Šel malíř chudě do světa

Šel malíř chudě do světa

Tisk


sel malir chude do sveta 200Už po páté se v Roudnici nad Labem konala výtvarná, literární a recitační soutěž s názvem „Šel malíř chudě do světa.“ Každoročně ji pořádá roudnická Galerie moderního umění, ve spolupráci s Městskou knihovnou Ervína Špindlera a Základní školou v Jungmannově ulici. Do soutěže se mohou zapojit žáci a studenti z roudnických základních, středních a vyšších odborných škol.

 

Letošní ročník se nesl v duchu 100. výročí úmrtí českého malíře a ilustrátora Mikoláše Alše.

Ve výtvarné kategorii odborná porota vybírala z celkem 79 prací. Do literární soutěže se zapojilo 31 žáků a studentů a odhodláno recitovat jich bylo letos 39. Odborná porota soutěžící rozdělila podle ročníků do kategorií. : 1. a 2. třída, 3. – 5. třída, 6. – 9. třída a střední a vyšší odborné školy. Každá skupina pak měla svého vítěze.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo 16. května v Galerii moderního umění, za přítomnosti starosty Vladimíra Urbana. Ceny pro nejúspěšnější výtvarníky, spisovatele a recitátory zajistila městská knihovna. O doprovodný program se postaral roudnický dětský hudební sbor Cvrčci, který zazpíval několik lidových písní.

Z oceněných kreseb chce ředitelka Kulturního zařízení města Roudnice nad Labem, Marie Imbrová, vytvořit kalendář pro příští rok. „Oslovím všechny tři pořádající organizace, věřím, že o tento kalendář bude velký zájem. Pro nápad však ještě musíme najít sponzory,“ dodala nakonec.

sel malir chude do sveta


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v lidech, které potkávám…,“ přiznal nám v rozhovoru vítěz naší soutěže – Lubomír Müller

lubomir mullerNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranicí… V září jsme odta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

La Realidad de Zlin aneb Zlín očima cizince

zlin 200Od 13. srpna bude ve zlínském Zlatém jablku k vidění výstava fotografií s názvem La Realidad de Zlin aneb Zlín očima cizince. Stojí za ní především vizážistka Misha Haba, dále fotograf Jan Salač a kamer...


Literatura

S kým by si rádi promluvili návštěvníci z vesmíru

Vesmirny posel perexJak snadné je nalepit na kohokoliv neznámého nálepku jen proto, že jsme se rozhodli, že o něm vlastně víme všechno, to už asi poznal každý z nás na vlastní kůži. Aby Neil deGrasse Tyson ukázal absurditu stereotypizace, naplnil svo...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...