Začněte žít zero waste

Začněte žít zero waste

Tisk

Bez obalu200V nakladatelství Jota vyšla první česká kniha o životním stylu zero waste, tedy bez odpadu. Biblí tohoto způsobu života je kniha Domácnost bez odpadu od Bei Johnson a je fajn, že máme konečně plnohodnotného českého zástupce.

 

 

Zero waste znamená tedy nulový odpad - žít bez odpadu, udržitelným způsobem a zároveň být šetrný k životnímu prostředí, k místu, kde žijeme a chceme žít i nadále.

Tato kniha je návodem pro ty, kteří si chtějí bezodpadový život vyzkoušet a neví, jak přesně na to. Moc se mi líbí, že hlavním mottem knihy je „zavádějte změny do života tak, abyste z nich měli radost.“ Autorka Barbora Tlustá tak nenutí čtenáře dělat vše stejně jako ona, ale dává návody a představuje možné cesty. „Každý má rád něco jiného, každý potřebuje změny dělat po svém. Někdo to vezme z gruntu a od podlahy (a že se tam toho válí), někomu vyhovují pomalé krůčky. Důležité je, aby vám změny dělaly radost. Těšily vás, bavily vás a dávaly vám smysl,“ píše v úvodu na straně 9.

Úvod knihy je tedy právě o těchto změnách a přístupu k nim a dále představuje autorku Barboru Tlustou a její spolupracovnici Ivu Strnadovou. Následuje kapitola Pár rad na začátek plná praktických rad na úvod, dále Třídím, třídíš, třídíme. Odpadu jsou pak věnované stránky kapitoly nazvané Tajemství plného koše. Jedná se o zajímavý experiment, který mnohým může otevřít oči. Já o něm slyšela už dříve a místo, abychom toto plnění a zkoumání koše vyzkoušeli, jsme domů rovnou pořídili koš třídící. Další kapitoly se zaměřují na nákupy: Startovací balíček aneb příruční zavazadla na vaši bezobalovou cestu a Kam na nákup. O znovu užití věcí běžné potřeby si přečtete více v kapitole o upcyklaci a více zjistíte také o kompostu.

Další část knihy tvoří recepty a konkrétní postupy. Můžete si díky nim připravit sirup proti kašli, fit tyčinky, nebo například raw vegan čokoládu. Pak se pozornost přenáší do koupelny a řeč je o účincích jedlé sody a různé domácí kosmetice. Závěr je pak zaměřený na domácí zvířata, nákupy a cestování, oslavu Vánoc a Velikonoc a také na péči o miminko. Než si v závěru přečtete pohádku o panu Hromadovi od autorčina manžela, čeká vás dvojstránka se shrnutím prakticky celé knihy.

Osobně je mi styl zero waste blízký. Nejsem žádná extrémistka, ale v kabelce nosím tašky i sáčky na ovoce nebo pečivo, snažím se třídit, neplýtvat jídlem i využívám různé věci vícekrát. Proto pro mě v knize nebylo příliš nového, ale přečetla jsem si ji se zájmem a téměř jedním dechem. Opravdu jsem ocenila autorčin entuziasmus, který zároveň nepřeháněla a nic čtenáři nenutila. Věřím, že kniha bude pro mnohé cenným pomocníkem za bezodpadovou domácností a jsem opravdu ráda, že vznikla!

Barbora Tlustá vystudovala herectví na brněnské konzervatoři. Ze zdravotních důvodů vyzkoušela raw stravování, které ji tak nadchlo, že začala s maminkou vyrábět raw dezerty. V roce 2015 si spolu v Brně otevřely cukrárnu RAW with love. Ani ne za rok provozu už přebíraly první místo v soutěži GOURMET Brno v kategorii cukrárny. Postupem času se Barbora začala zajímat i o přírodní kosmetiku a její výrobu a chtěla se tímto směrem vydat. Seznámila se s Ivou Strnadovou, dokumentaristkou, reportérkou a také designérkou šperků z přírodních surovin, kterou zajímal životní styl zero waste. V prosinci 2018 společně za pomoci rodiny a přátel a díky podpoře na serveru HitHit, otevřely obchůdek s bezobalovou drogerií, kosmetikou a mnohým dalším s názvem Friendly Place neboli přátelské místo, kde si kromě kvalitní bezobalové přírodní kosmetiky, drogistických výrobků můžete koupit i přírodní šperky nebo si dát třeba kávu a raw dezert.

Bez obalu

Bez obalu: Jak žít zero waste
Autor: Barbora Tlustá
Ilustrace a fotografie: Eliška Blažek Bártová, fotografie Eva Růžičková.
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 208
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/bez-obalu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Galerie anglických klobouků vznikla díky recesi

galerie anglickych klobouku nove hradyV areálu rokokového zámku Nové Hrady nedaleko Litomyšle je od letošního června pro návštěvníky v budově oranžerie otevřena unikátní Galerie anglických klobouků

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pozor, opět je tu Máma v kuchyni

mama v kuchyni 2 200V nakladatelství CPress vyšel další díl kuchařky a blogerky Barbory Charvátové – Máma v kuchyni 2. První díl se mi moc líbil, tak jsem nemusela vůbec váhat.

 

...

Literatura

Vzhůru do pravěku!

brontik perPo úspěšném prvním dílu se autor Thomas Brezina rozhodl i pro pokračování příběhu o dinosauřím kamarádovi Brontíkovi. Tentokrát se spolu s ním i novým členem rodiny vydáváme do druhohor, kde, jak Týna s Tobíkem brzy poznají, ne...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Příběh ze současného Egypta

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu ně...