Máme doma vegana

Máme doma vegana

vegan200Název nově vydané kuchařky a možná i častěji slýchaná věta v českých domácnostech. Protože etická rostlinná strava se stále více dostává do popředí. Možná je to viditelné více v zahraničí, ale ani u nás nezůstáváme pozadu. A inspirací v podobě kuchařek není nikdy dost.

 


Na co můžete těšit?

Jako obvykle je i tato kuchařka rozdělená do kapitol. Můžete se těšit na: Snídaně a brunch, snacky a drobnosti, polévky a dušená jídla, burgery, sendviče a wrapy, těstoviny, luštěniny a zrniny, saláty a přílohy, jídla z jednoho hrnce, dezerty. Já osobně jsem se nejvíc těšila na kapitoly polévky a jídla z jednoho hrnce. Hned jsem také dvě polévky vyzkoušela uvařit a mohu je doporučit. Jedná se o indickou kořeněnou s červenou čočkou a batátovou polévku s arašídovým máslem. Původně jsou obě polévky obohacené o obiloviny - první jmenovaná je v receptu s kamutem a druhá s teffem, ale jelikož jsem je vařila na večeři, nechtěla jsem to přehánět se sacharidy.

Suroviny

Nicméně obě potraviny (kamut i teff) se dají ve zdravých potravinách pořídit i u nás v Česku. Zvlášť na setkání s teffem se těším, jelikož má velmi zdravé složení a patří k bezlepkovým potravinám. Jiné ingredience uvedené v kuchařce může být těžší sehnat - je na receptech znát, že pocházejí původem z Británie - ciderový ocet, šípkový prášek, omáčka sambal oelek, tamarindová omáčka, kořenící směs Old Bay, gomasio,  ocet z hnědé rýže, freekeh, melounová ředkev a co mě dostalo nejvíc je holubí hrášek. Musím říct, že jsem chvíli googlila, abych měla představu, o co kráčí a i díky tomu jsem zjistila, že ve specializovaných obchodech by se většina uvedených potravin dala koupit, ale v běžných obchodem byste hledali marně. Nejčastěji se v receptech objevuje quinoa, teff, plocholistá petržel a panko strouhanka.

V kuchařce najdete i upravené klasiky jako  hummus se špenátem nebo guacamole z fazolek mungo nebo třeba paellu s kešu ořechy. U mě doma musím ještě určitě vyzkoušet pilaf z freekehu s třešněmi a pistáciemi, ale sezóna třešní je ještě před námi. Salát z krvavých pomerančů s fenyklem a vlašskými ořechy zní taky dobře, že? Ano, v původním receptu je i řepa, ale tu záměrně vynechávám, jelikož nejsem její fanoušek.

Jak to vidím?

Co je určitě plus této kuchařky je shrnutí toho, co je veganství, doplněný o krátký úvodní přehled o tom, jak na veganský jídelníček,  jak získat klíčové živiny, jak pracovat s veganskými náhražkami, jak živit mladého vegana, jak nakupovat a číst etikety a celá tato část končí ukázkovým jídelníčkem na 6 dnů, který je samozřejmě složený z jídel uvedených v kuchařce.

Veganská strava je jednoduchá na přípravu, můžete mít radost, že svým jídlem nezatěžuje matku Zemi a s těmito recepty vám určitě inspirace vydrží na dlouhou dobu. Sama se těším na zbytek pokrmů, které jsem si označila k objevení a věřím, že i vy najdete své favority.

vegan

Máme doma vegana
Autor: kolektiv
Překlad: Jitka Rákosníková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 80 %                                    
Zdroj foto: www.kosmas.cz
https://www.euromedia.cz/mame-doma-vegana/kniha/12224/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Nejčtenější za měsíc


Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Hledat

Čtěte také...

Rozhodně více než jen Špetka chuti

spetka chuti 200Euromedia Group pod značkou Esence vydala fenomenální kuchařský bestseller vycházející z blogu Pinch of Nom slibující pokrmy, po kterých nepřiberete ani gram.

 

...

Literatura

Básník Jiří Žáček: Psaní je škola empatie pro autory i pro čtenáře
ImageKdyž jsem přemýšlela nad básnickou osobností, nenapadl mě nikdo jiný než pan Jiří Žáček. Právě tento člověk mě dokázal pobavit svými verši již na prvním stupni, a proto jsem mu nyní s radostí položila několik otázek. Usmě...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Reklamy světem vládnou

do Pod znackou Bata 200Když se zahledím na dnešní půlminutové reklamy (zvláště pak ty na čisticí a prací prostředky), jímá mě stud nejen za všemu přizpůsobivé tvůrce, ale i za hospodyňky, které se nechávají tímto paskvilem oslovit. Jinak si nedo...