Chef.

moderni mexicka kucharka

Moderní mexická kuchařka
Autor: Felipe Fuentes Cruz, Ben Fordham, foto: Peter Cassidy
Překlad: Barbora Aydin, Hana Vašková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 144
Hodnocení: 87 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/57725562/moderni-mexicka-kucharka/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zjistěte, jak být šťastná a plná sil ve 21. století a najděte cesty k moudrosti, životní rovnováze a k sobě samé

navrat-domu 200S knihou Návrat domů od Blanky Vun Kannon (a s chvilkami věnovanými sobě) se s lehkostí stanete tvůrkyní svého života — takového, po jakém v hloubi duše toužíte.

...

Literatura

Stínozem je plná magie a mysteriózna

Stínozem 200x200Hororový žánr je v České republice poměrně oblíbený, což je znát i na zájmu samotných nakladatelů. Ti vydávají jednu strašidelnou knihu za druhou. Mezi nejvýznamnější spisovatele posledních desetiletí v této kategorii patří jednoznačně Peter Straub. A právě jeho...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...