Brněnský Divadelní svět ve Zlíně obrazem Jindřicha Štreita

Brněnský Divadelní svět ve Zlíně obrazem Jindřicha Štreita

Tisk

altOd 15. dubna patří horní foyer ve zlínském Městském divadle divadelnímu festivalu. Není to ale zlínské Setkání 2012 Stretnutie, ale brněnský Divadelní svět. Nejedná se ani o aktuálně probíhající či letošní přehlídku divadelního umění, ale o malé ohlédnutí za loňským ročníkem Divadelního světa. Osobou, která nás loňským ročníkem provází, je vynikající fotograf Jindřich Štreit.

Černá a bílá fotografiím Jindřicha Štreita sluší. Barvy na jeho fotografiích působí tak trochu jako  rušivý element, jako něco, co už je tam navíc. Černobílá kombinace vyvolává melancholii, zklidnění, atmosféra snímků je zasněná. Určitý druh energie z fotografií vyzařuje, ale je to energie umírněná, zkrocená, nesrší na všechny strany.


Forma je sice černobílá, ale obsah černobílý rozhodně není, ten je pestrý a velmi rozmanitý. Divadelní festival to nejsou jen jednotlivá představení, ale i chvilky oddychu a soustředění v šatně, usilovná práce při dolaďování detailů na kostýmech a rekvizitách. Divadelní festival, to je i nacpané hlediště či mladí diváci, kteří si uspořádali piknik na trávníku v paku a nejspíš vstřebávají dojmy z právě zhlédnutého představení. Cvrkot, který panuje na jevišti, pod ním, v zákulisí i v brněnských ulicích, z fotografií zní dosti nahlas. Není ani potřeba přivírat oči a usilovně se soustředit, aby se člověk při prohlížení fotografií přenesl z tady a teď do kouzelného divadelního světa. Vstupní bránou do tohoto světa je objektiv Jindřicha Štreita.

alt


Nejryzejší atmosféra dýchá z fotografií, které zachycují zákulisí. PET láhev s vodou, hrnek od kávy, vlhčené ubrousky na stírání líčidel.To vše dělá z herců bytosti z masa a kostí, trochu tajuplné divadelní prostředí si jejich pomocí dotýká „běžného světa“. Na jevišti jsou herci zástupci snového světa, šatna je místem transformace do obyčejných lidí, které potkáváme dnes a denně na ulici.

alt

Jindřich Štreit oplývá jednou výraznou vlastností, která je, troufám si tvrdit, darem od fotografického boha. Tou vlastností je vypíchnout z prostředí, v tomto případě třeba herecké šatny detail, záběr, který nejlépe “popíše“ atmosféru, která tam v době focení panovala. Soubor fotografií festivalu Divadelní svět je mozaikou sestavenou z detailů, záběrů. Jednotlivé kamínky jsou voleny s precizností, aby co nejlépe vytvořily celek. Divák má pocit, že žádný není zbytečný, nepřebývá a současně žádný nechybí.

alt

Chcete-li zažít pocit, že jste byli u toho, rozhodně si výstavu fotografií Jindřicha Štreita nenechte ujít. Samotný autor fotografií se při vernisáži vyjádřil, že když byl osloven, aby prostřednictvím svého objektivu festival Divadelní svět zachytit a zdokumentovat, přistupoval k této nabídce s obavami. Prý si nebyl jistý, zda dokáže vystihnout atmosféru brněnské divadelní přehlídky. O tom, že se mu to povedlo na výbornou, jsem skálopevně přesvědčena. Až do foyer zlínského divadla vůně líčidel z hereckých šaten nevane, ale nasát atmosféru minulého ročníku Divadelního světa se vám tu určitě podaří.


Divadelní svět Brno 2011
Datum a místo konání: 15. 4. – 27. 5. 2012 horní foyer Městského divadla Zlín
Pořadatel: Městské divadlo Zlín ve spolupráci s Turistickým informačním centrem města Brna
Hodnocení: 99 %


Zdroj foto: divadlo.zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Projekt ARTVARIUM vykvetl v Pasáži českého designu do pozoruhodných proporcí, říká Rosana De Montfort

ART 200Jedním z umělců, kteří vytavují v Pasáži českého designu, je také česká malířka Rosana De Montfort. Je součástí projektu ARTVARIUM, který nejen díky své architektonické zvláštnosti vykvetl právě v útrobách této pražské pasáže do pozoruhodných proporcí. Mít v...


Literatura

Když vás život donutí začít znovu od nuly

nulta hodina 200Na každého z nás může v životě čekat moment, který pro nás bude nultou hodinou – okamžikem, od kterého začneme svůj život žít jinak, kdy změníme své základní hodnoty. Důvodů pro zásadní proměnu můžeme být mnoho. Budou vám o tom vyprávět...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Francouzi se opět představují

festival francouzskeho filmu200Již po devatenácté se ve dnech 23. až 30. listopadu 2016 koná Festival francouzského filmu, a to nejen v Praze, ale také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. V převážné většině se jedná...